Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:40 πμ
 
wm small
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 18:11

Εμφύλιος 1946-1949: Το σημείο όπου έγινε η κοντινότερη μάχη στο Αγρίνιο.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο εμφύλιος πόλεμος πέρα από την ά φάση του που περιλαμβάνει την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών κορυφώθηκε την περίοδο 1946 έως 1949. Αντίπαλοι ήταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και ο Δημοκρατικός Στρατός ( ΔΣΕ).  Ο ΔΣΕ κινούνταν ιδίως στην ορεινή Ελλάδα και  επεδίωκε να καταλάβει μία πόλη.

Το Αγρίνιο αποτέλεσε στόχο τα Χριστούγεννα του 1947, όταν στο στρατηγικό στόχαστρο του ΔΣΕ ήταν την ίδια περίοδο η Κόνιτσα και η Αλεξανδρούπολη. Για το λόγο αυτό εκδήλωσε επιθέσεις, οι οποίες απέτυχαν λόγω της υπεροπλίας των κυβερνητικών.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο ΔΣΕ είχε επιλέξει ως ορμητήριο την ορεινή Τριχωνίδα, την οποία τροφοδοτούσε από Ευρυτανία. Αυτό ήταν εύλογο διότι μπορούσε να κάνει μόνο ανταρτοπόλεμο λόγω ελαφρύ οπλισμού και αριθμητικού μειονεκτήματος. Από την άλλη οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν επανδρώσει τα φυλάκια των παρυφών της πόλης του Αγρινίου με έμφαση στον  Άγιο Χριστόφορο, καθώς εκεί ήταν τα περάσματα που συνέδεαν το Αγρίνιο με την ορεινή ενδοχώρα.

Το πλησιέστερο σημείο προς το Αγρίνιο όμως που ο ΔΣΕ κατάφερε να φτάσει ήταν το ύψωμα του Προφήτη Ηλία πάνω από την Καλλιθέα Τριχωνίδας ( παλαιά ονομασία «Προστοβά» ) στο ύψος του οικισμού Στεκούλα δρόμο προς Σπαρτιά. Το ύψωμα αυτό απέχει 25 χμ από το Αγρίνιο και έχει οπτική επαφή με την πόλη.

Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής ( Εμπρός, Ελευθερία) την 26η Δεκεμβρίου 1947 ο ΔΣΕ εκδήλωσε επίθεση κατάληψης της πόλης του Αγρινίου.. Η πρώτη απώθηση των επιτιθέμενων έγινε 7 χμ βορειοανατολικά της περιοχής του Αγρινίου ¨προς την κατεύθυνση του Καρπενησίου ( πιθανόν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή πίσω από τον Βλοχό). Στη συνέχεια οι αντάρτες του ΔΣΕ επιχείρησαν να καταλάβουν την Καλλιθέα ( Προστοβά) επιτιθέμενοι στο εικονιζόμενο σημείο στη θέση «Στεκούλα» στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Εκεί βρίσκονταν μία διμοιρία του 2ου λόχου του 9ου Τάγματος Εθνοφρουράς, το οποίο έδρευε μερικά χιλιόμετρα παρακάτω στο χωριό Καλλιθέα.

Η μάχη ήταν φονική με απώλειες και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την  από 10.1.1948 «Έκθεσις Ενεργηθείσης Διοικητικής Ενόρκου Εξετάσεως» του υποστρατήγου Βενετσάνου Κετσέα που δημοσιεύει ο Σπύρος Α. Θεοδωρόπουλος σε παλαιότερο άρθρο του στο agrinionews.gr «στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Μιχαήλ Πέτρου και 4 στρατιώτες (εθνοφρουροί), ενώ ένας δεκανέας αναφέρεται ως «πιθανώς αυτόμολος», ενώ υπήρξαν άλλοι πέντε τραυματίες. Επίσης φέρονται να καταρρίφθηκαν 2 τουλάχιστον πολεμικά αεροπλάνα από το ΔΣΕ. Ύστερα από αυτήν την επίθεση ο 2ος λόχος ανασυντάχθηκε προς το Θέρμο και ακολούθησε εκκαθαριστική επιχείρηση που απώθησε ξανά προς τα ορεινά τον ΔΣΕ.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις εικόνες, το σημείο έχει εποπτεία όλη την περιοχή της Τριχωνίδας, τα ορεινά περάσματα προς την Ευρυτανία και φυσικά την ίδια την πόλη του Αγρινίου. Στο σημείο υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός που θυμίζει σιωπηλά την μάχη αυτή. Αυτή είναι και η «πλησιέστερη εμπλοκή» του Αγρινίου στην πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του εμφυλίου πολέμου.

Με πληροφορίες από:

Tο δραματικό εμφυλιοπολεμικό τετραήμερο 23-26 Δεκεμβρίου του 1947, στην περιοχή Καλλιθέας (Προστοβάς) – Δρυμώνα (Μπερίκου) – Θέρμου Τριχωνίδας

Η μάχη του εμφυλίου έξω από το Αγρίνιο τα Χριστούγεννα του 1947

Το ακριβές σημείο της μάχης

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 5315 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.