Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 18:09

Όχι άλλο κάρβουνο. Οι ανεμογεννήτριες, οι ευαισθησίες, οι ανοησίες, οι σκοπιμότητες…και οι μεγάλες αλήθειες.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όχι άλλο κάρβουνο

Οι ανεμογεννήτριες, οι ευαισθησίες, οι ανοησίες, οι σκοπιμότητες…και οι μεγάλες αλήθειες.

Το 2015,  150 ηγέτες συναποφάσισαν και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θεσπίζουν μία δέσμη στόχων σχετικά με τη μελλοντική διεθνή ανάπτυξη, που αποκαλούνται Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η δέσμη αποτελείται από 17 στόχους και 169 συνδεόμενους σκοπούς με αυτούς τους στόχους.  Ο Στόχος 7 είναι αυτός για τη «φθηνή και καθαρή ενέργεια», με τον ΟΗΕ να επισημαίνει ότι: «Η ενέργεια είναι κεντρικής σημασίας για κάθε σοβαρή πρόκληση και ευκαιρία με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κόσμος μας. Η εργασία, η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η παραγωγή τροφίμων και η αύξηση του εισοδήματος προϋποθέτουν απαραιτήτως πρόσβαση σε ενέργεια. Η βιώσιμη ενέργεια είναι ευκαιρία: μεταμορφώνει τις ζωές, την οικονομία και τον πλανήτη».

Φυσικά, στην επιμέρους ανάλυση του Στόχου 7 γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε ότι προωθεί ενεργά τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα: Επικαιροποιεί τους κανόνες της για να διευκολύνει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Αυτό θα πρέπει να είναι επωφελές όχι μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για την οικονομία και τους καταναλωτές.

Μεθαύριο, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η Νέα Υόρκη γίνεται το επίκεντρο της μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα στη Σύνοδο από τους ηγέτες και έξω από το χώρο διεξαγωγής της από τις χιλιάδες των διαδηλωτών που αναμένονται. Μέσα και έξω, η στόχευση θα είναι κοινή: περισσότερες δράσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Σε εθνικό επίπεδο, ανακοινώθηκε μόλις προ ημερών από τον πρωθυπουργό ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, ο στόχος της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα αυξηθεί στο 35%.

Την ίδια στιγμή, άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, ανεβάζουν ακόμη πιο πάνω τον πήχη και εργάζονται ώστε το 2030 να είναι το 50% της ενέργειας που καταναλώνουν από ΑΠΕ.

Όλος ο κόσμος, ολόκληρος ο πλανήτης έχει καταλάβει πως ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα και στην καθαρή, πράσινη ανανεώσιμη ενέργεια, …δεν υπάρχει δίλημμα να μας απασχολεί.

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας και στην ανοησία που θριαμβεύει. Ανοησία ή σκοπιμότητα, …θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Εδώ, λοιπόν, ενώ όλα αυτά γίνονται στον πλανήτη και ενώ προβάλει ξανά απειλητικά ο εφιάλτης ενός πολέμου μετά τα γεγονότα στον Κόλπο, κάποιοι δείχνουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Βέβαια, δεν μας λένε και τι θέλουν….! Θέλουν ορυκτά καύσιμα, δηλαδή καρκίνο για ‘μας και τα παιδιά μας, καταστροφή για το περιβάλλον και το κλίμα; Θέλουν μήπως να γυρίσουμε στη λίθινη εποχή και να καταργήσουμε εντελώς την ενέργεια;

Αυτό θα ήταν μια άποψη! Να φωτιζόμαστε με το λυχνάρι, να ζεσταινόμαστε με τη φωτιά, να μετακινούμαστε με το μουλάρι! Το συζητάμε…. Να συνεχιστεί, όμως, το έγκλημα κατά του πλανήτη, κατά της ανθρωπότητας με τα ορυκτά καύσιμα, δεν το συζητάμε…

Έγινε, λοιπόν, μέγα θέμα το δυσάρεστο πραγματικά γεγονός του θανάτου δυο άγριων πουλιών που προσέκρουσαν σε ανεμογεννήτριες. Όλοι λυπόμαστε. Πιο, όμως, είναι το επιμύθιο εδώ και ποια η πρόταση; Να «καταργήσουμε» τις ανεμογεννήτριες; Κι αν αυτό είναι το ζητούμενο, στην ίδια λογική, γιατί να μην «καταργήσουμε» και τα αυτοκίνητα, από τη στιγμή που έχουν καταγραφεί τόσοι θάνατοι προστατευόμενων ειδών, που μπήκαν, για παράδειγμα, στην Εγνατία; Γιατί να μην «καταργήσουμε» και το κυνήγι, αφού, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι που «βαράνε» αδιακρίτως ότι πετά στον ουρανό;

Να καταργήσουμε και τις κεραίες στα βουνά (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοτηλεοπτικών μέσων), αφού τα «κύματα» και η ακτινοβολία τους επηρεάζει τα πουλιά και όλα τα έμβια όντα. Να καταργήσουμε δηλαδή τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις, τα τηλέφωνα.

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Κρίμα για τα δυο πουλιά που σκοτώθηκαν στον Έβρο, αλλά, άνθρωποι να ήταν, τόση ευαισθησία δεν θα τη βλέπαμε!

Είναι, όμως, ευαισθησία ή μήπως είναι ανοησία;

Τίποτα από τα δυο.

Σκοπιμότητα είναι.

Και δεν θέλουμε να αδικήσουμε φορείς και πολίτες που πραγματικά έχουν αυτές τις ευαισθησίες. Αυτούς, τους ακούμε με σοβαρότητα.

Για τους άλλους μιλάμε, τους «φωτεινούς παντογνώστες», που κρυπτόμενοι πίσω από «αόρατους» πολίτες «ενεργούς», πουλάνε δήθεν ευαισθησία για να υπηρετήσουν την εμπάθειά τους μόνο και τις σκοπιμότητές τους.

Και η αλήθεια είναι ότι ενόχλησε πολύ το γεγονός ότι η Ένωση Αγρινίου προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Είναι η γνωστή λογική του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…κι ο γείτονας μαζί».

Δεν έχει σημασία το ότι μιλάμε για επενδύσεις άνω των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει σημασία το ότι οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν κάποιον μεγαλοεπενδυτή, αλλά την ίδια την τοπική κοινωνία. Δεν έχει σημασία το ότι με τα Αιολικά έργα της Ένωσης και τις Ενεργειακές Κοινότητες που έχει συγκροτήσει, 1.750 οικογένειες (1.748 για να ακριβολογούμε) διασφαλίζουν εισόδημα. Δεν θέλουμε ανάπτυξη για τον τόπο, δεν μας αρέσει η κοινωνική οικονομία, δεν θέλουμε νέες θέσεις εργασίας. Και φυσικά, δεν θέλουμε καθαρή ενέργεια. Καρκίνο, θέλουμε, άνθρακα και λιγνίτη.

Ε, όχι άλλο κάρβουνο… Μπουχτίσαμε.

Και όχι άλλο κουτόχορτο. Δείτε τη μεγάλη αλήθεια που δεν σας λένε οι δήθεν «ευαίσθητοι»: Τα έργα θα γίνουν. Γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί ο πλανήτης, γιατί αυτό έχει αποφασίσει η Ε.Ε., γιατί αυτό προκρίνει η χώρα. Και σωστά.

Αν δεν τα κάνει η Ένωση, με τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, θα τα κάνουν οι «μεγαλοεπενδυτές», που είπαμε πριν.

Δείτε, λοιπόν, σκεφθείτε…ποιοι δεν θέλουν να είστε εσείς που θα κερδίσετε από αυτή την ιστορία.

Εσάς, σας θέλουν φτωχούς και ταπεινωμένους, να ζητιανεύετε το μεροκάματο από εκείνους που θα έρθουν να κάνουν τα έργα. Υποχείρια σας θέλουν.

Και σας εμπαίζουν. Για μια ακόμη φορά.

Διαβάστηκε 5540 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.