Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 15:26

"Μοιράζουν" φτώχεια στις Κοινότητες - 4.000 ευρώ η προκαταβολή στη Κοινότητα Καινουργίου!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη Δευτέρα 23-9-2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου  στην ημερήσια διάταξη υπάρχει ως 15ο θέμα, στα πλαίσια της Υπουργικής απόφασης υφυπουργού εσωτερικών, η "Σύσταση της πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες του Δήμου Αγρινίου", με Εισηγητή τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φαρμάκη (δείτε την Η.Δ εδώ).

Περί τίνος πρόκειται και που αφορά το Καινούργιο; Αφορά στην κατανομή προκαταβολής ενός μικρού ποσού στις κοινότητες με πληθυσμιακά κριτήρια. Για την κοινότητα Καινουργίου προβλέπεται από την Υ.Α. πάγια προκαταβολή  το ποσό των 4.000 ευρώ τα οποία τα διαχειρίζεται ο πρόεδρος για να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι δεν προβλέπονται στη συνέχεια άλλα ποσά ως επιχορήγηση, αλλά και ούτε και δυνατότητα καθορισμού προϋπολογισμού και έσοδα της Κοινότητας, από τακτικούς ή έκτακτους πόρους, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Ν. 4623/2019 περί "κυβερνησιμότητας" τη δυνατότητα του σχεδιασμού έργων και διαχείριση τακτικών δημόσιων πόρων ή απο ΣΑΤΑ κ.λ.π., πρόβλεψη που υπήρχε, κατάργησε και ο ρόλος των κοινοτικών συμβουλίων είναι πλέον συμβουλευτικός-διακοσμητικός.

Δηλαδή καθαρά "ζητιανιά"! Ότι θέλει ή μπορεί ο δήμαρχος από τους "πετσοκομμένους" προϋπολογισμούς θα δίνει σε κάθε κοινότητα, ακόμα και η κομματική σχέση θα παίζει ρόλο. Αλλά για ποια αναπτυξιακά έργα μιλάμε όταν άλλοι θα αποφασίζουν και όχι αυτοί που έχουν εκλεγεί και γνωρίζουν τα προβλήματα. Αλήθεια κύριοι της κυβέρνησης με 4.000 ευρώ μπορεί να ανταποκριθεί ή όποια κοινοτική αρχή σε μια κωμόπολη των 6 χιλ. κατοίκων και με τεράστιες υποχρεώσεις;  

Τα αντιπλημμυρικά έργα δήμου Αγρινίου και της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στο Καινούργιο, όπου έπρεπε να είχαν γίνει, οι κάτοικοι ακόμα τα περιμένουν, με τον χειμώνα μπροστά μας....

Σε αυτή την οικονομική μιζέρια ο Πρόεδρος και το κοινοτικό συμβούλιο του Καινούργιου, ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου οφείλουν να πάρουν θέση, οφείλουν να ενημερώσουν το χωριό και να βρούνε συλλογικούς τρόπους απάντησης και αντίδρασης, απέναντι στην μνημονιακή πολιτική της διάλυσης της τοπικής κοινωνίας και της διατήρησης της φτώχειας για μια ακόμη τετραετία.

Αγαπητοί κοινοτικοί σύμβουλοι και κ. Πρόεδρε τα 4.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα του Καινουργίου, προσβάλει την ιστορία μας, υποτιμά τις πραγματικές ανάγκες της μεγαλύτερης κωμόπολης, σε κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου:

Όταν διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος μετωπικό παραλίμνιο σύμπλεγμα που καθημερινά ρυπαίνεται.

Όταν έχει ένα πολύ μεγάλο εσωτερικό κοινοτικό και αγροτικό δίκτυο. Καλύπτοντας μια αρκετά μεγάλη έκταση αγροτικής παραγωγής.

Όταν το δίκτυο ύδρευσης που είναι αρκετά μεγάλο, με τεχνικές αστοχίες, που χρίζει τακτικών επισκευών και συντηρήσεων (πολλές φορές από ιδιώτες τεχνικούς) και το οποίο είναι ακόμη συνδεδεμένο το κεντρικό δίκτυο με τη δεξαμενή με αμιαντοσωλήνα!

Πως όλα αυτά και άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Καινουρίου θα λυθούν κύριοι της κυβέρνησης;

Είναι καιρός να σπάσει η σιωπή της συνενοχής, τουλάχιστο στην υγεία των κατοίκων;

Υ.Γ.: Μήπως μπορεί να μας απαντήσει ο Δήμος Αγρινίου ποιά ποσά αναλογούσαν στο Καινούργιο εποχής Δήμου "Θεστιέων"; Για να συγκρίνουν οι δημότες το χθες με το σήμερα και την κοροϊδία που γίνεται στις τοπικές κοινωνίες; Όχι τίποτε άλλο να δούμε τα ποσά που χρειάζονταν τότε, με την βούλα της πολιτείας και με ίσως για λιγότερες ανάγκες, τη σημερινή φτώχεια και τη μιζέρια της αυτοδιοίκησης;

Η ανακοίνωση και η Υ.Α. δημοσιεύονται στο https://dem-press.blogspot.com 

 

Διαβάστηκε 948 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.