Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:11 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 19:23

Αποσύρεται ο τιμοκατάλογος ανώτατης τιμής στα τρακτέρ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΑΜ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Παρόντες ήταν ακόμη ο Υφυπουργός κ. Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Μπαγινέτας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που προέκυψε με τον τιμοκατάλογο γεωργικών ελκυστήρων που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑΜ, αυθαίρετα είχε συντάξει και κοινοποιήσει η προηγούμενη ηγεσία της Γενικής Γραμματείας και που οδηγούσε σε περικοπή των επιδοτήσεων των δικαιούχων μέχρι και 40% στις επιλέξιμες τιμές των γεωργικών ελκυστήρων.

Ο ΣΕΑΜ από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει και είχε πετύχει να αναστείλει την εφαρμογή αυτής της απόφασης ενώ όλους αυτούς τους μήνες, αθόρυβα αλλά αποφασιστικά προσπαθούσε να πετύχει την εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας, δηλαδή την επιλογή της χαμηλότερης προσφοράς του φακέλου.

Κατά τη συνάντηση και μετά από διαπραγματεύσεις, αλλά και εκατέρωθεν υποχωρήσεις,  ο ΣΕΑΜ κατάφερε να αποσυρθεί οριστικά ο τιμοκατάλογος της ανώτατης επιλέξιμης τιμής των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και να μην εφαρμοστεί η μελέτη υπολογισμού εύλογου κόστους για τα παρελκόμενα.

Θα ισχύσει τελικά η επιλογή της χαμηλότερης υποβληθείσας προσφοράς στον φάκελο.

Για τα παρελκόμενα δεν θα γίνει καμία περικοπή στις υποβληθείσες προσφορές, ενώ για τους γεωργικούς ελκυστήρες η περικοπή θα περιοριστεί στο 5%, ποσοστό που ουσιαστικά επηρεάζει ελάχιστα τις τελικές επιδοτήσεις που θα δοθούν στους αγρότες. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό η ανώτατη επιλέξιμη τιμή είναι θεωρητική, αφού η τελική τιμή αγοράς των μηχανημάτων μπορεί να είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη της εγκεκριμένης, ανάλογα με την μάρκα, το μοντέλο, τον εξοπλισμό αλλά και την χρονική περίοδο που ο δικαιούχος θα κάνει τις αγορές του.

Παράλληλα, το Προεδρείο του ΣΕΑΜ επεσήμανε στον Υπουργό την ανάγκη να τρέξουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς τα υπόλοιπα στάδια των αξιολογήσεων, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να αποσταλούν οι εγκρίσεις στους δικαιούχους.

Στόχος είναι η AGROTICA να αποτελέσει την αφετηρία της ανάκαμψης του κλάδου, αλλά και του εκσυγχρονισμού του στόλου των μηχανημάτων, που πλέον είναι τεχνολογικά απαξιωμένος.

Διαβάστηκε 1491 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία