Εκ μέρους του Δήμου Ξηρομέρου και του Δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης Φίλιππος Σαμαλέκος, υπέγραψε σήμερα την υποστήριξη του Δήμου μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, σε σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, για εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να λάβει υποστήριξη από το C-Track 50, ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό του με ορίζοντα το 2050 και την προετοιμασία προτάσεων χρηματοδότησης επιλεγμένων έργων.
 
Συντονιστής του C-Track 50 για την Ελλάδα, είναι το ΕΣΑΔ ΕΜΠ, μια διεπιστημονική μονάδα που διεξάγει ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ένα ευρύ φάσμα σύνθετων κοινωνικών και τεχνικών προβλημάτων. Ανήκει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 
Το Σύμφωνο των Δημάρχων ξεκίνησε το 2008 στην Ευρώπη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεσμεύονται εθελοντικά να επιτύχουν και να υπερβούν τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.
 
Η πρωτοβουλία κατάφερε να υιοθετήσει μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή, για δράσεις σχετικά με την ενέργεια και το κλίμα και γρήγορα η επιτυχία της ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πλέον, η πρωτοβουλία συγκεντρώνει περισσότερες από 7.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές σε 57 χώρες, οι οποίες αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα ενός παγκόσμιου, πολυμερούς κινήματος και βασίζονται στην τεχνική και μεθοδολογική υποστήριξη που παρέχουν τα ειδικά γραφεία.
Το όραμα των υπογραφόντων.
Οι υπογράφοντες προωθούν ένα κοινό όραμα για το 2050: την επιτάχυνση της απεξάρτησης της επικράτειάς τους από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής τους στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες τους.
Οι δεσμεύσεις των υπογραφόντων
Οι υπογράφουσες πόλεις δεσμεύονται να αναλάβουν δράση, προκειμένου να υποστηρίξουν την υλοποίηση του στόχου της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.
Για να μετατρέψουν την πολιτική τους δέσμευση σε πρακτικά μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες του Συμφώνου δεσμεύονται να υποβάλουν, εντός δύο ετών από την ημερομηνία της απόφασης του τοπικού συμβουλίου, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΒΕΚ), επισημαίνοντας τις κύριες δράσεις που σκοπεύουν να αναλάβουν.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια Απογραφή Εκπομπών Αναφοράς για την παρακολούθηση των δράσεων μετριασμού και μια Εκτίμηση των Κινδύνων και της Τρωτότητας από την Κλιματική Αλλαγή.
Η στρατηγική προσαρμογής μπορεί είτε να είναι τμήμα του ΣΔΒΕΚ είτε να αναπτυχθεί και να ενσωματωθεί σε ένα ξεχωριστό έγγραφο σχεδιασμού. Αυτή η τολμηρή πολιτική δέσμευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας κατά την οποία οι πόλεις έχουν δεσμευτεί να συντάσσουν αναφορές κάθε δύο έτη για την πρόοδο της υλοποίησης των σχεδίων τους.
 
Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.eumayors.eu
ctrack 50 Dimos Xiromeroy 4
c track 50 Dimos Xiromeroy 2
c track 50 Dimos Xiromeroy 3
c track 50 Dimos Xiromeroy 5
c track 50 Dimos Xiromeroy 6
c track 50 Dimos Xiromeroy 7
c track 50 Dimos Xiromeroy 8
c track 50 Dimos Xiromeroy 9
c track 50 Dimos Xiromeroy 10
c track 50 Dimos Xiromeroy 11
sinidisi.gr