Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:24 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 12:58

Υπό τους ήχους της μουσικής του Παναιτωλιώτη συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα άναψε η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tο ταξίδι της για την πόλη της Λωζάνης ξεκίνησε η Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, μετά την Τελετή Αφής, που έγινε με μεγάλη επιτυχία από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020» άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου, που τη μεταλαμπάδευσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον 17χρονο πρωταθλητή της χιονοδρομίας Χρήστο Μαρμαρέλλη.

Η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου με δρομείς τους Pascal Bitschnau (Ελβετία), Φαίδρα Μανιουδάκη (Ελλάδα) και Sydney Berta (Ελβετία), υπό το θερμό χειροκρότημα των θεατών αλλά και χιλιάδων μαθητών και μαθητριών, στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, στους κατοίκους όλου του πλανήτη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λωζάνη 2020» Virginie Faivre. Πριν ανάψει η Φλόγα, οι Ιέρειες παρουσίασαν τον «Χορό των Νυμφών», που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Στην Τελετή παρέστησαν το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Danka Bartekova, o Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ελβετίας Jürg STAHL, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και το επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Η γέννηση της Φλόγας και το ταξίδι της ως τη διοργανώτρια πόλη, θα στείλουν και πάλι σε κάθε γωνία του πλανήτη μας, το πολύ δυνατό και διαχρονικό μήνυμα για ειρήνη, αλληλεγγύη και συναδέλφωση των λαών. Οι αξίες αυτές του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, μέσω πρωτοβουλιών που προωθούν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό. Χάρη σε αυτές τις αξίες, η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ξεχωριστή και μοναδική.
Σήμερα, η Φλόγα ανάβει  για μία νέα σχετικά διοργάνωση, η οποία έχει όμως ξεχωριστή θέση στη συνείδηση της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας . Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, από το 2010 που ξεκίνησαν, έχουν αποδείξει ότι έχουν πετύχει το σκοπό τους, ανανεώνοντας το Ολυμπιακό κίνημα.»
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λωζάνη 2020» Virginie Faivre: «Σήμερα, είναι η πρώτη φορά που θα επιστρέψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ελβετία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαιντ Μόριτζ του 1948, 70 χρόνια μετά.
Και για να σηματοδοτήσουμε αυτή τη μνημειώδη στιγμή, θα μεταφέρουμε τη Φλόγα σε όλη τη χώρα, και στα 27 καντόνια κατά τη διάρκεια μίας τρίμηνης λαμπαδηδρομίας σε όλη την ελβετική επικράτεια, όπου τα ιδανικά του Ολυμπισμού θα αναδειχθούν και θα τιμηθούν .
Σήμερα, δεν ανάβουμε απλώς τη Φλόγα. Ανάβουμε το Ολυμπιακό πνεύμα σε μία ολόκληρη νέα γενιά νέων ανθρώπων στην Ελβετία και όλον τον κόσμο.
Είναι μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη για την ανάληψη της ευθύνης αυτής και αδημονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους από όλον τον κόσμο σε απίστευτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων τον Ιανουάριο!»
Την επιμέλεια της Τελετής είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Αθανάσιος Βασιλειάδης, ενώ τον συντονισμό της ο Κώστας Πανταζής.
Ιδιαίτερα έντονο ήταν και το χειροκρότημα και στα παιδιά των αθλητικών σωματείων Ο.Α. Λαυρίου  και Φ.Ο. Κότινος Μεταμόρφωσης για τα δρώμενα που παρουσίασαν. Τους Εθνικούς Ύμνους απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα γίνουν στη Λωζάνη από τις 9 ως 22 Ιανουαρίου 2020.

 
panaitolionews.gr
Διαβάστηκε 1093 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.