Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:18 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 09:58

Η «Εθνική μας Γέφυρα», Ρίου-Αντιρρίου, πρασινίζει και εισάγει νέες τεχνολογίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνεχίζει να δημιουργεί δέος σε επισκέπτες και διερχόμενους, δικαιολογώντας τον τίτλο της «εθνικής γέφυρας«. Είναι αλήθεια πως αυτό το έργο υποδομής είναι ίσως το πιο εμβληματικό σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι εξίσου αλήθεια ότι οι προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν για να γίνει πραγματικότητα η ένωση της Στερεάς Ελλάδας με την Πελοπόννησο, 100 χρόνια μετά από την σύλληψη της ιδέας από τον Χαρίλαο Τρικούπη την καθιστούν ως ένα case study σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ειδική εκδήλωση στο Αντίρριο, η διοίκηση προχώρησε στον απολογισμό για τα 15 χρόνια λειτουργίας της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου αλλά και στην παρουσίαση του νέου γαλανόλευκου λογότυπου της «Γέφυρα ΑΕ», ως επιστέγασμα, όπως ειπώθηκε, «της δεκαπενταετούς διαδρομής της εθνικής μας γέφυρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Παπανικόλας, υπογράμμισε πως «η γέφυρα αποτελεί ένα σύγχρονο τεχνικό μνημείο για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη την καινοτομία και τα πρωτοπόρα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της, αλλά και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται 15 χρόνια τώρα για τη συνεχή συντήρησή της».

Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι το επίπεδο λειτουργικότητας της γέφυρας να παραμείνει το ίδιο με την πρώτη μέρα λειτουργίας. Εξίσου πρόκληση είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών που «πρασινίζουν» τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Τα δύο αυτά στοιχήματα φαίνεται πως έχουν ήδη κερδηθεί.

Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών προϊόντων της (e-pass), η αύξηση των συνδρομητών της με στοχευμένες ενέργειες, η ενίσχυση των τοπικών διελεύσεων με ανώνυμα και ηλεκτρονικά εκπτωτικά προϊόντα, αλλά και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με μείωση κατά 40% της κατανάλωσης του ρεύματος και αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων εποπτείας, περιλαμβάνονται στις βασικές προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση της Γέφυρας ΑΕ (γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) για το άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΔΟΝ 62 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας στα 15 χρόνια λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν, σχεδόν 62 εκατομμύρια διελεύσεις. Σήμερα η τοπική κίνηση οχημάτων ξεπερνά το 40% δείχνοντας πως η γέφυρα, ένωσε πραγματικά τις δύο περιοχές της Ελλάδας.

και διαρκής έλεγχος περισσότερων από 5.700 δομικών στοιχείων. Η εταιρεία από χθες σε συνεργασία με την Blink έχει τοποθετήσει σε δύο χώρους στάθμευσης στις δύο πλευρές των διοδίων της γέφυρας φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ παράλληλα παρουσίασε το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα του στόλου της.

Σχετικά με την συντήρηση της γέφυρας, ο κ.Παπανικόλας ανέφερε ότι, «όλα τα δομικά στοιχεία ελέγχονται και επιθεωρούνται συνεχώς από το εξειδικευμένο προσωπικό της τεχνικής διεύθυνσης, αλλά και από εναερίτες, δύτες, καθώς και ειδικά μηχανήματα». Σε ερώτηση του ypodomes.com ανέφερε πως ξεκινούν αυτό το διάστημα εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος για να διατηρεί τις υψηλές προδιαγραφές που σχεδιάστηκε να διαθέτει.

Συνολικά δαπανώνται κατά μέσο όρο 2 εκατ.ευρώ ετησίως για έργα συντήρησης. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που δόθηκε, είναι πως αν ενωθούν τα συρματόσχοινα που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε καλώδιο στήριξης, τότε θα έφταναν ως τη μισή διάμετρο της Γης.

ΜΗΔΕΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΕΝΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, επεσημάνθηκε ότι «ως συνέχεια μιας παράδοσης που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κατασκευής, κανένα σημαντικό ατύχημα δεν συνέβη στη διάρκεια των 15 χρόνων ζωής της γέφυρας, χάρη στην επισταμένη συστηματική προσπάθεια της εταιρείας». Χάρη σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε πούμε ότι είναι μία από τις ασφαλέστερες οδικές γέφυρες παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της «Γέφυρα ΑΕ», υπερθεμάτισε στο γεγονός της κατάκτησης εννέα διεθνών βραβείων για τη μελέτη και την κατασκευή της. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει σεισμούς έως 6,5 Ρίχτερ, ανέμους με ταχύτητα μέχρι 266 χλμ και προσκρούσεις με πλοία.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Σχετικά με την κυκλοφορία τα ΙΧ κατέχουν την πρώτη θέση, με ποσοστό 84%, ακολουθούν τα φορτηγά με 8%, τα λεωφορεία με 2%, ενώ οι μοτοσυκλέτες με 6%.

Σύμφωνα με την «Γέφυρα ΑΕ», «τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία σταδιακά ανοδική πορεία, που οφείλεται στην προσαρμοστικότητα της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας και στα εκπτωτικά προϊόντα που προσφέρει, όπως επίσης και στο γεγονός ότι πλέον η γέφυρα έχει συνδεθεί με τους αυτοκινητόδρομους Κορίνθου-Πατρών και Αντιρρίου- Ιωαννίνων».

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας αναφέρθηκε «στα 10 πεδία αυτοδέσμευσης της Γέφυρα ΑΕ, λέγοντας ότι «η παραχωρησιούχος τα θεωρεί “συμβόλαιο” για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες έναντι του “πολίτη-πελάτη”».

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ»

Όσον αφορά τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος και την αποφυγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και οι στόχοι για περαιτέρω μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 11% (σήμερα είναι στο 30%), αποφυγή εκπομπής περίπου 42.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση όλων εταιρικών οχημάτων με ηλεκτρικά και η τοποθέτηση ταχυφορτιστών και στις δύο πλευρές της γέφυρας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας και αειφόρου ανάπτυξης, Γιάννης Φρέρης, προσέθεσε: «Η φροντίδα μας για την προώθηση της οικολογικής (μετριοπαθούς) οδήγησης ξεκινά από το 2009. Σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούμε μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης να εκπαιδεύουμε τους πολίτες-πελάτες μας. Δέσμευσή μας είναι στα επόμενα χρόνια και μέσα από περισσότερες δράσεις, να την ενστερνιστούν περισσότεροι πολίτες».

Επίσης, ο Γιάννης Φρέρης παρουσίασε τα στάδια ανάπτυξης της εταιρικής υπευθυνότητας της «Γέφυρα ΑΕ», ενώ αναφέρθηκε και στον «διαρκή διάλογο, μέσα από πλατφόρμες συνέργειας, με τους πολίτες της περιοχής και τις συλλογικότητές τους, στο περιβαλλοντικό, το κοινωνικό, το πολιτιστικό, αλλά και το αναπτυξιακό πεδίο, με σκοπό την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής».

ypodomes.gr

Διαβάστηκε 780 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.