Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:10 πμ
 
wm small
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 11:30

Η Παλαμαϊκή Σχολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, “Παλαμαϊκή Σχολή”, κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 πραγματοποίησε επταήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ανατολική Γαλλία – Γερμανία – Ελβετία μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συμμετείχαν 43 μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί Σπυρόπουλος Φώτιος ΠΕ03, υποδιευθυντής, Ζαχαράτου Μαριάνθη ΠΕ11, Τσώλου Σταυρούλα ΠΕ05 και Αϊβάζογλου Ιωάννης ΠΕ86.

Η ομάδα των μαθητών/τριών ξεκίνησε το οδοιπορικό της στη Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου έγινε πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Διέσχισε τη Λεωφόρο Μπανχοφστράσσε, επισκέφτηκε τον Καθεδρικό Ναό, την Γοτθική Εκκλησία Φραουμνίστερ του 13ου αιώνα διάσημη για τα βιτρό της, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την μεγαλύτερη πλάκα ρολογιού στην Ευρώπη, το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο, την Όπερα, και το μοντέρνο κτίριο Λε Κουρμουζιέ που είναι το κέντρο προστασίας περιβάλλοντος και το Πολυτεχνείο ΕΤΗ. Στη συνέχεια έκανε βόλτα στους καταρράκτες του Ρήνου για να καταλήξει στην Ανατολική Γαλλία στην πρωτεύουσα της Αλσατίας και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Στρασβούργο.

Από το Στρασβούργο έφτασε στο Schirmek όπου επισκέφτηκε το Μνημείο Αλσατίας-Μοζέλα και έμαθε για την ιστορία της περιοχής· από τη ζωή στη Γραμμή Μαζινό και τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έως τη γαλλο-γερμανική συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ακολουθώντας τους «Δρόμους του κρασιού» ήρθε σε επαφή με τα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας: το Κολμάρ το στολίδι της Αλσατίας, που συνδέεται με την ελληνική Μυθολογία και τον Ηρακλή, με το ιστορικό του κέντρο που χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια κτισμένα στις όχθες του ποταμού Λάουχ, το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο όπως επίσης και μικρές πανέμορφες πλατείες με ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές, την Μικρή Βενετία που χαρακτηρίζεται από κανάλια και περίτεχνες γέφυρες, την Οικία Πφίστερ που κατασκευάστηκε γύρω στα 1537 και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Συνεχίζοντας επισκέφτηκε το Riquewhir, το «χωριό των αμπελουργών» και το Eguisheim γλυκύτατο, πολύχρωμο και σχεδόν μονίμως λουλουδιασμένο, γνωστό όπως και η υπόλοιπη Αλσατία για το φανταστικό κρασί του και για τα ερείπια των τριών κάστρων του.

Στη Γερμανία, περιηγήθηκε στη Χαϊδελβέργη, στην πόλη που μοιάζει με μεσαιωνικό παραμύθι με κάστρα, είχε την ευκαιρία να περπατήσει στο πεζοδρομημένο ιστορικό της κέντρο με τις πολύβουες πλατείες, τις υπαίθριες αγορές, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως των Ιησουϊτών, και του Αγίου Πνεύματος και να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιό της, το οποίο ιδρύθηκε το 1386 και είναι το παλαιότερο της Γερμανίας.

Επόμενη επίσκεψη και ξενάγηση στο Μπάντεν – Μπάντεν, την πόλη που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό και είναι ένα από τα πιο πολυτελή κέντρα λουτροθεραπείας της Ευρώπης, με τις θερμοπηγές και τα τεράστια πάρκα του.

Επόμενος σταθμός της η λίμνη Τίτιζε, που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα και είναι η πιο γραφική του Μέλανα Δρυμού. Έπειτα επισκέφτηκε το Φράιμπουργκ, την πρώτη οικολογική πόλη της Ευρώπης, την πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Στην πανοραμική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης είδε τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό της πόλης του 13ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα ρωμανικού και γοτθικού ρυθμού και το ιστορικό Κάουφχάους του 16ου αιώνα. Η βόλτα ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο απ΄όπου ξεκινά ένα μοναδικό σύμπλεγμα καναλιών και στενών πλακόστρωτων οδών. Επισκέφτηκε επίσης το Πανεπιστήμιο της πόλης, από τα παλαιότερα της Ευρώπης, που την είσοδο του κοσμούν τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου.

Δεν παρέλειψε , βέβαια, να ψυχαγωγηθεί στο πάρκο Europa Park. Ανακάλυψε τις πιο όμορφες Ευρωπαϊκές πόλεις από πρώτο χέρι, οι οποίες δεν είναι απλά ένα σημείο στο χάρτη αλλά ζωντάνεψαν στις καρδιές των επισκεπτών και τους έφεραν σε επαφή με την κουλτούρα της κάθε χώρας.

Προσκεκλημένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το επισκέφτηκε, όπου μετά την θερμή υποδοχή, της έγινε ενδελεχής ξενάγηση στους χώρους του. Ενημερώθηκε για την ιστορία, τις δραστηριότητες και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και έζησε μια μοναδική εμπειρία.

Ακόμη, περιηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην πρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου, το Στρασβούργο, που είναι κτισμένη στην δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλλ.

Μεταφέρθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου δεσπόζει ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός με ύψος 142 μ. που είναι ένας από τους 6 υψηλότερους στον κόσμο, με το Αστρονομικό Ρολόι στο εσωτερικό του. Περιπλανήθηκε στην περιοχή με τα γραφικά στενά που είναι γνωστή σαν «μικρή Γαλλία» με τα ξύλινα σπιτάκια τα αμέτρητα γεφύρια και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τέλος περιηγήθηκε με πλοιάριο στον ποταμό Ιλλ.

Από το Στρασβούργο αναχώρησε για την Ελβετία και συγκεκριμένα για τη Βασιλεία, μια πόλη με το σημαντικότερο εμπορικό παραποτάμιο λιμάνι της Ελβετίας, που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Βόρεια Θάλασσα. Περιηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο, στον Καθεδρικό Ναό, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Μέγαρο του Κισσγκάρντεν, τον Πύργο της Τράπεζας των Διεθνών Κανονισμών και επισκέφτηκε το Μουσείο χαρτιού συμμετέχοντας σε εργαστήριο παρασκευής χαρτιού.

Επόμενος σταθμός η Λουκέρνη. Ξεκίνησε την περιήγησή της στην πόλη με τις χρωματιστές προσόψεις των σπιτιών, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις μικρές πλατείες με τα σιντριβάνια με την επίσκεψή της στον Κήπο των Παγετώνων με το λιοντάρι της Λουκέρνης. Επισκέφτηκε επίσης το σπουδαίο αξιοθέατο, την ξύλινη σκεπαστή μεσαιωνική γέφυρα Καπελμπρίκε που απεικονίζει την ιστορία της πόλης σε 120 πίνακες ζωγραφισμένους σε ξύλο, το παλιό Δημαρχείο και το λιθόστρωτο ιστορικό κέντρο που δίνουν στην πόλη μια παραμυθένια χροιά.

Από την Λουκέρνη μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης όπου ακολούθησε η πτήση της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Οι μαθητές μετά την πάροδο μιας εύλογης από άποψη χρόνου αναστοχαστικής περιόδου από την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης:

Αναφέρουν την καλή συνεργασία, τις φιλικές σχέσεις, τις γνωριμίες, την απόκτηση νέων φίλων, το ομαδικό πνεύμα, τις αξέχαστες στιγμές χαράς, την ομαλή και ευχάριστη συνύπαρξή τους, την αλληλοκατανόηση, το κέφι και τη διάθεση να μάθουν καινούργια πράγματα.

Γνώρισαν καινούργιους τόπους, πολιτισμό, ρυθμούς ζωής που τους σύγκριναν με τους δικούς μας, κουλτούρα, γεύσεις και εμπειρίες που θα θυμούνται για πάντα…

Εντύπωση τους προκάλεσαν η διαφορετικότητα του τοπίου φυσικού και αστικού, η ποιότητα ζωής, οι κάτοικοι των περιοχών που επισκέφθηκαν οι οποίοι ήταν ευγενικοί, απλοί, καλοσυνάτοι με έντονα φιλελληνικά αισθήματα καθώς και η πολυπολιτισμικότητα και η ειρηνική συνύπαρξη.

Θεωρούν τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του σχολείου πρωτοποριακές γιατί διευρύνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, καινοτόμες δράσεις και ευκαιρία που δεν προσφέρεται συχνά σε κάθε μαθητή και έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, απόκτησαν πολλές και υπέροχες εμπειρίες που θα τους μείνουν ανεξίτηλες, γνώσεις και πληροφορίες για τις χώρες, τις περιοχές και τις πόλεις που επισκέφτηκαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους ζωής και κοινωνικής οργάνωσης και να εξασκήσουν τις ξένες γλώσσες. Οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες έφυγαν από τις χώρες που επισκέφτηκαν, έχοντας ζήσει ένα όνειρο με ανοιχτά τα μάτια του νου και της καρδιάς.

Η οργάνωση και η διεξαγωγή της επταήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ανατολική Γαλλία-Γερμανία-Ελβετία ικανοποίησε τις προσδοκίες όλων και γέμισε τις αποσκευές τους με πολύτιμες γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα που θα κρατήσουν ζωντανή στο χρόνο αυτήν τη διοργάνωση.

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 927 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.