Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 17:21

Απελευθέρωση Αγρινίου: Αναλυτικά οι κρίσιμες ώρες από 12 έως 14 Σεπτέμβρη 19

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η απελευθέρωση του Αγρινίου την 14η Σεπτέμβρη 1944 έγινε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις. Παραθέτουμε αναλυτικά το χρονικό και τις κρίσιμες ώρες:

12-9-1944

Απόγευμα: Ο Θεόδωρος Καλλίνος Αρμάμπεης με το Γραματέα περιοχής Δυτικής Στερεάς Θανα΄ση Χαντζή φτάνουν στην Καμαρούλα, σταθμό διοίκησης του 1/42 Τάγματος.

Βράδυ: Επιτροπή από το Αγρίνιο ζητά συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Ορίζεται η Νέα Αβόρανη και φτάνουν εκεί οι αντιμαχόμενες πλευρές καθώς και ο Παπαποστόλης ως διαμεσολαβητής.

13-9-1944

Απόγευμα αργά: Γίνεται δεύτερη συνάντηση μέσα στο Αγρίνιο στην Πλατεία Μπέλου στο σπίτι του Σκαρλίγκου. Εκεί γίνεται η τελική συμφωνία των όρων παράδοσης της πόλης.

08:00μμ:

Είσοδος τμημάτων ΕΛΑΣ στην πόλη Ανατολικά

Απελευθέρωση φυλακισμένων.

14-9-1944

πρωί: Η πόλη είχε ήδη εκκενωθεί από τα Τάγματα Ασφαλείας. Συσσώρευση κόσμου στους κεντρικούς δρόμους με ελληνικές σημαίες σε κεντρικούς δρόμους και την πλατεία.

11:00 π.μ. : Είσοδος και παρέλαση  στρατιωτών του ΕΛΑΣ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

-Ομιλίες και χαιρετισμοί πρωταγωνιστών

-Ακολούθησε η σύσταση προσωρινού Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου

-Εθνικός ύμνος.

Μεσημέρι: Απόσυρση δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη του Αγρινίου και παραμονή τους. Αναχώρηση τμημάτων αυτών για Ναύπακτο, Άμφισσα.

Πηγή: Κ.Νικολακόπουλος,   «Αντιστασιακά και άλλα θέματα»

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3918 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.