Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:04 μμ
 
wm small
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 11:51

Μια Αγρινιώτισα στο γερμανικό Master Chef…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συμπατριώτισσά μας Καρολίνα- Ειρήνη Καψάλη, σεφ μαγειρικής στο επάγγελμα, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής Master Chef στην Γερμανία στην οποία συμμετείχε, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να διαφημίσει την μεσογειακή διατροφή και την πατρίδας μας!

Το πρώτο επεισόδιο του γερμανικής εκδοχής του ¨Master Chef¨ θα προβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στο Sky1 στις 21:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Η 34χρονη Καρολίνα- Ειρήνη Καψάλη είναι γεννημένη στο Μέμμιγκεν της Γερμανίας από γονείς Έλληνες μετανάστες, εργάζεται εδώ και χρόνια σε εστιατόρια και μέσα από την αγάπη και το πάθος της για την μαγειρική, μαθαίνει τις ελληνικές γεύσεις στους Γερμανούς και όχι μόνο....

Η μητέρα της Αντωνία, με καταγωγή από τον Πλάτανο Καλυβίων και ο πατέρας της Θανάσης από τον Δρυμό Αιτωλοακαρνανίας, την μύησαν από μικρή στα μυστικά της αιτωλοακαρνάνικης και της ελληνικής κουζίνας και όπως εξομολογείται η ίδια «…από την ηλικία των 12 ετών απέκτησα μεγάλη αγάπη πάνω στο αντικείμενο της μαγειρικής διότι και οι δύο οι γονείς μου ήταν εστιάτορας και μάγειρες στο επάγγελμα».

Μίλησέ μας για την συμμετοχή σου στην εκπομπή Master Chef που αναμένεται να προβληθεί στην γερμανική τηλεόραση και στο Κανάλι Sky 1;

Αισθάνομαι υπερήφανη που κάθε μέρα εκπροσωπώ εδώ στην Γερμανία την πατρίδα μου και γι' αυτό και πήρα την απόφαση να συμμετάσχω στο Master Chef Γερμανίας τον Ιούλιο του 2018.

Πηγαίνοντας λοιπόν εκεί κατάφερα να διακριθώ ανάμεσα σε 40.000 συμμετέχοντες (!!!) και να βγω 24η… Φυσικά και πρόβαλλα πάρα πολύ τον τόπο μου με τα υλικά που μαγείρευα!

Έφτασα στην φάση των νοκ άουτ (knock out) το οποίο σημαίνει ότι έπρεπε να αποκλείσω κόσμο για να συνεχίσω το παιχνίδι. Εγώ απέκλεισα 15.000 άτομα στην πρώτη φάση, 15.000 στην δεύτερη και στην τρίτη φάση 7.500 άτομα και έτσι έφτασα στους 24 καλύτερους...

Βέβαια στην τηλεόραση θα δείξει ότι απέκλεισα 3 άτομα, γιατί όλο αυτό το ¨σκηνικό¨ κράτησε 2,5 μήνες. Τα γυρίσματα συγκεκριμένα έγιναν πέρυσι, από τον Ιούλιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018...

Δύο από τα πιάτα μου ήταν μια μίξη κρητικής και αιτωλοακαρνάνικης κουζίνας. Ο λόγος που μαγείρεψα και με κρητικά υλικά ήταν γιατί ήταν δυσεύρετο να βρω μονάχα υλικά του τόπου μας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ακόμη μια άλλη συνταγή που προετοίμασα ήταν μουσακάς με bolognese σαρδέλας, μπεσαμέλ με εσάνς ψαριού, λάδι μαϊντανού και τυρί φέτα Ηπείρου!

Πως σε αντιμετώπισαν οι Γερμανοί παρουσιαστές;

Οι παρουσιαστές της εκπομπής με αγάπησαν και με δέχτηκαν με πολύ μεγάλο σεβασμό γιατί ούτως ή άλλως αγαπούσαν την Ελλάδα ως χώρα, αλλά μέσα από εμένα γνώρισαν την Ελλάδα με πιο εγκάρδια ματιά και γι'αυτό ένα από τα σχόλια του ενός κριτή από τους τρεις, του Ralph Zacherl (Chef Βραβευμένος με 2 αστέρια Μισελέν) ήταν: «Πέτυχες απόλυτα τις γεύσεις μου και έκανες τα υλικά να δένουν τόσο αρμονικά μαζί που κανείς εύκολα καταλαβαίνει ότι είσαι Ελληνίδα…

Μπράβο σου που εκπροσωπείς τόσο επάξια την χώρα σου…!!!»

Περιέγραψέ μας λίγο την ζωή σου και την εμπειρία σου από τη διαμονή στο Αγρίνιο;

Είμαι παιδί πολύτεκνης οικογένειας και συγκεκριμένα το 3ο παιδί από τα 5 που είμαστε και στην ηλικία των 13 ετών, μετά από απόφαση της μαμάς μο,υ επιστρέψαμε στο Αγρίνιο όπου και ζούσαμε και συγκεκριμένα στον Αγ. Κωνσταντίνο Αγρινίου, διότι ήθελε να έρθουμε κοντά στις ρίζες μας και να μάθουμε καλύτερα τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, όπως και την ελληνική γλώσσα, κάτι που και έγινε λοιπόν.

Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα το 1999 για εμάς τα παιδιά ήταν ότι καλύτερο, διότι πέρα από το γεγονός ότι ¨ανακάλυψα¨ την καταγωγή των γονιών μου, η μαμά μου Αντωνία από τον Πλάτανο Καλυβίων το γένος Σαγάνα/Γκιόλια και ο μπαμπάς μου Θανάσης Καψάλης, από τον Δρυμό Αιτ/νιας, έμαθα και τα παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά του τόπου μας.

Ποιες σπουδές έχεις κάνει;

Αρχικά τελείωσα το 3ο ΤΕΕ Αγρινίου, έπειτα πήγα στο Δημόσιο ΙΕΚ στην Λάρισα και τελείωσα την ειδικότητα Διοικητικό & Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων.

Ωστόσο η αγάπη μου για την κουζίνα ήταν τόσο μεγάλη που έπειτα μετακόμισα στην Αθήνα και ξεκίνησα από μόνη μου χωρίς κάποιο πτυχίο να εργάζομαι ως βοηθός μάγειρας σε ξενοδοχεία και σε εστιατόρια, αλλά έως και τυροπιτάδικα γιατί είχα την ανάγκη να βίωσω όλους τους κλάδους που σχετίζονταν με την εστίαση.

Τον Δεκέμβρη του 2014 επέστρεψα στο Ούλμ της Γερμανίας να εργαστώ ως Sous Chef στο πλάι της μητέρας μου Αντωνίας Γκιόλιας στο εστιατόριο που τότε είχε ανοίξει μαζί με την μεγάλη μου αδερφή Αθηνά.

Από εκεί και έπειτα εντάχθηκα με πρόσκληση της κυρίας Ευαγγελίας Καρκαμπίτσας στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, στο παράρτημα Γερμανίας (Chef Club Greece of German Branch).

Εκεί λοιπόν, το 2015, πήγα στο πλάι της κυρίας Καρκαμπίτσας και εκπροσώπησα την Ελλάδα μας στο περίπτερο που είχε στηθεί στην Πράσινη Έκθεση, κοινώς Αγροτική Έκθεση, στο Βερολίνο και βραβεύτηκα από το Chef Club με μετάλλιο, για την συμμετοχή μου.

Που αλλού έχεις δουλέψει;

Έχω εργαστεί τα τελευταία 4 χρόνια, κυρίως σε γερμανικά εστιατόρια με βαυαρέζικη παραδοσιακή κουζίνα, όπως και παραδοσιακή σβεμπισέ κουζίνα (Schwäbische Küche) που είναι «κουζίνες» της κάθε περιφέρειας.

Έχω επίσης εργαστεί σε ξενοδοχεία γερμανικά, τα οποία είναι αλυσίδες εδώ, ως Sous Chef με φαγητά και γλυκά από όλον τον κόσμο.

Εδώ στην Γερμανία έχω τελειώσει Μαγειρική στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ούλμ το 2018.

Ακόμη έχω εργαστεί με τα χρόνια εδώ σε εστιατόρια διαφόρων εθνικοτήτων: γερμανικά, αμερικάνικα, ιταλικά, ασιατικά και αραβολιβανέζικα, ελληνικά και φυσικά εστιατόρια που ασχολήθηκαν με την παρασκευή μεσογειακής κουζίνας.

Ποιοι σου μεταλαμπάδευσαν την αγάπη για την μαγειρική;

Όλη αυτή την αγάπη μου για την μαγειρική την κληρονόμησα από τους γονείς μου και γι' αυτό δοξάζω τον Θεό που σε όλα μου τα όνειρα όσο απίστευτα και αν φάνηκαν ήταν.. είναι και θα είναι δίπλα μου όπως φυσικά δίπλα μου είναι και τα αδέρφια μου, οι γαμπροί μου και τα τρία υπέροχα ανίψια μου, τα οποία και υπεραγαπώ.

Ο ερχομός μου στο Αγρίνιο ήταν το καλύτερο ¨δώρο¨ που μπόρεσε η μητέρα μου να μου κάνει διότι ήταν για εμένα ¨σχολείο¨ μεγάλο...

Γνώρισα διάφορες σπουδαίες προσωπικότητες... Απλούς καθημερινούς ανθρώπους με τους οποίους ακόμη και έως σήμερα έχω φιλία και σέβομαι... Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι βάλανε το λιθαράκι τους στον σημερινό πειθαρχημένο ¨μαγειρικά¨ χαρακτήρα μου.

Πες μας πως ¨μυήθηκες¨ στην αιτωλοακαρνάνικη παραδοσιακή κουζίνα;

Η επαφή μου με τις γεύσεις και τα εδέσματα στον Πλάτανο Καλυβίων, δηλαδή οι χορτόπιτες ή τα διάφορα παραδοσιακά φαγητά που μαγειρευόντουσαν σε ξυλόφουρνο, ήταν αυτά που με έκαναν να θέλω να μάθω ακόμη καλύτερα το κάθε τι αγνό υλικό που γευόμουν από θείες και θείους… Μου λείπουν αυτές οι παιδικές αναμνήσεις και ευχαριστώ τον Θεό που κατάφερα και τις έζησα, διότι έτσι εξελίχτηκα επαγγελματικά και έγινα αυτό που είμαι σήμερα.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι θέλω να ευχαριστήσω εξίσου και τον μπαμπά μου, τον καλύτερο ψήστη και μάγειρα από τον Δρυμό Αιτ/νιας ο οποίος μου δίδασκε με τον τρόπο του, πως κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, ειδικά τα αγνά υλικά του τόπου μας, όπως γαρίδες Αμβρακικού, σπαράγγια πράσινα, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, εσπεριδοειδή και πολλές άλλες ακόμη φυσικές πρώτες ύλες του νομού μας.

Μια αποτίμηση της μέχρι τώρα επαγγελματικής σου πορείας;

Από την μεριά μου θα ήθελα να πω λοιπόν ότι, είμαι ευλογημένη που εργάζομαι σε εστιατόρια της Γερμανίας και μπορώ και στέκομαι 17 ώρες την ημέρα όρθια και αποδίδω σωστά στο έργο μου, διότι έτσι αποδεικνύω καθημερινά πως εμείς οι Έλληνες είμαστε εργατικός και αξιοπρεπής λαός στο εξωτερικό και στο εσωτερικό…

Να αναφέρω επίσης ότι, από τις αρχές Οκτωβρίου δέχτηκα πρόταση από έναν επιχειρηματία Έλληνα να εργαστώ σε ένα ξενοδοχείο που έχει στα σύνορα Γερμανίας-Ελβετίας και να αναλάβω την κουζίνα του ως Chef De Cuisine.

Για αρκετό χρονικό διάστημα θα φιλοξενούμε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Για την πατρίδα μας τι νιώθεις;

Θα ήθελα να πω ότι νοιώθω εξίσου ευλογημένη που κατάγομαι από έναν ιερό τόπο σαν τον Πλάτανο Καλυβίων, από τον Δρυμό Αιτ/νιας και φυσικά λίγο αίμα στις φλέβες μου κυλά από μεριά της μαμάς μου από τα Τοπόλιανα Ευρυτανίας, οπότε αναμενόμενο ήταν να αγαπήσω και την μαγειρική αλλά και να θέλω να προβάλω τους ιερούς μας τόπους στο εξωτερικό και προπαντός σε μια χώρα σαν την Γερμανία που δεν έχει απολύτως καμία μαγειρική παιδεία σε σύγκριση με την Ελλάδα μας!!!

Για τους νέους και τα όνειρά τους τι θα τους έλεγες;

Παροτρύνω όλους τους νέους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, διότι η πράξη δίνοντας πραγματική μάχη απέχει μονάχα μια ανάσα αρκεί να υπάρχει θέληση…

Μην επιτρέπεται πότε σε κανέναν να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα σας και με λίγη παραπάνω θέληση και δύναμη ψυχής όλα γίνονται...

Σε μια δύσκολη στιγμή πότε μην το βάζετε κάτω… Θυμώστε με τον εαυτό σας, υψώστε το κορμί σας και ¨μολών λαβέ¨ για να διεκδικήσετε το μέλλον σας, μόνο έτσι θα κερδίσετε επάξια την ζωή σας…!!!

Ποιοι είναι αυτοί που σε στήριξαν και τους ¨κουβαλάς¨ πάντα μέσα σου;

Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου πάρα πάρα πολύ που στάθηκε και στέκεται δίπλα μου σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου και σε όλες μου τις αποφάσεις… Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την μητέρα μου και τον πατέρα μου για το χάρισμα που μου άφησαν ως κληρονομιά την ¨Μαγειρική¨ και φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα αδέρφια μου, τους γαμπρούς μου και τα ανίψια μου που σε όποιο εστιατόριο και αν έχω εργαστεί πάντα ερχόντουσαν να με στηρίξουν ψυχολογικά και πνευματικά...

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επί χρόνια φίλους και όχι μόνο, οι οποίοι με βοήθησαν να αποκτήσω τον σημερινό όμορφο και καλλιεργημένο χαρακτήρα που έχω και φυσικά ευχαριστώ εσένα και όλους τους συγγενείς μου των γονιών μου που με αγαπάνε, με σέβονται και με εκτιμούν όπως ακριβώς είμαι…

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

kalyvia.gr

Καρολίνα- Ειρήνη Καψάλη, Köln, Germany

Να και τα επίσημα εύσημα λοιπόν της συμμετοχής μου στο Master Chef Γερμανίας… Τα όνειρά μου ήταν μεγάλα… Και κατάφερα και τα υλοποίησα… Εκπροσώπησα την χώρα μου μαγειρικά… Αξιοπρεπέστατα και αυτό ήταν το ζητούμενο για να έλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα… Αγάπησα το κάθε υλικό όσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, διότι δώσανε ¨ζωή¨ σε ένα πιάτο ειδικά αφιερωμένο στα πάτρια εδάφη μου.....

Ευχαριστώ τον Θεό και την οικογένειά μου αλλά και τους φίλους μου που με στήριξαν σε ένα τόσο όμορφο ταξίδι μαγειρικής, το οποίο με δίδαξε ότι μέσα από την μαγειρική ενώνεις ανθρώπους- ήθη - έθιμα και κουλτούρες… Ευχαριστώ λοιπόν το Κανάλι Sky1 για την εξαιρετική τους δουλειά!!!

Διαβάστηκε 3726 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.