Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:37 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 09:34

Πετράλωνα (Σάικα) Αγράφων (Βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα Αγραφα μας ταξιδεύει το νεο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης, συγκεκριμένα στον οικισμό Πετράλωνα. Απολαύσε το:

Τα Πετράλωνα είναι οικισμός της Ευρυτανίας, χτισμένος στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού στα σύνορα με τον νομό Καρδίτσας. Μέχρι το 1955 ονομάζονταν Σάικα, Ο οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 900 μέτρων κάτω από τις Αγραφιώτικες κορυφές Σβόνι, Πέντε Πύργοι και Φλυτζάνι. Τα Πετράλωνα υπήρξαν ξεχωριστή κοινότητα στο διάστημα 1945-1955, η οποία περιλάμβανε και τους γειτονικούς οικισμούς, Νεράιδα, Παλαιόλακκα και Καμάρια. Στη συνέχεια εντάχθηκαν στην κοινότητα Αγράφων, με έδρα το χωριό Άγραφα. Σ

ήμερα ανήκουν διοικητικά στο διευρυμένο Δήμο Αγράφων. Στη Β.Α. πλευρά του χωριού, κρυμμένο πίσω από μια πλαγιά, είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, σ' ένα ευρύχωρο πλαγιαστό τόπο με δικά του γύρω χωράφια και κελιά, που σήμερα διατηρούνται μόνο αυτά της δυτικής πλευράς. Η ιερά μονή της Αγίας Τριάδας Σάϊκας (Πετράλωνα) Αγράφων τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με λειτουργία και εορτασμό.

 

Διαβάστηκε 9203 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 13:18
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογράφηση και την βιντεοσκόπηση. Εχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές δημιουργίες βίντεο απο την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συνηθίζει να μας εκπλήσσει με τις δουλειές του. Μας έχει παραχωρήσει πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο για δημοσίευση και γνωστοποίηση των αναγνωστών για περιοχές απαράμμιλης ομορφιάς στο νομό μας.

facebook.com/andreas.koutsothanasis