Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:48 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 12:05

Στην Πάτρα η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, «Καπράλος, Τα Πρώτα Βήματα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Επίκεντρο+ στην Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν στην Πάτρα ξεκινά τη θεατρική περίοδο 2019-2020 με τη φιλοξενία της παράστασης, παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, «Καπράλος: Τα Πρώτα Βήματα» αυτή την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019.

Η πρεμιέρα της παράστασης είχε γίνει με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο, στο αίθριο της Βιβλιοθήκης Παπαστράτου και αυτήν την περίοδο το έργο περιοδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου επέλεξε να παρουσιάσει την θεατρική διασκευή από το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του μεγάλου εικαστικού, Χρήστου Καπράλου. Η παράσταση γοήτευσε τους Αγρινιώτες που, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, επέλεξαν να την παρακολουθήσουν. Μία παράσταση, που προκάλεσε έντονα συναισθήματα για τη ζωή του μεγάλου γλύπτη. Οι ηθοποιοί μάγεψαν τους θεατές με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους και δικαίως απέσπασαν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά τους, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Αλέξης Κανάτας, γράφει για την παράσταση:

Είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής του από το Παναιτώλιο στο Αγρίνιο στην Αθήνα στο Παρίσι και τελειώνει το τμήμα αυτό στο Παναιτώλιο όπου απομονωμένος σε μια καλύβα, αρχίζει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του και δημιουργεί τα αριστουργήματά του. Με τα οποία και καθιερώνεται μετά το 1946 ως γλύπτης.

Χρόνια νεότητας, των πρώτων σκιρτημάτων της τέχνης μέσα στον καλλιτέχνη, χρόνια δύσκολα κυνηγημένα, χρόνια με ποικίλες επιρροές που στην διάρκεια της παράστασης δίνονται με μια μεγάλη παραστατικότητα και δύναμη, με τρυφερότητα και ευαισθησία και ορμητικότητα, με εμμονή και επιμονή στο διαφορετικό, στο αλλιώτικο, αυτό που βγαίνει από τον μέσα κόσμο και πριν πάρει σάρκα και οστά τον συγκλονίζει ολόκληρο, ένα παιδί που πέφτει στα βαθιά χωρίς να ξέρει κολύμπι , αφού δεν έχει ξαναδεί τη θάλασσα ποτέ του, έναν κόσμο όπου τον οδηγεί το ταλέντο και η δίψα του για να δει, να μάθει, να βρει τους τρόπους να εκφράσει όλη αυτή τη θάλασσα που έχει μέσα του.

Κύριος άξονας των χρόνων αυτών της ζωής του αλλά και της παράστασης, όπως σοφά επιλέχθηκε από τον Καραγεώργο η μάνα του η Κυρά Βγένα, η οποία αντιλαμβάνεται ότι το παιδί της κρύβει μέσα του κάτι μεγάλο και του συμπαραστέκεται στα πρώτα χρόνια αυτά και τον κατευθύνει αυτή μια γυναίκα από το χωριό και τον καθοδηγεί σε κρίσιμες στιγμές με θαυμαστή σοφία. Η ίδια δε είναι και το μοντέλο πολλών και σημαντικών έργων του.

Η όλη παράσταση πέρα από το ότι ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή ξεκινώντας από τα καπνοχώραφα και το Αγρίνιο μετά στην Αθήνα του 20 και στη συνέχεια στο Παρίσι της δεκαετίας του 1930, κερδίζει κυρίως γιατί ζωντανεύει έναν καλλιτέχνη στα πρώτα βήματά του με όλα την άγνοια κα την αφέλεια, την ένταση και τα αντικρουόμενα πράγματα – καταστάσεις που καλούνταν να τα βγάλει πέρα μαζί τους και που τον σημάδευαν βαθιά και αποτέλεσαν την ύλη της τέχνης του.

Σημαντικό είναι ότι όλα όσα λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια μας δεν βιάζονται, δεν συνωθούνται, δεν είναι μονότονα, γραμμικά, αλλά αναπνέουν, απλώνονται στο χώρο, σε αγγίζουν, σ αρπάζουν από δίπλα και σε πάνε μαζί, κλέβοντας χρόνο από αλλού, φως από τις ρωγμές, ήχους από ψιθύρους και σιωπές εκκωφαντικές και κινήσεις εμβληματικές που λένε ολόκληρες ιστορίες. Σαν να μιλούν τα αγάλματα.

Και το επίσης σπουδαίο είναι ότι η παράσταση δεν θέλει να μας τα πει όλα για τον Καπράλο. Δεν βουτάει παντού ψάχνοντας ευκολίες, αλλά αναπαριστά χωρίς να αγιοποιεί, ένα κομμάτι της ζωής του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη. Και όπως έχει βραδιάσει κάτω από τη Ακρόπολη με δυο κυπαρίσσια που ορθώνονται στην αυλή του Μουσείου και ανάμεσα προβάλλει το φεγγάρι η μνήμη των όσων αφηγούνται οι συντελεστές, η πυρωμένη μνήμη του ταλέντου που κατέκλυζε αυτό τον μεγάλο καλλιτέχνη βρίσκει τον χώρο και την στιγμή, τη πατρίδα που της ταιριάζει.

Διασκευή για το θέατρο: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ / ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΚΗΣ

σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

σκηνικό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΛΙΜΑΣ

κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΨΑΛΑ

φωτισμοί: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΠΟΣ

βοηθός σκηνοθέτη:ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ

φωτογραφίες: ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ

στον ρόλο του Χρήστου Καπράλου ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΚΗΣ

στο ρόλο της Mάνας – Μνήμης η ΚΑΤΙΑ ΖΑΡΚΑΔΑ.

Η παράσταση παίχθηκε 5/9 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ [ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ] και 7,8,9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΑΘΗΝΑ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ).

13, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΤΡΑ [ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+], ώρα 9.15 μ.μ.

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΑΙΓΙΝΑ [ΛΑΟΓΡΑΦΕΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ], ώρα 8.00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1145 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.