Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:17 πμ
 
wm small
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 18:53

Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις για να μην μείνει κανένας στη ΔΕΗ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η μεγαλύτερη μονοπωλιακή επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, χρεοκόπησε. Αρχικά ας μην ψάξουμε το πως και το γιατί αυτού του κατορθώματος… αλλά ας δούμε πως μπορεί να σωθεί. Η κυβέρνηση λέει με αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Εκμεταλλευόμενη μάλιστα κάποιες άλλες μειώσεις, ΦΠΑ κτλ, ισχυρίζεται πως ο καταναλωτής δεν θα κληθεί τελικά να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, εισπράττοντας η ΔΕΗ περισσότερα. Η αντιπολίτευση λέει πως οι αυξήσεις θα πλήξουν τον καταναλωτή. Και την αλήθεια θα την καταλάβουμε όταν έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί με τα νέα τιμολόγια.

Όμως ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση δεν έχουν να αντιπαραθέσουν κάποια άλλη εναλλακτική για τη ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοί της, που απολαμβάνουν πλήθος προνομίων, από το Επίδομα Ευδόκιμης Παραμονής (ΕΕΠ) μέχρι κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους, έχουν σε μια χώρα με βασικό μισθό 650 ευρώ (μεικτά) μέσο μισθό άνω των 3.000 ευρώ! Όπως προκύπτει από τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις για το 2018, η ΔΕΗ αν και απασχολεί κατά 13% λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τον ΟΤΕ (απασχολεί 16.747 εργαζόμενους έναντι 19.343 ατόμων που εργάζονται στον ΟΤΕ), ωστόσο επιβαρύνεται με κατά 40% υψηλότερο μισθολογικό κόστος: συνολικά η ΔΕΗ για μισθούς το 2018 κατέβαλε 790,5 εκατ. ευρώ έναντι 563,7 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη του ΟΤΕ.

Η διαφορά είναι ότι ο ΟΤΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί, ενώ η ΔΕΗ παραμένει κρατική. Παραμένει μια ακόμη ιερή αγελάδα του Δημοσίου. Ανέγγιχτη! Ίσως όμως τελικά να είναι μια κάποια λύση η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, από τη στιγμή που κανείς δεν τολμάει να τα βάλλει με τη ΓΕΝΟΠ… Ίσως χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να φύγουν όλοι οι πελάτες από τη ΔΕΗ και έτσι το “μαγαζάκι” των Φωτόπουλων να κλείσει…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2619 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.