Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:58 πμ
 
wm small
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 17:06

Αιτωλικό: Αναβίωσε και φέτος το «Παλιό Ουζερί»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tην Κυριακή, 18 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό μας «Το παλιό Ουζερί».

Η εκδήλωση υλοποιείται από το 2006 με μοναδική επιτυχία. Για να αναβιώσουν οι παλιότεροι και να βιώσουν οι νεώτεροι εκείνη την ατμόσφαιρα του παλιού ουζερί, με το γραμμόφωνο, τα ρεμπέτικα και τις λάμπες τις χρωματιστές.

Η αρχική ιδέα ήταν του φίλου Αποστόλη Μπλίκα, που, κάποια εμπνευσμένη στιγμή, μας πρότεινε να προσφέρει ο Σύνδεσμός μας λαϊκό, παραδοσιακό γλέντι σε διάφορες γειτονιές του Αιτωλικού, όπως γίνεται στην πόλη όπου σπούδασε, τη Φλωρεντία.

Ανταποκριθήκαμε. Στην αρχή με περίσκεψη, κατόπιν με ενθουσιασμό. Ξεκινήσαμε από τη γειτονιά Τσίντζου, Γκιάφη, Ζωγράφου κλπ. Χρόνο με το χρόνο, Αύγουστο με Αύγουστο, περιδιαβήκαμε όλες σχεδόν τις προσφερόμενες γειτονιές του Αιτωλικού, της παλιάς ταβέρνας του Χριστόπουλου, της γειτονιάς Καταρέλου, Σπυρόπουλου, Βέλλιου κλπ. της γειτονιάς του Αι-Γιώργη, ξανά στην αρχική μας επιλογή της γειτονιάς Τσίντζου και για δυο χρόνια στη γειτονιά της Αγια-Σωτήρας.

Πέρσι, αποφασίσαμε και ξαναγυρίσαμε στη γειτονιά της παλιάς ταβέρνας του Χριστόπουλου. Η επιλογή αποδείχθηκε τόσο μοναδική που πήγαμε και φέτος. Ολα ήταν μαγικά τη νύχτα του «ουζερί». Θέαμα-ακρόαμα. Ούζο Τρικενέ. Κοσμοπλημμύρα στα τραπέζια. Τσίκνα προκλητική στον αέρα, εκεί όπου ο ψήστης μας έψηνε με τις ώρες τις σαρδέλες.

Για το κέφι δε μιλάμε. Πέντε πίστες δημιουργήθηκαν σ΄εκείνο τον τεράστιο χώρο. Και το ζεϊμπέκικο του Αιτωλικιώτη, από κείνα τα χρόνια της φτώχειας και του καημού μέχρι και σήμερα, μοναδικό. Μυσταγωγία! Και η φωνή του Μάρκου Βαμβακάρη βογγούσε:

Βάσανα, πίκρες, φαρμάκια, καραβοτσακίσματα…

Μυσταγωγία κι αυτό! Για να μπορούμε ακόμα και σήμερα να ζούμε το όνειρο!…Και να χαιρόμαστε, γιατί προσφέρουμε στον κόσμο χαρά!..

Ανάμεσα στα ωραία χορευτικά, λαϊκά και δημοτικά, να και η ιστορική «καρακάξα», το δυνατό, θεσπέσιο τσάμικο του πανηγυριού μας της Αγιαγάθης .Επί κεφαλής του κύκλου ο Γάκιας Καρατζογιάννης, μύστης του χορού. «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές,» γράφει ο ποιητής.

Ετσι λοιπόν, στον απόηχο αυτής της εκδήλωσης, το Δ.Σ. του «Λιακατά» κι εγώ προσωπικά, ευχαριστούμε:

Τη Δημοτική Αρχή για την παροχή φωτισμού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Το χορηγό της σαρδέλας και του παστού Χρήστο Μπαρώνο.

Το φούρνο Τρίτση για τα ψωμιά. Το σούπερ μάρκετ Σπύρος & Γιάννης Ψιλογιάννης για τα νερά. Το Θεόδωρο Βελτσίστα, ομοίως για τα νερά.

Το Γιάννη Πλεξίδα για τον καταψύκτη, τον πάγο και τα παγάκια. Τον Αποστόλη Δ. Μπλίκα για τις ελιές. Τον Ανδρέα Κότσαλο για τα πλαστικά και χαρτικά. Την Τούλα Μπερερή για τον εξαιρετικό μαρινάτο γάβρο και το σερβίρισμα.

Το Ζαφείρη Τρικαλινό για τη διαχρονική και διακριτική υποστήριξη που παρέχει στο Σύνδεσμο. Για την περίπτωση, προσέφερε έξι διπλά αυγοτάραχα για τη λαχειοφόρο αγορά μας.

Τις κυρίες Κασσάνδρα Φλάκα, Βάσω Σπίγγου, Γιαννούλα Τρικαλινού και Πόλλυ Αγγελοπούλου – Σαντορινάκη, διότι περιήλθαν την κοσμοθάλασσα και πούλησαν λαχνούς για τη λαχειοφόρο.

Θα είναι μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφέρω ονομαστικά τις κυρίες της γειτονιάς, που συναγωνίζονταν η μια την άλλη στην προσφορά βοήθειας κι αξυπηρέτησης. Είναι: Αρσινόη Μάντζαρη, Λόλα Σουλέ, Κούλα Γκερέκου, Γίτσα Μπραέσσα, Λούλα Καλογήρου, Ευτυχία Καλογήρου, Αλτάνη Φερεντίνου. Το ευχαριστώ μας απεριόριστο!

Αγαπητοί φίλοι του «ουζερί», σας ευχόμαστε και του χρόνου!

Η Πρόεδρος: Μάγδα Βελτσίστα

aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 1374 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.