Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:57 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 13:07

Ηγετικός ο ρόλος της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, η ΕΕ επιβεβαιώνει για ακόμη ένα χρόνο τη θέση της ως μεγαλύτερου παγκόσμιου εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, με τις εξαγωγές της να φθάνουν τα 138 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018.

Τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν ένα σταθερό μερίδιο 7% της αξίας των συνολικών αγαθών της ΕΕ που εξήχθησαν το 2018, κατατάσσοντας την τέταρτη θέση μετά από μηχανήματα, άλλα βιομηχανικά προϊόντα και χημικές ουσίες. Η γεωργία και οι βιομηχανίες και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα παρέχουν από κοινού 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Η αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων αντιπροσωπεύει το 7,5% της απασχόλησης και το 3,7% της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ.

Ο Phil Hogan, Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε:

«Η Κοινή Γεωργική Πολιτική προσανατολισμένη όλο και περισσότερο προς την αγορά έχει συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία της ΕΕ στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Η φήμη της ΕΕ για την παραγωγή ασφαλών, βιώσιμων, θρεπτικών και ποιοτικών προϊόντων αποτελεί μια κερδοφόρα φόρμουλα στην παγκόσμια αγορά. Η Επιτροπή βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει τους παραγωγούς να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πιο ευαίσθητοι τομείς μας διαθέτουν επαρκείς διασφαλίσεις».

Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για τα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας το 40% των εξαγωγών της ΕΕ. Εκτός από τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών που παρέχουν περαιτέρω ευκαιρίες στους αγρότες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τους εξαγωγείς της ΕΕ να εισέλθουν σε νέες αγορές και να επωφεληθούν από επιχειρηματικές δυνατότητες μέσω δραστηριοτήτων προώθησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλού επιπέδου αποστολών, υπό την ηγεσία του Επιτρόπου Hogan. Το 2018 και το 2019, ο Επίτροπος Hogan, συνοδευόμενος από παραγωγούς της ΕΕ, ταξίδεψε στην Κίνα, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα κρασιά και το βερμούτ εξακολουθούν να κυριαρχούν στο καλάθι των εξαγόμενων προϊόντων με τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ να κατέχουν τη δεύτερη θέση. Στη συνέχεια, έρχονται τα βρεφικά τρόφιμα και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, σοκολάτα, ζυμαρικά και ζύμη.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων με εισαγωγές αξίας 116 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για τον τομέα αυτό ανέρχεται σε θετικό καθαρό ποσό 22 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ εισάγει κυρίως τρεις τύπους προϊόντων: τα προϊόντα που δεν παράγονται ή παράγονται μόνο σε μικρό βαθμό στην ΕΕ, όπως τα τροπικά φρούτα, ο καφές και τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (που αντιπροσωπεύουν το 23,4% των εισαγωγών το 2018) · προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές (συμπεριλαμβανομένων των πλακούντων και της σόγιας - μαζί 10,8% των εισαγωγών) · και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε περαιτέρω επεξεργασία (όπως το φοινικέλαιο).

Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη το 2018, με αύξηση 10%, γεγονός που καθιστά τη χώρα αυτή τον κορυφαίο προμηθευτή γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ.

Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια επισκόπηση των εμπορικών επιδόσεων των βασικών εταίρων της ΕΕ (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ρωσία) και των εμπορικών τους ροών με την ΕΕ, καθώς και ένα κεφάλαιο για το εμπόριο και τη συνεργασία με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες).

Διαβάστηκε 1660 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία