Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:07 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 13:11

Άδειο…το Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, που πρέπει, επιτέλους, να αξιοποιηθεί.

Όταν τον Οκτώβριο του 2012 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προχωρούσε στη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για το «Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων», με συνολικό προϋπολογισμό 229.400,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και με δεδομένη τη σημασία, αλλά και την προβολή της εν λόγο πρωτοβουλίας, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως, επιτέλους, κάτι καλό πρόκειται να γίνει για τους παραγωγούς, για την αγροτική οικονομία συνολικά.

Στόχος του έργου ήταν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την αποτύπωση του «καλαθιού» των τοπικών αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας και των παραγωγικών μονάδων (παραγωγοί, φορείς πιστοποίησης, αγροτικές ενώσεις, επιχειρήσεις) του κλάδου.

Το Ηλεκτρονικό Καλάθι, σε συνάρτηση με παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως το Καλλιεργητικό Πλάνο, το Δημοπρατήριο κ.ά., θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελέσει το κύριο όχημα μετάβασης της αγροτικής οικονομίας της Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εποχή.

Η Π.Δ.Ε. μάλιστα, υπήρξε, είναι αλήθεια, πρωτοπόρος, καθώς πρώτη αυτή μπήκε στη διαδικασία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του «Καλαθιού Προϊόντων» και των δράσεων που έπρεπε να το πλαισιώσουν.

Δυστυχώς, οι ανακοινώσεις, οι ημερίδες, οι παράλληλες παρουσιάσεις σε μεγάλες πόλεις και η γενικότερη «αγροαναπτυξιακή φιλολογία» γύρω απ’ το Ηλεκτρονικό Καλάθι, αποδείχθηκε…κενή επιταγή. Όπως κενό παραμένει, τόσα χρόνια μετά, το ίδιο το Ηλεκτρονικό Καλάθι.

Θεωρητικά το Ηλεκτρονικό Καλάθι θα ήταν, υποτίθεται, ένα ιδιαίτερα δυναμικό, αποδοτικό, πολυχρηστικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών.

Δείτε αναλυτικά τα όσα σχεδιάστηκε για να προσφέρει ως υπηρεσίες ΕΔΩ.

Πρακτικά, το Ηλεκτρονικό Καλάθι είναι κάτι που έγινε…απλώς και μόνο για να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το έχει κάνει!

Όμορφο μεν, μη λειτουργικό δε.

Με πολύ μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή (και αυτή κυρίως από την εποχή που πρωτολειτούργησε), με ελάχιστες πληροφορίες, με δύσχρηστα για τον άμεσα ενδιαφερόμενο αγρότη πεδία, με δυνατότητα εγγραφής «παραγωγών» από τα πέρατα της γης, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο στο τι παράγουν και τι πουλάνε (η ολιγομελής «Κοινότητα» είναι γεμάτη από spam προφίλ «παραγωγών»)!!!

Επισκεφθείτε το Ηλεκτρονικό Καλάθι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ΕΔΩ.

Με απλά λόγια και κρίνοντας πάντα απ’ το αποτέλεσμα, το Ηλεκτρονικό Καλάθι, έτσι όπως (ΔΕΝ) λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, έχει πλήρως αποτύχει.

Στην Ένωση Αγρινίου, ωστόσο, εκτιμούμε πως, με τον κατάλληλο επανασχεδιασμό και την ουσιαστική βούληση για την καλή του λειτουργία, το Ηλεκτρονικό Καλάθι μπορεί πράγματι να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αγροτικής ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα.

Προς τούτο καλούμε την νέα Περιφερειακή Αρχή, που σε λίγο αναλαμβάνει καθήκοντα, εφόσον πράγματι επιθυμεί να εργαστεί και να προσφέρει, έχοντας ψηλά στην ατζέντα τον πρωτογενή τομέα, να ασχοληθεί με το Ηλεκτρονικό Καλάθι όπως ταιριάζει σε μια τέτοια πολύ-υπηρεσία, ώστε να αποδώσει αυτά για τα οποία σχεδιάστηκε.

Διαβάστηκε 522 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία