Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:57 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 21:31

Τι ψήνεται στο «Σπίτι του Θανάση» στον Εμπεσό;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Αρχή ήμισυ παντός!»

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η «αρχή» για την ομάδα του εργαστηρίου «Το σπίτι του Θανάση» απαρτιζόμενη από δραστήριους ενεργούς πολίτες της περιοχής Κοιλάδας Αχελώου,έγινε πριν αρκετό χρόνο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η «επίσημη» έναρξη έγινε την Τρίτη το απόγευμα 27 Αυγούστου 2019, όταν ο «πυρήνας»της ομάδας συνεδρίασε στην έδρα του το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι το «Σπίτι του Θανάση»στον οικισμό Φτελιά του Εμπεσού Ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί σε δροσερό περιβάλλον, στην απέναντι πλαγιά της Καλάνας, συναντήθηκε η ομάδα και έθεσε τα «θεμέλια» συνεργασίας, με κοινό αφιλοκερδή και εθελοντικό σκοπό την διεύρυνση των δραστηριοτήτων με ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου συνειδητοποιημένου πολίτη των όμορων δήμων, ήτοι Αμφιλοχίας, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Αργιθέας και Αγράφων, για τους στόχους της ομάδας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση με πρόσκληση της επικεφαλής/ συντονίστριας πολιτιστικών θεμάτων της Κοιλάδας του Αχελώου κυρίας Παρθενίας Χαρίτου, συμμετείχαν οι παρακάτω:

-Χαρίτου Παρθενία, ωςεπικεφαλής και διαχειρίστρια του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Το σπίτι του Θανάση»
-Βασιλική Γραμματικογιάννη Δημοσιογράφος Ευρωπαικών& Περιβαλλοντικών θεμάτων,
-Τσιάκαλος Κώστας διαχειριστής ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσηςkatafylli.gr,
-Καρακώστας Απόστολος αρθρογράφος,
-Σακαρίκας Χρήστος συγγραφέας/ καθηγητής ρομποτικής, Κατερίνα Παπαδημητρίου εκπρόσωπος του Συλλόγου Εμπεσιωτών Αθήνας,
-Σταυρούλα Χαντζάρα πρόεδρος κοινότητας Εμπεσού,
-Θανάσης Μανώλης πρόεδρος ομάδας Α.Σ.Ιδομενέας Εμπεσού,
-Παναγιώτης Παππάς ταμίας Α.Σ. Ιδομενέας,
-Λαμπράκης Κώστας πρόεδρος Κοινότητας Πατιοπούλου,
-Κώστας Μέρκος, οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Εμπεσού. Κ.α.

Πολλά μέλη της της ομάδας δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν μια και η μέρα ήταν εργάσιμη και βρίσκονταν και σε άλλες πόλεις.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως:

Η ιστορία της περιοχής Κοιλάδας Αχελώου και των αγωνιστών προγόνων μας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας, και η συμμετοχή της ομάδας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ηρωικό 1821

Η χάραξη/σήμανση/πιστοποίηση μονοπατιών που τα παλιά χρόνια ήταν οι δρόμοι που ενώνανε την περιοχή από χωριό σε χωριό και με τις πόλεις Αμφιλοχία-Άρτα-Μουζάκι-Καρπενήσι, και ας μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτά γινότανε η μετακίνηση των τσελιγκάτων από την Αργιθέα και τα Άγραφα προς τα χειμαδιά.

Αυτά τα μονοπάτια μπορούν να αξιοποιηθούν και να περπατήσουν σ’ αυτά χιλιάδες Ευρωπαίοι πεζοπόροι που «ψάχνουν» για άγνωστα φυσικά μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια όπως είναι τα δικά μας!

Δημιουργία Φεστιβάλ Γαστρονομίας, με τοπικά προϊόντα που ο τόπος μας παράγει και δεν είναι δυστυχώς γνωστά όσο θα έπρεπε.

Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες, Εθελοντισμός, Επικοινωνία με ανθρώπους που φυλάνε «Θερμοπύλες» σε ακραία αραιοκατοικημένα και ξεχασμένα σημεία της κοιλάδας του Αχελώου.

Σύνταξη τρίγλωσσου οδηγού για την περιοχή, με πληροφορίες για Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες, με χάρτη και φωτογραφίες των χωριών, των Μοναστηριών-εκκλησιών-εξωκλησιών και άλλων σημείων ενδιαφέροντος.

Συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες των όμορων νομών, επισήμανση των αρχαίων «κάστρων» που όλοι «ξέρομε» ότι υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τα έχει επισκεφθεί και παραμένουν θαμμένα, με την ελπίδα σε άλλα 200 χρόνια να βρεθούν «πόροι» για την ανασκαφή τους…

Αυτά και πολλά άλλα συζητήθηκαν για πρώτη φορά από μέλη εθελοντές του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου που τώρα είναι στα σπάργανα, μεγαλώνει όμως ραγδαία, διευρύνεται και αναδεικνύει «θέματα» που απαιτούν επιτακτική ανάγκη για περισσότερες συνεδριάσεις με περισσότερους πολίτες για λήψη αποφάσεων, ενεργειών και πολιτιστικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή των «Κοιλάδων Ινάχου και Αχελώου».

Στην επόμενη συνάντηση μέσα στον Σεπτέμβριο θα είμαστε περισσότεροι και προχωρώντας όλοι μαζί, θα φέρομε στον τόπο μας καλύτερες μέρες!

Η κυρία Βασιλική Γραμματικογιάννη ανάρτησε στο f/b τα παρακάτω συγκινητικά λόγια:

«Ο αγαπημένος τόπος του πατέρα μου. Το χωριό του. Ο Εμπεσός στον Ορεινό Βάλτο, στην Κοιλάδα του Αχελώου. Το ησυχαστήριο του, ένα παλιό πέτρινο σπίτι που αγόρασε στη δεκαετία του ‘70,μετά το θάνατο του ρήμαζε. Το ανήσυχο πνεύμα της Παρθενίας Χαρίτου του έδωσε νέα ζωή. Το μετέτρεψε σε καλλιτεχνικό εργαστήρι που ονόμασε προς τιμή του «Το σπίτι του Θανάση». Οι κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου άνθρωποι έξυπνοι και δραστήριοι, αγκάλιασαν το εγχείρημα και μέσα από την αγάπη για τον πολιτισμό και την τέχνη, βάζουν στόχους για την αναζωογόνηση της περιοχής. Μετά την υλοποίηση της βιβλιοθήκης με τις πολύτιμες συμβουλές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Λαογραφικό Μουσείο και τον Συνεδριακό χώρο, ο Εμπεσός γίνεται το κέντρο που ενώνει. Σήμερα στο «Σπίτι του Θανάση» η κοινωνία των πολιτών έθεσε τους στόχους για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου εναλλακτικού, περιβαλλοντικού και καλλιτεχνικού τουρισμού που αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα μονοπάτια για περιπατητές διαδρομές, αναδεικνύει τη γαστρονομία και τα αγνά τοπικά προϊόντα, ευνοεί την σκέψη και τη δημιουργική έκφραση, μα πάνω απ’ όλα κρατάει ζωντανό το πνεύμα της συνεργασίας και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζει μια υγιή κοινωνία. #ISN#Εμπεσος#κοιλαδααχελωου»

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 745 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.