Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  5:12 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 20:57

Μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα με μια σειρά μέτρων στήριξης που πρότεινε η Επιτροπή για την ελάφρυνση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και την αύξηση της διαθεσιμότητας ζωοτροφών για ζώα.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε:

"Από την αρχή των ακραίων κλιματικών γεγονότων, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και έχουμε αντιδράσει γρήγορα, όταν είναι απαραίτητο. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ανακουφίσουν οικονομικά τους ευρωπαίους αγρότες και να τα προστατεύσουν από την έλλειψη ζωοτροφών για το ζωικό τους κεφάλαιο".

Οι ενέργειες στις οποίες συμφώνησαν σήμερα τα κράτη μέλη κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιλαμβάνουν τη δυνατότητα υψηλότερων προκαταβολών και πολλές παρεκκλίσεις σχετικά με τους κανόνες οικολογικής ρύπανσης, για να βοηθηθούν οι γεωργοί να παράσχουν επαρκή ζωοτροφή για τα ζώα τους. Οι αγρότες που πλήττονται θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό από τις πληρωμές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για τη βελτίωση της ταμειακής τους ροής.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • Λήψη μέχρι το 70% των άμεσων πληρωμών τους από τα μέσα Οκτωβρίου.
  • Λήψη μέχρι το 85% των πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης μόλις εγκριθεί επισήμως η δέσμη μέτρων στις αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Παρεκκλίσεις από ορισμένους κανόνες οικολογικής ρύθμισης, που θα επιτρέψουν επίσης την αύξηση της διαθεσιμότητας ζωοτροφών.

Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα:

  • Να εκληφθεί η αγρανάπαυση ως χωριστή καλλιέργεια ή ως περιοχή οικολογικής εστίασης, ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή συγκομισθεί.
  • Να δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργούν τις «καλλιέργειες αμπέλου» ως «καθαρές καλλιέργειες» (και όχι ως μείγμα καλλιεργειών όπως προβλέπεται σήμερα) εάν προορίζονται για βοσκή ή για παραγωγή ζωοτροφών.
  • Συντόμευσης της ελάχιστης περιόδου των 8 εβδομάδων για τις «καλλιέργειες αλίευσης» που επιτρέπουν στους αρόσιμους αγρότες να σπείρουν τις χειμερινές τους καλλιέργειες εγκαίρως μετά τις «καλλιέργειες αλίευσης».

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή απόφαση, αυτή η δέσμη μέτρων πρέπει να εγκριθεί επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να έρχεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Διαβάστηκε 483 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία