Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  10:58 πμ
 
wm small
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 21:40

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: «Χτίζει» το «Σπίτι του Τουρίστα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέσω ψηφιακών εφαρμογών η Αιτωλοακαρνανία και οι ομορφιές της θα φτάσουν πιο κοντά στους εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου! Τι είναι το «Σπίτι του Τουρίστα» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τσιχριτζή

Σε νέα εποχή περνάει το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες και τα εργαλεία του ώστε η περιοχή μας να γίνει πιο γνωστή στους χρήστες του διαδικτύου, σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας παράλληλα τις ομορφιές και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών στο πλαίσιο στρατηγικών ΟΧΕ το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε να «χτίζει» το «Σπίτι του Τουρίστα»

Στόχος σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της περιοχής του Μεσολογγίου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που άπτονται στο τετράπτυχο:

  • Φυσικό περιβάλλον (λιμνοθάλασσα, κλπ)
  • Τοπικά Προϊόντα αγροδιατροφής
  • Επιχειρηματικότητα τοπικών προϊόντων
  • Ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά.

Σημαντικό στοιχείο της δράσης αποτελεί η αξιοποίηση Τεχνολογιών και Επικοινωνιών για την ουσιαστική ενσωμάτωση της χωρικής ανάπτυξης της περιοχής στον ψηφιακό κόσμο προσδίδοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προβολής και παρουσίασης του Μεσολογγίου διασυνδέοντας το δυνητικό επισκέπτη με συγκεκριμένες θεματικές τουριστικές διαδρομές υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον επισκέπτη και για τους κατοίκους της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν ψηφιακές υπηρεσίες διαμόρφωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών στην περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίες θα διασυνδέουν τον επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής, την επιχειρηματικότητα των τοπικών προϊόντων και την άυλη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.

«Στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών. Για το σκοπό αυτό θα διαμορφωθούν κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες – στόχους (επισκέπτες, φορείς, επιχειρήσεις, τουριστικοί πράκτορες) να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ψηφιακό περιεχόμενο και να αποκτούν πρόσβαση σε αυτό από διάφορα τεχνολογικά μέσα όπως Η/Υ, φορητές συσκευές (tablets, PDAs, κλπ.) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα» σημειώνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχεδίου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αξιοποιώντας Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ιδιαίτερα σημαντική και διαμορφώνει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή του Μεσολογγίου. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί φορέα με παρουσία στην περιοχή και αξιοποιώντας την υφιστάμενη παρουσία του στην περιοχή με υποδομές και προσωπικό διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου και τη βιώσιμη λειτουργία του με προσωπικό.

«Το ψηφιακό περιεχόμενο αποτελείται από την επιλογή των σημείων κάθε θεματικής διαδρομής της περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κείμενα που αφορούν τα σημεία αυτά, οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, ήχους, ηχητικά αρχεία κλπ.) που υπάρχουν ήδη από φορείς και ιδιώτες της περιοχής. Ο ανάδοχος θα συντάξει σχετικά κείμενα για το κάθε σημείο και περιγραφικά κείμενα κάθε θεματικής διαδρομής» ανέφερε ο κ. Τσιχριτζής.

Το Portal θα έχει δυνατότητα πλήρους υποστήριξης περιβάλλοντος πολυμέσων για παρουσίαση περιεχομένου σε ποικίλες μορφές (κείμενο, φωτογραφία, video, audio, word, excel, pdf, flash, power point, βάσεις δεδομένων, κ.α.) με την κατάλληλη γραφιστική επεξεργασία, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη παρουσίαση του υλικού (πχ. flash animation

Απλό και φιλικό σύστημα διαχείρισης που να χαρακτηρίζεται από επεκτασιμότητα (expandability) και διαχειρισιμότητα (manageability), δηλαδή σύστημα διεπαφής (interface) στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί με απλό τρόπο να προβαίνει σε προσθήκη παντός τύπου κειμένων και αρχείων, σε διαμόρφωση υπαρχόντων ενοτήτων, καθώς και σε προσθαφαίρεση διαφόρων αρχείων βίντεο, ήχου, εικόνων κ.λπ.

To frontend της πλατφόρμας στο οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες εκείνες οι τεχνολογίες που θα προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία στους χρήστες (π.χ. Javascript) αλλά και αυτές που αφορούν την κύρια δομή και αισθητική όπως HTML5 και CSS. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην προσαρμοστική (responsive) σχεδίαση της πλατφόρμας ώστε να είναι προσβάσιμη από όλες τις κινητές συσκευές (Mobiles και Tablets).

Το portal θα πρέπει να υποστηρίζει πρόσβαση από άτομα με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες για την Προσβασιμότητα του περιεχομένου του Ιστού, έκδοση 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) του διεθνή οργανισμού W3C κατ΄ ελάχιστο στο μεσαίο επίπεδο προσβασιμότητας “ΑΑ”.

Επίσης, για χρήση του Portal μέσω κινητών και φορητών συσκευών (πχ. wearables, tablets, έξυπνα τηλέφωνα κ.λπ.) συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη οι Βέλτιστες Πρακτικές για Χρήση Διαδικτυακού Περιεχομένου από Κινητές Συσκευές.

Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 424 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.