Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  3:05 μμ
 
wm small
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 16:35

1943: Η απαγωγή του Ιταλού στρατοδίκη μέσα από το Αγρίνιο από την ομάδα του Δημήτρη Μπαλωμένου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Μία από τις ηρωϊκές μορφές της αντίστασης ήταν ο Δημήτριος Μπαλωμένος (με το προσωνύμιο Φωλιάς), καπετάνιος του λόχου Μηχανικού του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Από την πολύτιμη μαρτυρία του στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» μαθαίνουμε για μια λησμονημένη ηρωϊκή πράξη που έλαβε χώρα μέσα στο Αγρίνιο την περίοδο της Κατοχής. Αν και οι κατακτητές είχαν υπεροπλία, μια ομάδα αντιστασιακών κατάφερε να απαγάγει τον Ιταλό στρατοδίκη Κάρλο Αντίνιο, τον Εισαγγελέα Σωτήρη και τους φρουρούς του Γκιουζέπε και Βάσκο. Την ομάδα αποτελούσαν ο εικονιζόμενος Δημήτρης Μπαλωμένος ( Φωλιάς), Χαμαμτσής, Σάτρας, Παπουτσής Σ, Π. Κλιάφας, Σπ. Σαμαράς και ο εφεδροελασίτης Κουρώσης που εκτελέστηκε αργότερα από τους Γερμανούς. Η απαγωγή έγινε στις 28 Ιουνίου του 1943, λίγες μέρες πριν τη μάχη της Γουρίτσας. Οι αντάρτες μετέφεραν του ομήρους στο Ζελίχοβο ( Αγία Παρασκευή) και γιόρτασαν την μεγάλη αυτή επιτυχία.

Εκεί ο Ιταλός στρατοδίκης Κάρλος Αντίνιο μετέφερε το κλίμα που επικρατούσε στο Γερμανικό στρατόπεδο σύμφωνα με τον οποίο οι Γερμανοί μεταξύ άλλων  «δεν παραδέχονταν ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αυτούς». Τον Κάρλο αξιοποιήσαν οι αντάρτες παίρνοντας τον μαζί τους και σε άλλες αποστολές, προκειμένου να μάθουν και άλλες πληροφορίες.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου έγινε η μάχη της Μυρτιάς ( ή της Γουρίτσας)  στο Θέρμο με πολλές απώλειες για τους Γερμανούς κατακτητές. Η απαγωγή των Ιταλών φαίνεται να ήταν προπομπός των επιτυχίων που θα είχε αργότερα η αντίσταση στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως και να χει, οι αντιστασιακοί απέδειξαν ότι μπορούσαν να χτυπήσουν τον εχθρό και μέσα στην πόλη του Αγρινίου, στην καρδιά της διοικήσεως του.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1451 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.