Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:43 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 17:08

Τα εγκαίνια του Ποντιακού Μουσείου στο Μπαμπαλιό Βάλτου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας στις 15 Αυγούστου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού “Αξέχαστες Πατρίδες”, όπου και ανήκει το μουσείο, επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία για δυο λόγους.

Ο ένας είναι ότι εκείνη την ημέρα είναι ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Μεγαλόχαρης Παναγίας, της Παναγίας Σουμελά και ο δεύτερος ότι το έτος 2019 συμπληρώνονται τα 100 χρόνια μνήμης από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το κτίριο όπου θα στεγάζεται πλέον το μουσείο είναι το δημοτικό σχολείο του Μπαμπαλιού, το οποίο δεν είναι σε λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια. Ο σύλλογος αιτήθηκε στον Δήμο Αμφιλοχίας την παραχώρηση του σχολείου με σκοπό τη χρήση του ως μουσείο, αλλά και ως χώρο που θα υποδέχεται κοινωνικές εκδηλώσεις των μελών του συλλόγου. Ο Δήμος Αμφιλοχίας αποδέχτηκε το αίτημα και η διαδικασία ανοικοδόμησης εσωτερικά και εξωτερικά ξεκίνησε με βάση την σύμπνοια, την ομαδικότητα και την αρωγή των χωριανών και φίλων.

Οι προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων επέφεραν το προσδόκιμο αποτέλεσμα και διαμορφώθηκε όλο αυτό το επίτευγμα.

Αφού έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον πατέρα Ανδρέα, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού “Αξέχαστες Πατρίδες” Θεοφάνης Κοντοχρήστος και αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το μουσείο αυτό θα διατηρεί στην αιωνιότητα τον Πολιτισμό των προγόνων μας και θα έχει την ιδιότητα να διαφυλάττει την κληρονομιά του λαού μας μέσα στο ταξίδι του χρόνου”. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αθηνά Σωτηριάδου-Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης-Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ Ν. Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αναστάσιος Αποστολάκης.

Καθήλωσε τον κόσμο το δρώμενο που ακολούθησε, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα του πολυτάλαντου Ηλία Υφαντίδη. Ήταν ένα δρώμενο που αφορούσε και στην ιστορία της δημιουργίας του χωριού Μπαμπαλιό. Στο δρώμενο συμμετείχαν οι εξής: Ηλίας Υφαντίδης-λύρα και τραγούδι, Χρήστος Ναβροζίδης-λύρα, Στάθης Ορφανίδης-λύρα, Κώστας Ορφανίδης-λύρα, Παναγιώτης Κοπαλίδης-νταούλι, Άννα Καλαϊτζόγου-αφήγηση. Στην ηχοληψία ήταν ο Αναστάσιος Τηλαβερίδης.

Μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου ενθουσίασαν το κοινό με τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς που παρουσίασαν, με χοροδιδάσκαλο την Μαρία Βασιλειάδου και συντονίστρια της εκδήλωσης την Δέσποινα Σωτηριάδου.

Κατόπιν ακολούθησε η κοπή κορδέλας των εγκαινίων από τους: Θεοφάνη Κοντοχρήστο-Πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού “Αξέχαστες Πατρίδες”, την Αθηνά Σωτηριάδου-Αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη-Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και τον Αναστάσιο Αποστολάκη-Πρόεδρο της Κοινότητας Μπαμπαλιού.
Ακολούθησε κέρασμα με χειροποίητα γλυκά, τα οποία επιμελήθηκαν μέλη του συλλόγου και τα οποία κρατήθηκαν ως ενθύμιο των εγκαινίων από τους παρευρισκομένους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας Σοφία Παντελίδη-Κοσμίδη, ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας Νίκος Φωτιάδης και μέλη του χορευτικού, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αιτ/νίας “Δημήτριος Ψαθάς” Δήμος Σιδηρόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Ινάχου Αθανάσιος Τορουνίδης, ο τέως Δήμαρχος Στράτου Δημήτρης Μουρτσιάπης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Μπαμπαλιού Αναστάσιος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Καστρακίου Γρηγόρης Μηλιόρδος, ο δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας Μιχάλης Γιάγκας, ο δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου Θεόδωρος Σεϊτανίδης, ο Άγγελος Ματσούκας από το SWR Symbian World Radio της Αυστραλίας.

Για την εκδήλωση απέστειλαν συγχαρητήρια και χαιρετισμούς οι εξής:

ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο τέως Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βαλτινών Χρήστος Σαλαούνης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τριχωνίδας Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος Αιτ/νων Περιστερίου “Η Έξοδος” Χρήστος Χούτας, ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Εποχή Αιγάλεω” Λάμπρος Σκλαβούνος, ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος από ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά την Δέσποινα Μουστοπούλου και το ατελιέ της “Βελούδο και Μετάξι” διότι προσέφερε δυο ποντιακές φορέσιες, οι οποίες θα κοσμούν το μουσείο. Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους όσους προσέφεραν τα οικογενειακά τους κειμήλια για να διακοσμήσουν το μουσείο. Ακόμη ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους προσέφεραν ανιδιοτελή εργασία, που αψήφησαν την κούραση και εργάστηκαν εθελοντικά, καθώς επίσης και εκείνους που προσέφεραν οικονομική ενίσχυση.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση»ο ενθουσιασμός του κόσμου, που αντίκρισαν τη θεσπέσια διαμόρφωση του μουσείου, ήταν τεράστιος. Η συγκίνηση ήτανε φανερή στα μάτια τους, βλέποντας ότι τα κειμήλια που άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί τους, θα στέκουν εκεί και θα θυμίζουν την ιστορία τους. Το περίφημο χωριό Μπαμπαλιό , θα έχει πλέον ένα στολίδι που θα κοσμεί και θα φωτίζει, θα ενεργοποιεί τη θύμηση και θα καθρεφτίζει το παρελθόν στο παρόν».

agrinionews.gr
 
Διαβάστηκε 1232 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.