Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:41 μμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 13:20

Ανοίγει το ελκυστικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τους αγρότες για την «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από 26 Αυγούστου έως και 25 Σεπτεμβρίου 2019 η υποβολή των αιτήσεων για τη δράση 10.1.01». Αναλυτικά η χρηματοδότηση και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων και των εκμεταλλεύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, τεχνική υποστήριξη και υποβολή αιτήσεων ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23 και στα τηλέφωνα 2641.0.69013-69034.

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας, της οποίας το ενδιαίτημα συνδέεται στενά με τις αγροτικές γαίες. Οι γεωργικές εκτάσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των βιοτόπων της άγριας ορνιθοπανίδας, προσφέροντας τροφή και χώρους φωλιάσματος και αναπαραγωγής.

Η δράση συνεισφέρει στην προτεραιότητα «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία» και ειδικότερα στις Περιοχές Εστίασης:

  • «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV) και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων»

Πιστώσεις - Χρηματοδότηση

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (4.550.000 ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για:

  • την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

Η ενίσχυση λαμβάνεται για την ενταγμένη έκταση εκφρασμένη σε εκτάρια και τα ποσά στήριξης παρουσιάζονται ανά ομάδα καλλιέργειας στον παρακάτω πίνακα:

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης. Σύμφωνα με το σημείο α της παραγράφου ΣΤ του άρθρου 15 «Γενικές κυρώσεις» της αριθ. 1013/95296/2017 (ΦΕΚ Β΄ 3256) ΥΑ , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «σε περίπτωση μη τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας, στον δικαιούχο δεν καταβάλλεται ενίσχυση για το εξεταζόμενο έτος, η ένταξη της σχετικής πράξης στη δράση ανακαλείται και ακολουθείται η διαδικασία ανάκτησης τυχόν καταβληθείσας ενίσχυσης προσαυξημένης με τους νόμιμους τόκους».

Α. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.

Β. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας Πρόσκλησης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου Α της παρούσας, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

  1. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
  2. Όσοι έχουν αποκλειστεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στην τρέχουσα ή σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει ένα (1) ημερολογιακό έτος από το ημερολογιακό έτος της διαπίστωσης της παράβασης.
  3. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη. 3.2 Κριτήρια ένταξης εκμετάλλευσης

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας εκμετάλλευσης πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης. Σημειώνουμε ότι στον δικαιούχο δεν καταβάλλεται ενίσχυση για το εξεταζόμενο έτος, η ένταξη της σχετικής πράξης στη δράση ανακαλείται και ακολουθείται η διαδικασία ανάκτησης τυχόν καταβληθείσας ενίσχυσης προσαυξημένης με τους νόμιμους τόκους».

 Α. Προκειμένου να ενταχθούν στη δράση, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

  1. να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2019 του ενδιαφερόμενου
  2. να βρίσκονται εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Διευκρινίζεται ότι είναι επιλέξιμα για ένταξη αγροτεμάχια που στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2019 είναι δηλωμένα ή με μόνιμες καλλιέργειες ή με την περιγραφή φυτικού «Αγωγός ΤΑΠ».

Επισημαίνεται όμως ότι για να είναι επιλέξιμα προς πληρωμή, τα εν λόγω αγροτεμάχια, θα πρέπει στην αίτηση πληρωμής του πρώτου και κάθε επόμενου έτους εφαρμογής να είναι δηλωμένα με επιλέξιμη ομάδα καλλιέργειας για τη Δράση.

Β. Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια, τα οποία:

  1. είναι ενταγμένα σε άλλες δράσεις των Μέτρων 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2020.
  2. είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην ΕΑΕ έτους 2019 του ενδιαφερόμενου,
  3. είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,
  4. είναι ενταγμένα στο μέτρο «Μακροχρόνια παύση εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών».

Γ. Οι υποψήφιοι/δικαιούχοι της δράσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης σε περισσότερες από μία δράσεις των Μέτρων 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2020, για διαφορετικά από τα ενταγμένα στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης αγροτεμάχια.

Δείτε ολόκληρη την Πρόσκληση ΕΔΩ.

Διαβάστηκε 593 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία