Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τα 5α «Αράκλεια» γιορτάστηκαν στην Καλάνα-θέση «Αγραπιδούλα»-κοντά στο χωριό Παλιό Χαλκιόπουλο, δήμου Αμφιλοχίας, την Παρασκευή το βράδυ 16η Αυγούστου, όπως είναι ο «πρωταρχικός τους κανόνας», πάντα με την πανσέληνο την πλησιέστερη στο 15αύγουστο!

Εκδήλωση «Αράκλεια»;  για όσους το ακούν αυθόρμητα ρωτάνε: «Τι είναι αυτό»; «και τι σημαίνει»;

«Αράκλες» είναι το όνομα τοποθεσίας στην μέση της διαδρομής των 5 χιλιομέτρων απ’ το χωριό έως την «Αγραπιδούλα», και έτσι βγήκε το «Αράκλεια»!

Ας πάρομε τα πράγματα όμως απ’ την αρχή.

Πριν 5  χρόνια λίγοι φίλοι με ντόπια καταγωγή η διαμένοντες στο Χαλκιόπουλο, οι: (αλφαβητικά) Κάλης Γιώργος, Λαυράνος Μάρκος, Νέστορας Γιάννης, Μπούσγος Σίφης, Ταλιούρας Βασίλης και Τηλιγάδας Σωτήρης, βρέθηκαν σε ένα καφενείο στο Παλιό Χαλκιόπουλο καλοκαιριάτικα.

Κουβέντιαζαν για τα πανηγύρια του Αυγούστου στα γύρω χωριά, και σε κάποια στιγμή αναρωτήθηκαν γιατί το δικό τους χωριό να μην έχει κι αυτό ένα δικό του καλοκαιριάτικο ξεφάντωμα και να αναγκαζόμαστε να «τρέχομε» στα άλλα χωριά;

Έτσι έπεσε η ιδέα-σπόρος-για κάποιο γλέντι που θα μπορούσε να γίνει εκεί ψηλά στην δασωμένη και δροσερή το καλοκαίρι πλαγιά της Καλάνας και να δώσει ανάσα ζωής σ’έναν τόπο εγκαταλειμμένο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα και «σφίγγει» το πορτοφόλι με τα λίγα λεφτά που απομένουν, αφού πληρωθεί το φως-νερό-τηλέφωνο-φάρμακα και βενζίνη για το απαραίτητο αμάξι…

Πολλές ιδέες αντάλλαξε η παρέα και βάλανε κάποιες γραμμές, δεν θα τις ονομάσω κόκκινες και πράσινες, αλλά θετικές για την ελεύθερη προσέλευση σε όλους.

Κυρίαρχη γραμμή θέσανε για τους εαυτούς τους την εθελοντική, άμισθη φυσικά εργασία, και τον μη κερδοσκοπικό σκοπό της εκδήλωσης,ίσα να καλυφθούν τα έξοδα, και με όσο γίνεται χαμηλότερες τιμές, θα φέρνει ανθρώπους για να διασκεδάσουν μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά με πανσέληνο, χωρίς το άγχος  μήπως τους έρθει «παλαβός» λογαριασμός και τους βγει «ξινό» το γλέντι!

Ένα βουνίσιο πάρτυ για όλες τις ηλικίες με καλή λαϊκή μουσική και χορό, δροσερά  αναψυκτικά, φρέσκα καλοψημένα σουβλάκια όλων των ειδών, (σημαντικό αυτό-συνήθως το κοτόπουλο απουσιάζει…) άλλους μεζέδες και «αγνά» ποτά!

Οι «πρωτεργάτες» φίλοι ξεκίνησαν με όρεξη και συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά, κόντρα στις όποιες αντιξοότητες συναντούν και που η σημαντικότερη είναι η ομαλή πρόσβαση σ’ αυτό το σημείο για τα αυτοκίνητα, οδηγούς και επιβαίνοντες.

Απ’ το Παλιό Χαλκιόπουλο μέχρι την Αγραπιδούλα είναι 5 χιλιόμετρα χωματόδρομου που τώρα το καλοκαίρι κάνει τα αυτοκίνητα αγνώριστα από την σκόνη. Τον Μάη για το προσκύνημα στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη τα γεμίζει λάσπη…Έτσι πολλοί που θέλουν να πάνε και στις δυο  εκδηλώσεις, καθώς και εκδρομείς με λεωφορεία ταξί και ιδιωτικά αυτοκίνητα, το αναβάλουν και όλοι χάνουν…

Οι επισκέπτες γιατί στερούνται την «ευκαιρία» ζωής, για να επισκεφθούν ένα από τα πιο όμορφα παγκοσμίως φυσικά και αμόλυντα τοπία, και η ντόπια οικονομία τα όποια οφέλη θα μπορούσε να αποκομίσει.

Λατρευτικοί χώροι όπως το σπήλαιο του Αϊ Ανδρέα αν ήταν στην Κίνα η στην Ινδία, και σε πολλές άλλες χώρες, θα ήταν οργανωμένο με τους προσκυνητές να σχηματίζονταν δυο ατελείωτες σειρές, η μια να περπατάει στο μονοπάτι από το ξέφωτο και η άλλη να επιστρέφει για επιβίβαση στα δεκάδες λεωφορεία που θα τους περίμεναν.

Δυστυχώς σε μας τα εκδρομικά λεωφορεία κατεβάζουν τους επιβάτες στο Νέο Χαλκιόπουλο, 13 ολόκληρα χιλιόμετρα από τον προορισμό τους!

Αυτά τα αναπτυξιακά έργα ευχόμαστε και ελπίζομε να γίνουν σύντομα για την ανάδειξη και το καλό του τόπου.

Χθες λοιπόν στην «Αγραπιδούλα» διοργανώθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση από «τα παιδιά» της αρχικής παρέας και με την βοήθεια κάποιων φίλων και συγγενών, πρόσφεραν ένα αξέχαστο γλέντι στα περίπου 300 άτομα-μικρούς και μεγάλους-που «κόντρα» στην σκόνη έφθασαν μέχρι εκεί.

Ο Σίφης Μπούσγος, Σίφης για όλους, καλωσόρισε τους επισκέπτες στην εκδήλωση «Αράκλεια», παλιούς και νέους που έρχονται για πρώτη φορά, και επέστη σετην προσοχή των οδηγών κατά την επιστροφή, στα 5 «δύσκολα» χιλιόμετρα-και όχι μόνο-συστήνοντας να οδηγήσει εκείνος από την παρέα που δεν θα πιεί αλκοόλ.

O«εθελοντής» ηθοποιός Γιάννης Παπαθανάσης, με καταγωγή απ’ το Αγρίνιο, «περιηγήθηκε» και συστήθηκε σε όλα τα τραπέζια και όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το πρόγραμμα, κρατώντας το μικρόφωνο, καλωσόρισε τους επισκέπτες και έχοντας «συγκρατήσει» στην μνήμη του τα μικρά τους ονόματα-ειδικά των παιδιών-τους προσφωνούσε κάνοντας χιουμοριστικά σχόλια και προκαλώντας άφθονο γέλιο και χειροκροτήματα απ’ το κοινό!

Ο κεφάτος νεαρός «εθελοντής» d.j. Θοδωρής Κατσέλης, πρόσφερε άνετη ευχάριστη μουσική και έκανε «ενημερώσεις» για τα δρώμενα και «προετοίμασε» τους επισκέπτες για την παράδοση της μουσικής σκυτάλης στον εξαιρετικό γνωστό σε όλους καλλιτέχνη του τραγουδιού, τον Νίκο Κων/νου Ράπτη, που αγαπάει αυτό που κάνει και έτσι το κάνει σωστά και όλοι το αναγνωρίζουν!

Με τα τραγούδια του «ξεσήκωσε» τον κόσμο που σαν ελατήρια πετάχτηκαν από όπου καθότανε και έστησαν χορό στην πλακόστρωτη πίστα, που όταν κάποια στιγμή δεν τους χωρούσε, χόρεψαν και στο τσιμεντένιο δάπεδο που ένα χαμηλό σκαλοπάτι το χωρίζει απ’ την πίστα!

Νέες και νέοι και παιδιά εναλλασσόμενοι στον χορό έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  για δυο  περίπου ώρες, μέχρι την κλήρωση των λαχνών που πουλήθηκαν στην εκδήλωση.

Ο Σίφης κρατούσε ένα κουτί με τα νούμερα και κάποιος τράβηξε το τυχερό απόκομμα με το νούμερο 41, και κάποια κοπέλα από «πρώτο» τραπέζι στην πίστα και δεινή χορεύτρια, κέρδισε εκδρομή για δυο, σε Βαλκανική χώρα!

Η μουσική συνέχεια με τον καλλίφωνο Νίκο,και τράβηξε  μέχρι τα ξημερώματα, που τότε έληξε αυτή η ανεπανάληπτη εκδήλωση, κάτω απ’ την λαμπρή πανσέληνο που φώτιζε φανταστικά τις κορφές της Καλάνας και του Αντρώνη όπως και το παρατηρητήριο.

Και τέλος να πούμε ότι ο Μάρκος και ο Γιώργος «ψήθηκαν» στην ψησταριά, προσέχοντας να μην «αρπάξουν» τα εκατοντάδες σουβλάκια που όλοι δοκιμάσαμε την νοστιμιά τους!

Ευχόμαστε τα επόμενα «Αράκλεια» 2020 να γιορταστούν με ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και με ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από «εθελοντές» για μια αξέχαστη βραδυά, λογαριάστε από τώρα,  πανσέληνος πέφτει στις 3 Αυγούστου και η επόμενη στις 2 Σεπτεμβρίου!

sinidisi.gr