Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

106 χρόνια πέρασαν απ’ την πρώτη ανάβαση στις ψηλές και απάτητες μέχρι το 1913 κορυφές του Ολύμπου.

Πολλές απόπειρες έγιναν για την κατάκτηση των κορυφών αλλά για πολλούς λόγους αυτό δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για όποιον το τολμούσε ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ακόμη και το κατακαλόκαιρο.

Σε όλες τις εποχές-ειδικά επί Τουρκοκρατίας-στις πλαγιές του Ολύμπου είχαν τα καταφύγιά τους και το σχετικό «άσυλο» πλήθος ληστών και κλεφτών που ήταν η μάστιγα του εύφορου κάμπου στους πρόποδες του βουνού.

Με την απελευθέρωση της Ηπείρου και Μακεδονίας το 1912, ολόκληρος ο Όλυμπος βρέθηκε στο «Ελληνικό» και οι ληστές και οι κυνηγημένοι από τους Τούρκους αγωνιστές, εγκατέλειψαν-όχι όλοι…-το βουνό και γύρισαν στα σπίτια τους.

Έτσι στο σχετικά ειρηνικό τοπίο τον Αύγουστο του 1913 δυο Ελβετοί στο «κενό» μιας εβδομάδας μεταξύ 2 εμβολιασμών για χολέρα (περίοδος καραντίνας) αποφάσισαν να ανέβουν στις κορυφές του Ολύμπου.

Ήταν οι: FredericBoissonnas(1858-1946), φωτογράφος και εκδότης και ο Daniel Boud-Bovy (1870 – 1958) συγγραφέας και τεχνοκριτικός. Από το Λιτόχωρο που ξεκίνησαν πήραν για οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο (1882 – 1976) που ήξερε τα μονοπάτια του βουνού, μιας και κυνηγούσε στις δασωμένες πλαγιές αγριοκάτσικα λαγούς και άλλα θηράματα.

Ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου του 13, και ανέβηκαν από Μονή Αγίου Διονυσίου στην Πετρόστρουγγα, συνέχισαν στην Σκούρτα και έφθασαν στο Οροπέδιο των Μουσών όπως το λέμε σήμερα. (οι Ελβετοί έδωσαν άλλα ονόματα που τώρα δεν χρησιμοποιούνται όπως: «Λιβάδι των θεών»-για των Μουσών, «Μαύρη κορυφή» για το Σκολιό,«Κορυφή της Νίκης» για μία κορυφή στην Σκάλα,«Ταρπηΐα Πέτρα» που νόμισαν ότι είναι η ψηλότερη κορυφή αλλά υποχωρούσης της ομίχλης διαπίστωσαν ότι δεν ήταν, «Κορυφή Βενιζέλος» για τον Μύτικα κτλ.)

Λόγω άσχημου καιρού κατέβηκαν σε μια καλύβα κοντά στο σημερινό καταφύγιο του «Ζολώτα», δηλαδή το «Σπήλιος Αγαπητός» υψόμετρο 2.100 μ. Απογοητευμένοι στις 31 Ιουλίου γύρισαν κάτω στα Πριόνια, αλλά τη 1η Αυγούστου ξαναπήραν τον ανήφορο, κοιμήθηκαν πάλι στην καλύβα κοντά στου «Ζολώτα» και στις 2 Αυγούστου με πολύ άσχημες καιρικές καταστάσεις-ομίχλη,χαλάζι και δυνατό αέρα- κάνανε τη κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας, πάτησαν εκεί που χιλιάδες χρόνια πριν «κατοικούσαν» οι 12 θεοί των αρχαίων Ελλήνων και που κανείς θνητός δεν είχε ποτέ τολμήσει να πατήσει.

100 χρόνια μετά πραγματοποιήθηκε η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Όλυμπο την οποία διοργανώσαν η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α), ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου (Ε.Ο.Σ.) και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, που συγκέντρωσε πολλούς ορειβάτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Έγιναν γιορτές στα πεδινά, για όσους δεν μπορούν τα ύψη, ενώ στα ψηλά έγιναν ακόμη πιο πολλές δραστηριότητες με εκδηλώσεις στο χώρο της Π.Ο.Σ.,μουσικοχορευτικά δρώμενα, αναβάσεις-πεζοπορίες-περιπλάνηση στις ψηλές κορφές και στα χορταριασμένα οροπέδια.

Έτσι λοιπόν το Σαβ/κο 20 & 21 Ιουλίου 2013 χίλια άτομα κατασκήνωσαν η διέμειναν στα ασφυκτικά γεμάτα καταφύγια του Ολύμπου.
Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία έγινε την Κυριακή το πρωί η εκδήλωση για τα 100 χρόνια στην οποία παραβρέθηκαν απόγονοι των τριών πρώτων κατακτητών του Ολύμπου, ήταν εκεί οι: ValentinBoissonnas, οManuelBaud-bovy,&ο Θεόδωρος Κάκκαλος, και οι τρεις εγγόνια των πρωτοπόρων!

Ο Valentinείναι παντρεμένος με την Ελληνίδα Άννα Τσιχλή και είχε μαζί του τον γυιό τους, δισέγγονο του ValentinBoissonnasκαι μετά την εκδήλωση ανέβηκαν στην κορυφή Μύτικας εκατό χρόνια μετά το κατόρθωμα του παππού του!

Ο ManuelBaud-bovy μίλησε στην εκδήλωση στα Ελληνικά!

Παρών ήταν και ο Ελβετός πρέσβης στην Αθήνα κύριος LorenzoAmberg, ο οποίος εκτός από την στα Ελληνικά ομιλία του, στην δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο απήγγειλε και το Πάτερ Ημών!
Ο ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου έδωσε το παρών στη επέτειο των 100 ετών με 11μελή αποστολή.

Συμμετείχαν οι: Βασίλης Ντελής,Βασίλης Κιτσόπουλος, Κική Ιωακειμίδου, Θανάσης Μήτσος, Ηλίας Λαγός, Ελένη Λαγού, Αποστόλης και Θοδωρής Βασιλείου, Βασίλης Στυλιαράς, Πάνος Χριστοδουλόπουλος και ο γράφων Απόστολος Κων. Καρακώστας.

Ο ΕΟΣ Αγρινίου έχει προγραμματίσει τη επόμενη ανάβαση στον Όλυμπο για φέτος το πρώτο Σαβ/κο του Σεπτεμβρίου, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάρει πληροφορίες και να κάνει δήλωση συμμετοχής στην κυρία Πηγή Κρικοχωρίτη στο κινητό 6944116166 τις ώρες 12.00 πμ. έως 14.00 μ.μ και 19.00 μμ.έως 21.00 μμ.
Καλή και ασφαλή ανάβαση τους ευχόμαστε!

sinidisi.gr