Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:29 μμ
 
wm small
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 12:15

Σημαντικές Προσωπικότητες: Ένας σπουδαίος Αγρινιώτης στη Μεσάριστα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιμέλεια: Μπαμπασανίδης Ι. Παντελής

Μια ιδιαίτερα συμπαθής, δυναμική και πληθωρική προσωπικότητα του όμορφου χωριού μας, τη Μεσάριστα, υπήρξε από το 2004 ο πάτερ Νεκτάριος Καττής. Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα σύντομο βιογραφικό του σημείωμα:

Ο Νεκτάριος Καττής του Σπυρίδωνος Ιερέως και της Μαρίας, γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1980 όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του. Το 2000 φοίτησε στο εκκλησιαστικό λύκειο Πατρών. Το 2001 παντρεύτηκε με την πρεσβυτέρα κ. Ουρανία Ντούλια με την οποία δημιούργησαν μια καταπληκτική οικογένεια και απέκτησαν τρία εκπληκτικά παιδιά. Στις 9 Μαΐου του 2004 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 24 Αυγούστου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Ιερέας. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 η Μητρόπολη τον τοποθέτησε ως εφημέριο στον Άγιο Νικόλαο Μεσαρίστης Αιτωλοακαρνανίας όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Η παρουσία του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για το όμορφο χωριό μας αφού εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση σε μια σειρά έργων, τα οποία  μεταμόρφωσαν τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου από έναν απλό ναό σε Μητρόπολη. Οι Συνεργάτες (επίτροποι) που υπήρξαν στο πλευρό του από τις πρώτες κιόλας ημέρες ήταν οι μακαριστοί:  Αντώνης Μακρυκώστας, Κων/νος Παλαιοκώστας, Βασίλειος Καρασούλος, Αντώνιος Βαγενάς και Δημοσθένης Καραπάνος ο τελευταίος δε υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Οι μέχρι σήμερα επίτροποι οι οποίοι τους αντικατέστησαν είναι οι: Αλέξιος Δασκαλής, Νικόλαος Σπυρόπουλος & Αθανάσιος Τριανταφυλλου.

Κάποια από τα έργα τα οποία ανέλαβε και διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία από τον πρώτο χρόνο της ανάληψης των καθηκόντων του είναι:  

  1. Ντουλάπια – Ντουλάπα, Σκευοφυλάκιο στο Ιερό.
  2. (Ιερά σκεύη) Δοχείο Ζέου, επιστήθιο Αρτοφόριο, βάση βιβλίου Αγ. τράπεζας, Μυροδοχείο, δικεροτρίκερα.
  3. Αγορά χρηματοκιβωτίου.
  4. 3 (Τρις) Στολές Αγ. τράπεζας.
  5. Φαναράκια Ιεροψαλτών-επιτρόπων εξωτερικού χώρου.
  6. Αντικατάσταση καθισμάτων.
  7. Αγορά σημαιών εξωτερικού. χώρου.
  8. Αντικατάσταση μοκέτας.
  9. Αντικατάσταση κεραμοσκεπής.
  10. Βάψιμο περίφραξης.
  11. Κατασκευή ράμπας εισόδου & φρεατίου.
  12. Αλλαγή τζαμιών.
  13. Βάψιμο Ναού εσωτερικά.
  14. Αντικατάσταση οροφής (Ταβάνι).
  15. Αγιογράφηση γυναικωνίτη.
  16. Κατασκευή τουαλέτας.
  17. Αγορά απορροφητικού μανουαλιού.
  18. Εξωτερικός φωτισμός Ναού.
  19. Μικρόφωνα και ηχοστήλες.
  20. Αγορά airconticion.
  21. Αντικατάσταση δαπέδου.
  22. Βάψιμο διακόσμηση τέμπλου.
  23. Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου.
  24. Κατασκευή νέου μνημείου πεσόντων.
  25. Διάφορες μικρής κλίμακας εργασίες και συντήρηση στα εξωκλήσια του χωριού.

Όλα αυτά με τη στήριξη και βοήθεια, χρηματική η προσωπική των ενοριτών & συγχωριανών μας.

Η επιβλητικότητα της ξύλινης κατασκευής στο ταβάνι είναι έκδηλη. Ο τεράστιος όγκος του ναού, το μεγάλο ύψος, το άπλετο φως των παραθύρων, δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση στον επισκέπτη του ναού.

Επίσης το εσωτερικό του ναού κοσμούν εξαίσιες τοιχογραφίες, το επιβλητικό ανακαινισμένο τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι. Εκείνο το έργο όμως που πραγματικά προκαλεί δέος στον επισκέπτη της εκκλησίας μας είναι το νέο μαρμάρινο δάπεδο. Ένα μεγαλοπρεπές έργο που ολοκληρώθηκε με την βοήθεια των πιστών υπό την αιγίδα του Πάτερ Νεκτάριου. 

Το καλοκαίρι του 2018 ένα νέο έργο έρχεται να προστεθεί στην λίστα των αναρίθμητων παρεμβάσεων προς βελτίωση του ναού, το νέο πέτρινο μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται σχεδόν μπροστά στη κεντρική είσοδο της εκκλησίας. 

Θα πρέπει κλείνοντας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον πατέρα Νεκτάριο για την συνεισφορά του, τον ταπεινό Ιερέα που τον στολίζει πάντοτε άδολη ευσέβεια και βαθειά ειλικρινής ευγένεια. Όλοι, πέραν των άλλων τον αγαπήσαμε για την ευθύτητα του χαρακτήρα και την απλότητα των ηθών του.

Το έργο του είναι ανεκτίμητο και ανυπολόγιστο, όλοι εμείς συγχωριανοί και φίλοι καλούμαστε να το προστατεύσουμε αλλά και να το σεβαστούμε.  

Διαβάστηκε 1649 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 12:45
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.