Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:17 πμ
 
wm small
Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 21:21

Χάρτης του 1857 απεικονίζει σε διαφορετικές θέσεις το αρχαίο Αγρίνιο με το σημερινό. Τι πραγματικά ισχύει;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Edward Weller»The Journal of the Royal Geographical Society of London» το 1857.

https://www.jstor.org/stable/pdf/1798367.pdf

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Edward Weller (1819-1864) ήταν ένας φημισμένος Βρετανός λιθογράφος και χαρτογράφος του 19ου αιώνα. Έργα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Journal of the Royal Geographical Society of London» το 1857.  Εκδίδονταν από τη «Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία (Royal Geographic Society) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε έναν από τους χάρτες του απεικονίζεται η εισβολή του αρχαίου Έλληνα  Μακεδόνα  Βασιλιά Φιλίππου Ε στην Αιτωλία. Με κόκκινο απεικονίζονται η πορεία των Μακεδόνων και με πράσινο η επιστροφή τους στο Θέρμο. Με γκρι χρώμα αποτυπώνονται οι θέσεις του Αλέξανδρου Τριχώνιου ο οποίος φαίνεται να κατέφυγε σε δασική περιοχή δεξιά του Θέρμου.

Τα τοπωνύμια του χάρτη έχουν τον συνηθισμένο ετεροχρονισμό. Περιέχουν ονόματα τόσο αρχαίων πόλεων όσο και συγχρόνων της εποχής που εκδόθηκε ( 1857). Μεταξύ πολλών άλλων εστιάζεται η προσοχή μας στο αρχαίο τοπωνύμιο «Palaiopyrgo ή Agrinium» και στο σύγχρονο «Vrachori». Το «Palaiopyrgo ή Agrinium» έχει σημανθεί σε περιοχή εκτός Αιτωλικής πεδιάδας νοτιοανατολικά  του Smoliana ( σημερινό Ελαιόφυτο) και βορειοδυτικά του Βραχωρίου, σημερινής θέσης του Αγρινίου.  Επίσης μεταξύ «Παλαιόπυργου-Αγρινίου» και «Βραχωρίου», ο Weller αποτυπώνει το πέρασμα των Μακεδόνων. Αν το υπολογίσουμε με σημερινή κλίμακα, το πέρασμα καταγράφεται περίπου στη σημερινή περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.  Κατά πόσο αξιόπιστη είναι η σήμανση λοιπόν «Αρχαίου «και «Νέου Αγρινίου ( Βραχωρίου);

Σίγουρα ο Weber αποτύπωσε τις θέσεις αυτές πολύ πριν τις ανασκαφές του Μηλιάδη του 1928, οι οποίες εντόπισαν την αρχαία Αγορά νοτιότερα από τον Παλαιόπυργο μετά τον σημερινό Άγιο Κωνσταντίνο. Όπως και να έχει, αποκαλύπτεται η κραταιά άποψη της εποχής ότι το αρχαίο Αγρίνιο βρίσκονταν στο λόφο της Βλαχέρνας λόγω της ύπαρξης του πύργου. Οι ανασκαφές του Μηλιάδη «έδειξαν άλλο κέντρο για την περιοχή. Όπως και να χει, ο χάρτης, αν και άλλης εποχής, αποκαλύπτει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη διαφορετική θέση της αρχαίας και της νεότερης πόλης.

Ο χάρτης του Weber σε πλήρης εκδοχή.
Ο Παλαιόπυργος στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Woohouse.

Τα απομεινάρια του «Παλαιόπυργου» σήμερα όπως αναδείχθηκαν από τον καθαρισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας παλαιότερα και η θέα προς την Αιτωλική πεδιάδα

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1947 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.