Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:38 μμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 17:12

Τιμήθηκε (έστω αργά) ο τελευταίος εύζωνας του 2/39 Σ.Ε. Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια κυριάρχησαν στην τελετή παρασημοφόρησης του τελευταίου εν ζωή εύζωνα του θρυλικού Συντάγματος Ευζώνων 2/39 που έγινε στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Ελευθέριανη της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ο υπεραιωνόβιος Γεώργιος Γκίζας από την Ελευθέριανη παρέλαβε με εντολή του νέου υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου το παράσημό του, έστω και με καθυστέρηση, καθώς στα 104 χρόνια του είναι ο τελευταίος από τους πολεμιστές που στήθηκαν απέναντι στον εχθρό στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου την περίοδο 1940-41.

Στην τελετή παρασημοφόρησης παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι του υπουργείου Αμυνας αξιωματικοί του Στρατού, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 και ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς με τιμητικό άγημα και φορώντας στολές του Επους του ’40.

Παρέστη εξάλλου ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, που έλκει την καταγωγή του από το χωριό Ελευθέριανη, η πρόεδρος του εν Αθήναις συλλόγου Ελευθεριώτων «Η Αγία Παρασκευή» και ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Σιαμάς.

Το 2/39 ΣΕ, με έδρα το Μεσολόγγι, ήταν ένα από τα πέντε Συντάγματα Ευζώνων στα οποία υπηρετούσαν κυρίως Αιτωλοακαρνάνες και Ευρυτάνες, και συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στο Επος του ’40.

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία – aixmi-news.gr

Διαβάστηκε 527 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.