Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:44 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 16:52

Τα πλατάνια ως αιτία της σημερινής θέσης του Αγρινίου. Που απέμειναν και πως μπορούν να αξιοποιηθούν;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Δεν βρίσκεται σε κάποια δημοτική ενότητα εκτός αστικού ιστού αλλά στην ίδια την πόλη. Απέχει περίπου 2,5   χιλιόμετρα από την κεντρική Πλατεία Δημοκρατίας. Με μισή ώρα χαλαρό περπάτημα μπορεί κάποιος να βρεθεί εκεί. Είναι τα πλατάνια των Δύο Ρεμάτων και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος που υπάρχει εκεί. Έχουν δροσιά σχεδόν όλη την ημέρα και η θερμοκρασία στο σημείο αυτό είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το κέντρο της πόλης.

Τον χώρο αυτό μας θύμισε ο καθηγητής Γερμανικών  Χρήστος Παππάς με το φωτογραφικό υλικό του. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν όπως να μπουν κιόσκια η παγκάκια με υλικό εναρμονισμένο με το περιβάλλον και πολλά άλλα. Δε θα ταν άσχημη η ιδέα να γίνονται και κάποιου είδους εκδηλώσεις  στο σημείο αυτό προκειμένου να αναδειχθεί.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πλατάνι ίσως είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του Αγρινίου στη σημερινή του θέση. Όπως περιέγραφε την πόλη τρεις αιώνες πριν ο περιηγητής  Εβλιγιά Τσελεμπή το Βραχώρι ήταν γεμάτο από πλατάνια και ήταν πολύ δροσερό μέρος.

«Το κλίμα είναι ευχάριστο. Και η περιοχή είναι γεμάτη με πελώρια πλατάνια, που όμοια δεν βρίσκεις πουθενά αλλού στη Ρούμελη, την Περσία ή την Αραπιά. Χάρη στο πυκνό φύλλωμά τους ο ήλιος δεν φτάνει ποτέ στη γή. Και η ζέστη δεν επηρεάζει την περιοχή ούτε τον αφόρητο Ιούλιο. » έλεγε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο περιηγητής το 1667.

Ίσως για αυτό το λόγο διάλεξαν οι τότε άρχοντες το σημερινό Αγρίνιο να μεγαλώσει και όχι κάποια άλλο χωριό του κάμπου.Έκτοτε η συντριπτική αλλαγή συνθηκών ζωής, η αστικοποίηση εξαφάνισαν τα ρέματα μαζί με τα πλατάνια και τις οάσης όασης. Μόνη ανάμνηση παραμένουν τα πλατάνια των Δύο Ρεμάτων μαζί με εκείνα των Καραπανέικων, των Τριών Φαναριών και του πλατάνου της κεντρικής πλατείας που ακόμα αντιστέκονται.

Αν οι πλάτανοι των πλατειών παλεύουν με το τσιμέντο για όαση δροσιάς, τα Δύο Ρέματα παραμένουν αυθεντικό μέρος δροσιάς. Καλό είναι να δοθεί έμφαση και να αξιοποιηθούν. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να θυμόμαστε γιατί υπάρχουμε σε αυτό το σημείο του κάμπου…

Για την ιστορία δείτε και άλλες φωτογραφίες από το σημείο:


agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1590 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.