Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  9:42 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 22:06

Η τότε οδός Καρπενησίου το 1954: Σχέδιο του γλύπτη Θεόδωρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

πηγή φωτο: Ριζα Αγρινιωτών

Του Λίνου Υφαντή,

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της οδού Καρπενησίου (σημερινή Εθνικής Αντιστάσεως) το έτος 1954. Το σχέδιο ανήκει στον φημισμένο Αγρινιώτη γλύπτη Θεόδωρο Παπαδημητρίου. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ρίζα Αγρινιωτών». Όπως αναφέρεται , η οπτική της Καρπενησίου λήφθηκε από το παράθυρο του σπιτιού του γλύπτη. Το μόνο που θυμίζει τον σημερινό δρόμο είναι η κατηφορική κλίση του προς στα «Καραπανέικα» ( σημερινή Πλατεία 28ης Οκτωβρίου).

Τα σπίτια φυσικά είναι μονοκατοικίες και διώροφα ενώ στο βάθος διακρίνεται ένας μικρός λόφος . Σήμερα τη θέα του κλείνει μια πολυκατοικία που υπάρχει στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου όπου καταλήγει ο δρόμος.  Οπωσδήποτε το σκίτσο αναπαριστά την αρχή του σημερινού δρόμου από την συγκεκριμένη πλατεία, διότι μετά τα σημερινή διασταύρωση του δρόμου με την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη δεν υπήρχε οικοδομική δραστηριότητα εκείνη την εποχή. Αξισημειώτο επίσης είναι ότι ο γλύπτης προσπαθεί να αποτυπώσει και τον τρόπο σκίασης του δρόμου από τα τότε κτίρια και το δένδρο που στέκει αριστερά του δρόμου.

Όπως και να χει, πρόκειται για εικόνες, που αποτυπώνουν τους χώρους της πόλης τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1645 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.