Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 22:45

Δράσεις εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα από την ομάδα «Generation Europe» της Βόνιτσας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης τοπικής δράσης, του καθαρισμού της παραλίας της Σάλτινης στις 18.7, η ομάδα «Generation Europe»* της Βόνιτσας συναντήθηκε με τους συντονιστές του προγράμματος “Generation Europe” του οργανισμού νεολαίας Euphoria** στο επιμελητήριο της Βόνιτσας στις 20-21.7 για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματα.
Μετά από μια δραστηριότητα που σκόπευε στην συνειδητοποίηση των συνεπειών των πράξεων μας στο περιβάλλον, δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουν τη δράση ορισμένων εφήβων ακτιβιστών.
Στόχος της παραπάνω δραστηριότητας ήταν η αναζήτηση κοινών χαρακτηριστικών με τους συνομήλικούς ακτιβιστές όπως η Greta Thunberg, η Αmika George και η Jazz Jennings ώστε ν’ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και πηγή ερεθισμάτων για τις δράσεις τους. Στη συνέχεια, ασχοληθήκαν με το κομμάτι των τοπικών δράσεων, αρχίζοντας με τον απολογισμό του πρόσφατου καθαρισμού μας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά που σχεδίασαν, μέσα στον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα λάβει χώρα μια έρευνα σχετικά με την ανακύκλωση μεταξύ των συμμαθητών μας αλλά και των υπόλοιπων ενήλικων συμπολιτών μας.
Η έρευνα αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ερωτηματολογίου, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, γίνεται στα πλαίσια της ανάδειξης του προβλήματος, με απώτερο σκοπό την απόκτηση παιδείας των ερωτηθέντων σχετικά με την ανακύκλωση. Μετά τη λήξη της ερευνητικής διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των μελών της ομάδας για την συγκέντρωση και την αξιολόγηση των δεδομένων που θα συλλεχθούν.
Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του έργου «Generation Europe»
 
Η ομάδα Generation Europe Vonitsa αυτές τις μέρες ετοιμάζεται για την δεύτερη διεθνή συνάντηση νέων που θα γίνει στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας 5-16.8.2019. Κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης θα παρουσιάσουν την τοπική τους δράση σε νέους από ευρωπαϊκές χώρες και θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των τοπικών δράσεων από τις άλλες χώρες. Επίσης, θα εκπαιδευτούν στο πως να οργανώνουν καλύτερα δράσεις στην τοπική τους κοινωνία. 
Ακολουθήστε τους στα social media: 
FB page: Generation Europe Vonitsa-Ανακύκλωση
Instagram: @generationeuropevonitsa
*Το Generation Europe  είναι ένα πρόγραμμα του οργανισμού International Association for Education and Exchange (IBB e.V.) για την προώθηση μιας ενεργής ευρωπαϊκής ταυτότητας πολίτη. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο νεολαίας και ενθαρρύνει την κοινή πολιτική δράση. Συμμετέχουν 30 φορείς νεολαίας από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε συνεργασία, οι νέοι από τρεις χώρες συνεργάζονται συνεχώς κατά τη διάρκεια τριών ετών για να ενεργοποιηθούν κοινωνικοπολιτικά. Εντοπίζουν προβλήματα στους τόπους τους, συναντώνται σε διεθνές επίπεδο και συνδιοργανώνουν τοπικές δράσεις. Δικτυώνονται σε μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ρευστής δημοκρατίας και συζητούν για τα προβλήματα που ανακαλύπτουν στην τοπική κοινωνία και για το κατά πόσο αυτά μπορούν να αναχθούν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Eπιδιώκουν τον διάλογο με εκπροσώπους των πολιτικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Συνδυάζοντας τις ενέργειές τους στο τοπικό, με δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπτύσσουν και δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις εντός της κοινής ευρωπαϊκής δημοκρατικής εκπαίδευσης. (generationeurope.org/en/)
**Η Euphoria είναι μια οργάνωση νεολαίας που απευθύνεται σε νέους από αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, ντόπιους και μετανάστες. Αποτελείται από νέους που εργάζονται με νέους (youthworkers)  χρησιμοποιώντας μεθόδους μη-τυπικής μάθησης. Ο κύριος στόχος της οργάνωσης είναι να βοηθήσει τους νέους να αναπτυχθούν μέσα από μη τυπική εκπαίδευση και εναλλακτικές μεθόδους προσωπικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης. Η οργάνωση προσφέρει ευκαιρίες στους νέους μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών σχεδίων  να αλληλοεπιδράσουν με νέους από άλλες χώρες, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα κοινωνικά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η προστασία του περιβάλλοντος, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση. Στοχεύει στην κινητοποίηση των νέων και στην διαμόρφωσή τους σε ενεργούς πολίτες ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής τους. (euphoriayouthlab.eu)
 
xiromeronews.gr
Διαβάστηκε 506 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.