Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:16 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 17:09

Στα Κέδρα Αγράφων Ευρυτανίας το 17ο Σαρακατσάνικο Αντάμωμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Στην μαγευτική τοποθεσία Πλατανιάς Κέδρων Ευρυτανίας έγινε το Σαβ/κο 20 & 21 Ιούλη με μεγάλη επιτυχία το 17ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων.

Η εκδήλωση αυτή στον Δήμο Αγράφων συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, και Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. – Π.Ε. Ευρυτανίας.

Κάτω από την σκιά αμέτρητων πλατανιών, Σαρακατσαναίοι κάτοικοι της περιοχής Αγράφων Ευρυτανίας, Βάλτου και Ξηρομέρου-και όχι μόνο- έδωσαν το παρών όπως κάθε χρόνο σ’ αυτό το πραγματικό αντάμωμα που φέρνει κοντά απογόνους παλιών τσελιγκάδων, που άλλοι παραμένουν στην περιοχή και άλλοι εγκαταστάθηκαν στα «χειμαδιά», αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την καταγωγή τους από τα ψηλά βουνά του θρυλικού προγόνου τους, του Ήρωα Κατσαντώνη.

Οι εκατοντάδες επισκέπτες έχοντας σύμμαχο το καλό καιρό, κατέκλεισαν την ευρύχωρη και άνετα προσιτή για αυτοκίνητα τοποθεσία.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η πρόεδρος του συλλόγου «Σταυραετοί των Αγράφων κυρία Αικατερίνη Φουρλάνη, ο αντιπρόσωπος και μέλος της Ομοσπονδίας συλλόγων Σαρακατσαναίων, κύριος Κωνσταντίνος Αλεξάκης, ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μάκας-εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγράφων, ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Αλέξης Καρδαμπίκης, και άλλοι επίσημοι.

Ο σύλλογος «Σταυραετοί των Αγράφων» με πολυμελή ομάδα χορευτική & θεατρική, όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και φέροντας τον «οπλισμό» τους από ντουφέκια-σπάθες και κουμπούρες, έδωσαν μια πολύ όμορφη παράσταση-που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων-αναπαριστώντας τον τραγικό θάνατο του Ήρωα Καραϊσκάκη.

Συμμετείχαν η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Αικατερίνη Φουρλάνη, η κυρία Μαρία Φερεντίνου με χαρισματικό αφηγηματικό λόγο, ο Γιώργος Σουλιώτης (παπάς στα δρώμενα) ο χοροδιδάσκαλος Κώστας Φλώτσιος (εγγονός του αρχοντοτσέλιγκα Γιάννη Φλώτσιου) ο χορευτής Νίκος Τσουμάνης και πολλοί άλλοι πουενθουσίασαν τους παραβρισκόμενους με το χορευτικό και θεατρικό τους ταλέντο και απέσπασαν θερμά χειροκροτήματα.

Και ενώ αποχωρούσαν οι «ηρωικές φιγούρες» απ’ την σκηνή την στρωμένη με κόκκινες φλοκάτες, ο μουστακοφόρος Νίκος κρατώντας την γλίτσα του απήγγειλε με την στεντόρεια φωνή του ποίημα για τον Κατσαντώνη.

Η Σαρακατσάνικη ορχήστρα από τους καλλιτέχνες του είδους, Ανδριάνα Μόκα και Νίκο Γιαννακό στο τραγούδι, Κώστα Κάκο στο βιολί και Γιώργο Κώστα στο κλαρίνο συνέχισε με μουσική και τραγούδια την εκδήλωση.

Το χορευτικό των «Σταυραετών», άνδρες γυναίκες και έφηβοι, ξεκίνησε χορεύοντας Σαρακατσάνικους χορούς με ομαδικές «κουμπουριές» στον αέρα!

Αφού αποθεώθηκαν από τους ενθουσιασμένους από τον χορό τους επισκέπτες, «παραχώρησαν» την φυσική πίστα στους επισήμους που πρώτοι ξεκίνησαν και αμέσως ακολουθήθηκαν από χορευτές όλων των ηλικιών.

Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στο αντάμωμα απόλαυσαν την νόστιμη φρεσκοψημένη προβατίνα, τα σουβλάκια, την φέτα, το τσαλαφούτι και τις κρύες μπύρες πάντα κάτω απ’ την σκιά του πλατανόδασου.

Αργά το απόγευμα οι παρέες άρχισαν να αποχωρούν-Δευτέρα εργάσιμη η επομένη…

Στην επιστροφή για τα «χειμαδιά» κάποιες παρέες-κατάλληλα προετοιμασμένες-απόλαυσαν δροσερό μπανάκι στην «Κοιλάδα του Αχελώου» πάνω από την γέφυρα Αυλακίου, εκεί που ο Ασπροπόταμος ρέει τα γάργαρα νερά του.
Άλλες συντροφιές-φίλοι και οικογένειες-έκαναν την μισού χιλιομέτρου παράκαμψη μετά την Πρασιά και επισκέφθηκαν το ιστορικό κυπαρίσσι που στην σκιά του πριν 250 χρόνια ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έκανε τα κηρύγματά του στους πιστούς Χριστιανούς κατοίκους των Αγράφων.

(με νέα μέτρηση του γράφοντος την 21.07.2019 η περίμετρος του αιωνόβιου κυπαρισσιού είναι: 6,65 μέτρα, ήτοι διάμετρος του κορμού ένα μέτρο πάνω από την βάση: 2,10μέτρα)

Και ενώ βασίλευε ο ήλιος πάνω από το Μακρυνόρος, πολλοί ταξιδιώτες επιστρέφοντας, σταμάτησαν στα καφενεία των χωριών Ραυτόπουλο-Βρουβιανά-Περδικάκι-Εμπεσό και Χαλκιόπουλο, για καφέ και για…σήμα στα κινητά τους, για να αναρτήσουν και να στείλουν φωτογραφίες στους φίλους τους από το σημερινό Σαρακατσάνικο αντάμωμα.

Όλοι αποχώρησαν από τον Πλατανιά στα Κέδρα Ευρυτανίας με τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζοντας ότι και του χρόνου ξανά θα επισκεφθούν αυτά τα μέρη.

Αυτά τα βουνά και τα λαγκάδια που κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος Έλληνας τα κάνει «δικά του» και τα συνταυτίζει με τους αγώνες και τους αμυντικούς πολέμους κατά των κατακτητών των προγόνων μας, που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας.



agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1025 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.