Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:33 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 10:43

Προγραμματικές δηλώσεις: Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης έρχεται… «βροχή» νομοσχεδίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές της ΝΔ σηματοδοτεί το… τέλος των διαδικαστικών ζητημάτων και την εκκίνηση του νομοθετικού έργου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για διάφορα ανοικτά ζητήματα – όπως π.χ. για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή τη διόρθωση των διατάξεων του νέου ΠοινικούΚώδικα.

Θ’ ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το φορολογικό, το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ έπεται πιθανότατα μετά το Δεκαπενταύγουστο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα περιέχει κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στα σκαριά βρίσκονται επίσης νομοσχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, καθώς αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα έχει σαφώς και οικονομικό αποτύπωμα. Όχι μόνο από την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολύ πιο φιλικού στις ξένες επενδύσεις.

Το βασικό μήνυμα που προκύπτει απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή δεν είναι άλλο από τη σκληρή δουλειά με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που έχουν τεθεί ανά υπουργείο. Οι περισσότεροι υπουργοί που μίλησαν το Σαββατοκύριακο εξειδίκευσαν τους επιμέρους στόχους του έργου τους και πλαισίωσαν τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα θα λάβουν το λόγο μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, ΧρήστοςΣταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Καθένας εξ αυτών θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την ομιλία του: ο κ. Σταϊκούρας για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και κυρίως για το από πού θα βγουν τα λεφτά γι’ αυτές, σύμφωνα με την κριτική που ήδη ασκείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που προκάλεσε η εξαγγελία Μητσοτάκη για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, ο κ. Δένδιας για την εξωτερική πολιτική που θ’ ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, με το πρώτο δείγμα να δίνει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN, τονίζοντας ότι η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο κ. Γεωργιάδης θα μιλήσει για τις επενδύσεις και κυρίως για το θέμα του Ελληνικού και βέβαια ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται με ενδιαφέρον για όσα θα πει σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ΔΕΗ, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι δεν θ’ αυξηθούν τα τιμολόγια και δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός, ως είθισται, θα λάβει τελευταίος το λόγο, πριν από την (ονομαστική) ψηφοφορία. Η ομιλία του ουσιαστικά θα αποτελεί σύνοψη όσων είπε το βράδυ του Σαββάτου για το πλάνο και τους στόχους της κυβέρνησής του και θ’ απαντήσει παράλληλα στην κριτική που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, δίχως, όμως, να επιλέξει την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του το Σάββατο ο πρωθυπουργός απέφυγε ακόμη και να προφέρει τη λέξη «Τσίπρας» ή «ΣΥΡΙΖΑ», εμμένοντας στην προτροπή του για τη συγκρότηση ενός «ρεύματος προόδου», όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη σύμπραξη όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου και όλων των πολιτών.

newsit.gr

Διαβάστηκε 1268 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/