Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:52 πμ
 
wm small
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 18:18

Βάσεις 2019: «Ελεύθερη πτώση» έως και 1.000 μόρια σε πολλές σχολές της χώρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι δηλώσεις των μηχανογραφικών δελτίων ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή ενώ, με αγωνία περιμένουν οι υποψήφιοι την ανακοίνωση για τις βάσεις 2019 που θα καθορίσουν την σχολή στην οποία θα περάσουν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως θα κινηθούν κατά προσέγγιση οι βάσεις 2019 καθώς τα δύσκολα θέματα που έπεσαν σε ορισμένα μαθήματα αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη πτώση σε ορισμένα επιστημονικά πεδία.

Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές θα έχουν πτώση που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξει ακόμα και τα 200 μόρια σε κεντρικά ιδρύματα, ενώ στα περιφερειακά η πτώση αναμένεται να ξεφύγει ακόμα και 1.000 μόρια ανά περίπτωση.

Η φετινή χρόνια όμως χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιομορφίες, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

– Φέτος, η πορεία των βάσεων στο σύνολό της είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ασφάλεια καθώς πάνω από 100 τμήματα είναι καινούργια στο μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για την πιο σαρωτική αλλαγή που έχει γίνει μέσα σ’ ένα χρόνο, φέρνοντας ανακατατάξεις στο φετινό μηχανογραφικό. Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η «ανωτατοποίησή» τους (σ.σ.: από ΤΕΙ σε ΑΕΙ) θα δώσε επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.

– Μαζική είναι η συρρίκνωση και των αριστούχων τη φετινή χρονιά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί αυξομειώσεις, με κάποιες σχολές να σημειώνουν μεγάλες πτώσεις (π.χ. πολυτεχνικά τμήματα) και άλλες να εκτοξεύονται (π.χ. Ιατρικές). Φέτος όμως η αποτυχία των υποψηφίων να πιάσουν άριστα ήταν καθολική σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με αποτέλεσμα η κάθοδος των βάσεων να είναι συνολική.

– Τέλος, η διάρθρωση του αριθμού εισακτέων άλλαξε άρδην μέσα σ’ ένα χρόνο. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εκτόξευσε τον αριθμό εισακτέων στους 78.000, ενώ παράλληλα, με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων, οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης». Ειδικότερα, το 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής διαθέτουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις με τους υποψήφιους σε αυτά. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει, παρά την καθολική ανωτατοποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη (κατάργηση όλων των ΤΕΙ και ίδρυση νέων πανεπιστημίων), στο θλιβερό φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με 3 ή 4. Σε ορισμένα μαθήματα σχεδόν το 50% έγραψε κάτω από τη βάση. Όμως λόγω πληθώρας θέσεων, οι υποψήφιοι ακόμα και με πολύ χαμηλές επιδόσεις θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Οι εκτιμήσεις σε κάθε πεδίο

1ο επιστηµονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Η πτώση των βάσεων θα είναι µικρή και όχι σε όλες τις σχολές. Πάντως και οι περιζήτητες σχολές της Νοµικής και της Ψυχολογίας θα έχουν πτώση των µορίων, ακόµη και αν αυτή είναι οριακή. Επίσης, ένα γεγονός που θα συµβάλει στην πτώση των βάσεων είναι ότι στο 1ο πεδίο είχαµε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι. Οι µαθητές έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία. Το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι σηµαίνει ότι κυρίως στις χαµηλόβαθµες σχολές θα εισαχθούν περισσότερα άτοµα.

2ο επιστηµονικό πεδίο Θετικών Επιστηµών: Αναµένεται καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαµηλών επιδόσεων σε Χηµεία και Φυσική, η οποία θα είναι µεγαλύτερη στα τµήµατα των περιφερειακών πανεπιστηµίων και µικρότερη στα κεντρικά ιδρύµατα. Οι κακοί βαθµοί στη Χηµεία θα οδηγήσουν τις βάσεις σε καθοδική πορεία και είναι ενδεικτικό ότι µόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19, όταν πέρυσι έγραψαν 3.420! Πάντως, και στις Πολυτεχνικές Σχολές θα έχουµε πτώση των βάσεων, αλλά σίγουρα δεν θα είναι µεγάλη. Σε αυτό το πεδίο έχουµε και πολλά νέα τµήµατα τα οποία, όπως δείχνουν τα πράγµατα, θα δεχθούν φοιτητές µε βαθµούς κάτω της βάσης. Η πτώση των βάσεων σε κάποια τµήµατα θα φτάσει ακόµη και τα 300 µόρια.

3ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Υγείας: Η πτώση των βάσεων θα είναι µικρή σε όλα τα τµήµατα. Στις Ιατρικές Σχολές επίσης θα έχουµε κάθοδο µορίων, κυρίως στις Σχολές της περιφέρειας, αλλά σίγουρα δεν θα είναι τόσο µεγάλη όσο φαινόταν αρχικά. Αυτό οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο µάθηµα της Βιολογίας Προσανατολισµού, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,46% των υποψηφίων (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).

4ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής: Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έχουν σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρυσι, αλλά η σηµαντική αύξηση στον αριθµό των εισακτέων αναµένεται να οδηγήσει καθοδικά τις βάσεις. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηµατικά. Αυτό σηµαίνει ότι βαθµολογικά οι υποψήφιοι βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση µε τα περσινά. Οι εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι η πτώση των βάσεων µπορεί να φτάσει έως και τα 450 µόρια κατά µέσο όρο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστηκε 395 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.