Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:50 πμ
 
wm small
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 12:31

Αγρίνιο – 21 Ιουλίου 1974: 45 χρόνια από τον θάνατο του Αιμιλίου Μανιά και του Βασίλη Παναγόπουλου στην Κύπρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη νύχτα της 21ης Ιουλίου του 1974, 15 συνολικά μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας με προορισμό την Κύπρο, μεταφέροντας επίλεκτες δυνάμεις της Α’ Μοίρας Καταδρομών και μιας Διμοιρίας της Γ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών για ενίσχυση του αγώνα κατά της τουρκικής εισβολής. Η μυστικότητα της αποστολής ήταν αυτή που στοίχισε και τη ζωή σε 33 αεροπόρους και καταδρομείς και μάλιστα από «φίλια πυρά».

Κύρια χαρακτηριστικά της επιχείρησης με την επωνυμία «ΝΙΚΗ, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή πτήση (στα 500 πόδια/152 μέτρα αλλά και χαμηλότερα) πάνω από τη θάλασσα, με σιγή ασυρμάτου και φώτα πλεύσης σβηστά, προς αποφυγή εντοπισμού από τα ραντάρ του εχθρού.

Σε κάθε αεροσκάφος επέβαιναν περίπου 30 καταδρομείς. Τα μόνα βοηθήματα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήτες ήταν η γυρομαγνητική πυξίδα, το ταχύμετρο, προς διατήρηση σταθερής ταχύτητας, το χρονόμετρο, ώστε να υπολογίζουν το κάθε σημείο στροφής, και το υψόμετρο. Η σιγή ασυρμάτου ήταν επιβεβλημένη, όπως και η πτήση ελάχιστα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι κύπριοι πολυβολητές που χειρίζονταν τα αντιαεροπορικά δεν ενημερώθηκαν για την επικείμενη άφιξη της βοήθειας από την Ελλάδα, και όταν αντιλήφθηκαν τα αεροπλάνα ξεκίνησαν να βάλλουν εναντίον τους. Τα δύο πρώτα αεροπλάνα, αν και δέχθηκαν πυρά από τα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονταν στην περιοχή του αεροδρομίου, κατάφεραν τελικά να προσγειωθούν. Σκοτώθηκαν, ωστόσο, δύο καταδρομείς και τραυματίστηκαν άλλοι 11.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε το «ΝΙΚΗ 4», το οποίο κατέπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 29 από τους 30 καταδρομείς που επέβαιναν, καθώς και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους ήταν ο Αγρινιώτης επισμηναγός Β. Παναγόπουλος, ενώ ανάμεσα στους 32 νεκρούς καταδρομείς ήταν και ο Αιμίλιος Μανιάς (Μονιάς) από την Παραβόλα.
Την 5η Απριλίου 2009 το Αγρίνιο υποδέχθηκε μέρος των οστών του Σμηνάρχου Βασ. Παναγόπουλου,ενώ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 η Παραβόλα υποδέχθηκε μέρος των οστών του Αιμιλίου Μανιά, που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Η Παραβόλα υποδέχθηκε τα λείψανα του Ήρωα Αιμιλίου Μανιά, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.
Με κάθε επισημότητα και απόδοση τιμών, οι κάτοικοι της Παραβόλας αλλά και πολλοί επισκέπτες υποδέχθηκαν τα οστά του Ήρωα Λοχία Αιμιλίου Γ. Μανιά.
Η οικογένεια του Αντιστράτηγου ε.α Βασιλείου Γ. Μανιά σε συνεργασία με την ΕΑΑΣΝ.Αιτ/νιας τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία και την ταφή των οστών, με τις πρέπουσες Τιμές και Χριστιανικές Παραδόσεις, αποδίδοντας φόρο Τιμής στον Ηρωικός «πεσόντα», στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου. Ο λοχίας Αιμίλιος Μανιάς σκοτώθηκε στις 21 Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
kainourgiopress.blogspot.com
Με πληροφορίες από pronews.gr
Διαβάστηκε 1482 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.