Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:22 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 16:56

Σαρακατσάνικο γλέντι στο Περδικάκι Βάλτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας «Το Σακαρέτσι» διοργάνωσε αντάμωμα και γλέντι όπως οι Σαρακατσάνοι ξέρουν, στο πνιγμένο στο πράσινο οροπέδιο Μακρυλάκι το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Ιούλη.

Οδηγώντας εννιά χιλιόμετρα από το Περδικάκι πάνω σε χαλικόστρωτο δρόμο, εκατοντάδες επισκέπτες έδωσαν το παρών σε μια μοναδική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο σύλλογος και τα μέλη του καθώς και ντόπιοι εθελοντές.

Εργαζόμενοι από μέρες σηματοδότησαν την διαδρομή με πινακίδες και χρωματιστές ταινίες κάνοντας εύκολη την προσέγγιση σ’ αυτό το μαγευτικό τοπίου όπου έγινε το παραδοσιακό γλέντι.

Με κλαδιά έλατου «έντυσαν» δυο σαρακατσάνικες καλύβες που εκτός από διακοσμητικό ρόλο, αποδείχθηκαν και πολύ χρήσιμες μια και το Σάββατο ο καιρός τα «χάλασε» βρέχοντας!

Η ψυχή της εκδήλωσης, ο μπάρπα-Γιάννης ο Κάτσιος, με την μεγάλη του εμπειρία και την καλή του διάθεση, φορώντας την παραδοσιακή του στολή, οργάνωσε τα πάντα και έκανε το διήμερο γλέντι αξέχαστο για μικρούς και μεγάλους, πότε καβάλα στ’ άλογο πότε ποζάροντας για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, και φυσικά σέρνοντας τον χορό με την φουστανέλα του να ανεμίζει και τα φουντωτά τσαρούχια του να σκάβουν το γρασίδι!

Στα βουνά και στα λαγκάδια αντηχούσαν τα όργανα και τα παλιά τραγούδια που η Γιαννιώτικη Παραδοσιακή Σαρακατσάνικη Ορχήστρα έπαιζε ασταμάτητα. Οι καλλιτέχνες-οι καλύτεροι στο είδος και όχι μόνο-ήταν οι: Αλέξανδρος Τζουμάνης στο κλαρίνο, Σπύρος Τζουμάνης στο ντέφι, ΔήμοςΤυχάλας στο λαούτο, Παναγιώτης Νικολάου στο βιολί, Δημήτρης Χατζηπλής και Νίκος Λαδιάς στο τραγούδι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο νέος Δήμαρχος Αμφιλοχίας κύριος Γιώργος Κατσούλας που χαιρέτησε λέγοντας:

«Καλώς ανταμωθήκαμε», κι συνεχάρη τον Σύλλογο και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που προάγει την ιστορία την παράδοση και την λαογραφία των Σαρακατσαναίων. Ο σύντομος λόγος του απλός, συγκινητικός αλλά και με όραμα για οικονομική αναστήλωση της χώρας που θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι ιθύνοντες κάνανε τον κόπο να μελετήσουν λίγο την χιλιάδων ετών ιστορία των Σαρακατσαναίων που η κοινωνική και οικονομική τους οργάνωση ήταν κραταιή στηριζόμενη στην ανιδιοτέλεια και τον αλτρουϊσμό.

Έκλεισε κάνοντας προσωπική αναφορά στους προγόνους του που έζησαν σ’ αυτά τα βουνά, και στις ιστορίες τους που από μικρός άκουγε για τον δύσκολο βίο τους με τις εποχιακές μετακινήσεις των κοπαδιών τους σε βουνά και κάμπους, παρακάλεσε δε τους καλλιτέχνες αν μπορούν να παίξουν το τραγούδι: «Κώστα, μ τα χιόνια λιώσανε» στην μνήμη του πατέρα του πού άφησε την τελευταία του πνοή νοσταλγώντας τον τόπο αυτό.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Λάμπρος Τσιτσάνης πρώην περιφερειακός σύμβουλος δήμου Αγράφων, ο πρόεδρος Περδικακίου Πάνος Καπούλας, ο πρόεδρος Βρουβιανών Παύλος Καρατζούνης, ο πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεάπολης Αγρινίου Δημήτριος Κουτρουμάνος, ο πρώην πρόεδρος Ελαιοφύτου-Νεάπολης Αγρινίου Βασίλης Αποστόλου, ο γραμματέας του Μορφωτικού Εξωραϊστικού. Ομίλου ΠερδικακίουΝίκος Κουτσός, ο ιερέας Παπαδημητρίου καθώς και πολλοί άλλοι.

Οι κάτοικοι των Χωριών Περδικάκι-Βρουβιανά-Αυλάκι καθώς και άλλων χωριών του ορεινού Βάλτου πρόσφεραν πάνω από σαράντα σφαχτά για την εκδήλωση και πολλοί που ζουν σε άλλες πόλεις έστειλαν την βοήθειά τους, (συνολικά 60 άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους) για να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης του ανταμώματος.

Μοναδική επιθυμία όλων είναι το έθιμο να διατηρηθεί και να γίνεται το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων εκεί στην κοιτίδα τους στο «Σακαρέτσι» στην μαγευτική αυτή τοποθεσία το Μακρηλάκι.

Η αλλαγή του καιρού τις τελευταίες ημέρες με βροχές και πτώση θερμοκρασίας επηρέασε την εκδήλωση και όσοι δεν φρόντισαν να φορέσουν τα κατάλληλα για βουνό ρούχα, και όσοι είχαν μαζί τους παιδιά,άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν για τα πεδινά, ευχόμενοι όλοι του χρόνου να ξανανταμώσουν στο ίδιο μέρος αλλά με ζεστότερο καιρό!

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2437 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.