Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  8:13 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 11:38

Η παραλία του Λούρου, η νομιμότητα και τα καταστήματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι αποφάσισε ο  Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας 

Το ζήτημα της (μη) λειτουργίας καταστημάτων αναψυχής στην παραλία του Λούρου Οινιάδων απασχολεί και  το φετινό καλοκαίρι  ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές.

Απασχολεί ωστόσο και το πλήθος επισκεπτών απ’ολη την Αιτωλοακαρνανία που επισκέπτονται τη δημοφιλή παραλία και  που φέτος δεν βρίσκουν χώρους αναψυχής καθώς η σεζόν ξεκίνησε με ελάχιστα καταστήματα.

Ως γνωστόν η περιοχή χαρακτηρίζεται  από πλούσια  βιοποικιλότητα   ενώ φέτος στην παραλία του Λούρου βρέθηκαν ήδη τρεις φωλιές χελωνών καρέτα-καρέτα.

Στην παραλία του Λούρου έχουν γίνει ήδη έλεγχοι και αυτοψίες από τον Φορέα Διαχείρησης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Όρεων, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επεβλήθησαν πρόστιμα από τις αρμόδιες Αρχές .

Στο θέμα της αδειοδότησης για τα καταστήματα στον Λούρο, αρμοδιότητα έχει η Κτηματική Υπηρεσία που εδρεύει στο Μεσολόγγι και ο Φορέας Διαχείρησης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού  και Ακαρνανικών Όρεων.

Ρόλος του φορέα είναι  ο έλεγχος των θέσεων των ομπρελών και των ξαπλωστών, το πώς αυτές είναι τοποθετημένες, αν ξεπερνούν το όριο των 500 τ.μ. που ο νόμος ορίζει και  αλλά και αν τα καταστήματα ξεπερνούν τα 15 τ.μ.: «Εμείς έχουμε επισημάνει προς το Υπουργείο- και θα επιμείνουμε σε αυτό- ότι τα 15 τ.μ. είναι πολύ μικρός χώρος ακόμη και για καντίνα. Γιατί θα πρέπει η καντίνα να έχει τη δυνατότητα για στέγαστρο, να μπορεί να καθίσει κάποιος αν το έχει ανάγκη. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα οι καντίνες να καταλαμβάνουν κάποια παραπάνω τετραγωνικά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φορέα κ. Περγαντής σε επικοινωνία που είχε το agrinionews.gr μαζί του.

Να σημειωθεί ότι το 2017 είχαν επιβληθεί τα πρόστιμα και δεν είχε δοθεί άδεια λειτουργίας σε καταστήματα του Λούρου, αφού δεν πληρούσαν σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις. Το 2018 τα καταστήματα άνοιξαν και πάλι χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, όμως φέτος φαίνεται οι αρμόδιοι φορείς να είναι αποφασισμένοι να βάλουν τάξη στην περιοχή.

«Ωστόσο η ανάγκη για ψυχαγωγία των λουόμενων δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλεφθεί», επισημαίνει ο κ. Περγαντής.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρησης,  που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα αποκλειστικά για το θέμα του Λούρου, γνωμοδότησε θετικά για το μέλλον των καντινών.

Αυτό ωστόσο που αποφασίστηκε είναι να δοθεί άδεια σε όσα καταστήματα πληρούν τις προϋποθέσεις : Να είναι τροχίλατα καταστήματα (καντίνες), να έχουν απλωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες σε χώρο έως 500 τμ και η καντίνα να καταλαμβάνει  έως 15 τ.μ. (αν και σε αυτό οι υπεύθυνοι δείχνουν μια κάποια…ελαστικότητα) και βέβαια, με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, απαγορεύεται ο νυχτερινός φωτισμός, η μουσική από κάποια ώρα και έπειτα και να μαζεύονται κάθε βράδυ οι ξαπλώστρες. : «Όσα καταστήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χωρίς σύμβαση τα καταγράψαμε και οι Αρχές επέβαλαν πρόστιμα. Σε όσα υπέγραψαν τώρα σύμβαση δόθηκε η δυνατότητα λειτουργίας. Όμως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αν διαπιστωθούν αποκλείσεις από τα προβλεπόμενα, η σύμβαση του εκάστοτε καταστήματος θα καταγγέλεται», επισημαίνει ο κ. Περγαντής, που παραδέχεται πως διαχρονικά, από τα  καταστήματα που λειτουργούν στον Λούρο ελάχιστα τηρούν τα νόμιμα…

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 744 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.