Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:05 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 13:46

Βάσεις 2019: Διαβάστε τι είναι το «μίνι μηχανογραφικό» – Πώς λειτουργεί και ποιους αφορά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιους αφορά  – Μπείτε στην πλατφόρμα

Πιλοτική εφαρμογή για συμπλήρωση του «μίνι μηχανογραφικού» που οδηγεί σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας. Η εν λόγω εφαρμογή αφορά τους αποφοίτους της Β’ Λυκείου που την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) ανα­μένεται να διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο έτος αλλάζει μορφή καθώς σύμφωνα με νόμο του Κώστα Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα μεν «κόκκινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία π εισαγωγή γίνεται μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις. Τα δε «πράσινα» αποτελούν τα τμήματα στα οποία μοναδικό διαβατήριο για την εισαγωγή αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου.

Οι υποψήφιοι εισακτέοι σε ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν μέσα σε μία χρονιά δύο μηχανογραφικά. Οι επιλογές του ενός θα διαμορφώσουν το τοπίο των «πράσινων» τμημάτων καθώς και τους εισακτέους, ενώ το δεύτερο είναι το γνωστό σε όλους μηχανογραφικό δελτίο το οποίο διαμορφώνει κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής του Αυγούστου.

Πώς λειτουργεί

Οι φετινοί απόφοιτοι της Β’ Λυκείου θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμαhttps://a-dilosi.it.minedu.gov.gr και να συμπληρώσουν μέχρι 10 τμήματα ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους. Οι επιλογές που θα κάνουν σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή δεν είναι οριστικές.

Εφόσον ανακοινωθεί η λειτουργία της πλατφόρμας, που αναμένεται τον Οκτώβρη του 2019, οι μαθητές θα προχωρήσουν στις οριστικές επιλογές τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των «πράσινων» τμημάτων. Αυτά θα προκύψουν από τις επιλογές των ίδιων των μαθητών. Δηλαδή, πράσινα θα χρωματιστούν τα τμήματα τα οποία δεν θα έχουν υψηλή ζήτηση και ο αριθμός των μαθητών που τα έχουν συμπληρώσει αντιστοιχεί στον αριθμό εισακτέων που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

protothema.gr
Διαβάστηκε 487 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.