Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 12:55

Ποιες ήταν οι πρώτες Ελληνικές εκλογές και οι πρώτοι εκπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι Ελληνικές εκλογές του 1829 ήταν οι πρώτες εκλογές με άμεση ψηφοφορία στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Από αυτές προέκυψαν 236 πληρεξούσιοι, που αποτέλεσαν την Δ’ Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στο Άργος στις 11 Ιουλίου 1829.

Από σημερινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας είχαν εκλεγεί οι παρακάτω πληρεξούσιοι. Αυτοί θεωρούνται τρόπον τινά οι πρώτοι εκπρόσωποι του τόπου μας σε κεντρικό νομοθετικό όργανο δηλαδή προπομποί των σημερινών βουλευτών:
Βλοχού
Ιωάννης Στάϊκος
Κωνσταντίνος Χαλικιώτης
Μεσολογγίου
Σπυρίδων Τρικούπης
Στάμος Στάϊκος
Βάλτου
Ανδρέας Ίσκου ή Ανδρέας Ίσκος
Γεώργιος Γεραθανάση (Γερ-Αθανάση ή Γερ-Αθανασίου)
Ζυγού Ανατολικής Ελλάδος
Αναστάσιος Τζιμπουράκης
Ιωάννης Ευθυμίου

Βονίτσης

Ιωάννης Λογοθέτου

Σταμούλης Χονδρού

Σε αυτήν εγκρίθηκε η πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, συστάθηκε Γερουσία με 27 γερουσιαστές σε αντικατάσταση του συμβουλευτικού σώματος του Πανελληνίου που είχε ιδρυθεί με την άφιξη του Καποδίστρια το προηγούμενο έτος το 1828 και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του κράτους, που περιγράφηκαν σε 13 ψηφίσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κοπή εθνικού νομίσματος, του Φοίνικα, νόμος για εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια και η απαγόρευση εξαγωγής αρχαιοτήτων από την Ελλάδα.

Πηγή: el.wikipedia.org

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1537 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.