logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Τετάρτη, 16η Οκτωβρίου 2019, 3:58 μμ
Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 18:21

Τι συμβαίνει στη νέα γενιά λόγω διαδικτύου;

Διαδίκτυο και έφηβοι αλλάζουν ταχύτατα στην εποχή μας και δεν είναι λίγοι οι γονείς που παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις να τους υπερβαίνουν. Κι ενώ ορισμένοι επικοινωνούν με ευκολία με τους εφήβους τους σχετικά με τα ερωτικά θέματα, κάποιοι άλλοι έχουν μεγαλύτερη συστολή και αμηχανία να συζητήσουν ανοιχτά μαζί τους και το αποφεύγουν.

Κάποιου εκεί, έρχεται το διαδίκτυο λοιπόν, για να καλύψει την ανάγκη των εφήβων για ενημέρωση, αλλά και την περιέργεια τους για τα θέματα και προβλήματα της σεξουαλικής και ερωτικής ζωής.

Δείτε ποια είναι τα νέα δεδομένα στην ερωτική ζωή των εφήβων, που έχει επιφέρει η αλληλεπίδραση τους με την τεχνολογία….

Διαδίκτυο και 'Εφηβοι: Ο τρόπος να ανακαλύψεις τα καλύτερα και τα χειρότερα…

Η περιέργεια των νέων γύρω από το σεξ είναι διαχρονική. Κι όταν υπάρχουν ερωτήματα, οι έφηβοι καταφεύγουν άμεσα στο διαδίκτυο για να τα απαντήσουν. Εκεί, λοιπόν, μπορεί να συναντήσουν πληροφόρηση καλής ή κακής ποιότητας.Στο διαδίκτυο οι έφηβοι μπορούν να βρουν:

on line ωμό πορνογραφικό περιεχόμενο, ιδιαιτέρως ακατάλληλο για την εφηβική ζωή. Μια νέα επιστημονική έρευνα συνδέει την έκθεση σε πορνογραφικό περιεχόμενο με αυξημένη τάση αποδοχής της ύπαρξης βίας, αλλά και σεξουαλικής βίας.

επιστημονικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τις σχέσεις των δύο φύλων και τη σεξουαλική τους υγεία. Μελέτη διαπίστωσε ότι στην Αμερική, τα ποσοστά γεννήσεων στην εφηβεία, αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της πρόσβασης στο internet μεγάλων ταχυτήτων. Η πρόσβαση σε τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφορία, συνέβαλλε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των νέων πάνω σε θέματα αντισύλληψης.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τη διάκριση μεταξύ ορθής και λανθασμένης πληροφόρησης στο διαδίκτυο, δηλαδή, για το τι σημαίνει πορνογραφία, όσο και για τις σοβαρές και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης που μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν στο internet.

Μια καλή επιλογή από το ελληνικό internet είναι το efiveia.gr, το youth-health.gr   και άλλα.

Η εναλλακτική των βιβλίων, επίσης, είναι μια παράμετρος που πρέπει να διερευνηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί καλοί οδηγοί για παιδιά στην προεφηβεία, ή και για ακόμη μεγαλύτερους εφήβους.

Διαδίκτυο και βία: Το «ραντεβού» με τη βία μπορεί να είναι ψηφιακό

Καλό θα ήταν οι γονείς να μιλήσουν εγκαίρως στα παιδιά τους για τις καταχρηστικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς εφήβους -κορίτσια και αγόρια- είχαν κάποια στιγμή εμπλακεί με κάποιο άτομο στο διαδίκτυο, που επιχείρησε να τους παρακολουθήσει ή να τους ελέγξει μέσω γραπτών μηνυμάτων με μεγάλη συχνότητα και επιτακτικότητα. Οι οχλήσεις αυτές αποδείχθηκε ότι έφερναν τον παραλήπτη σε δύσκολη θέση, μέσω πίεσης για άμεσες απαντήσεις, ή με την απαίτηση για κωδικούς πρόσβασης, ή με την παρακολούθηση της κοινωνικής του δραστηριότητας.

Η ίδια μελέτη κατέληξε, επίσης, ότι μεγάλος αριθμός εφήβων, σχεδόν οι μισοί, είχαν συνάψει σχέση με κάποιον που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία εναντίον τους είτε για να διαδώσει φήμες, ή με σκοπό να στείλει ενοχλητικά, αδιάκριτα ή ακόμη και απειλητικά μηνύματα. Ενα άλλο ανησυχητικό στοιχείο ήταν ότι, το 1/3 από τους εφήβους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο βίωσαν σεξουαλικό εξαναγκασμό μέσω κάποιας ψηφιακής επαφής: πιέστηκαν να κάνουν σεξ, έγιναν αποδέκτες ανεπιθύμητων σεξουαλικών φωτογραφιών ή κλήθηκαν να αποστείλουν δικές τους φωτογραφίες γυμνού περιεχομένου, ενώ κάποιοι απέστειλαν φωτογραφίες τους σε άλλους, χωρίς την έγκρισή τους.

Συζητώντας με τους εφήβους σχετικά με αυτού του είδους τις καταναγκαστικές σχέσεις, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε, ότι «το να θέλει κάποιος να ξέρει τι κάνεις όλη την ώρα, μπορεί σε κάνει να αισθάνεσαι καταπίεση», ενώ στην πραγματικότητα, οι υγιείς ρομαντικές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την υποστήριξη και όχι στον εκφοβισμό. Επιπλέον, μπορούμε να πούμε στον έφηβο, ότι είμαστε εδώ να τον βοηθήσουμε, αν αισθάνεται πίεση από κάποιον φίλο ή φίλη, τόσο online, όσο και σε προσωπική επαφή.

Οι έφηβοι ηρεμούν και αισθάνονται ασφάλεια όταν ένας ενήλικας τους υπενθυμίζει ότι μπορεί να τους βοηθήσει σε κάποιο πρόβλημά τους, που έχει να κάνει με την υγεία ή την ασφάλειά τους. Το «ηλεκτρονικό ραντεβού με τη βία» ανήκει σ'αυτήν την κατηγορία και δεν προκαλεί έκπληξη στους επιστήμονες το γεγονός ότι έχει συνδεθεί ευθέως σε ορισμένες μελέτες με τη σωματική και σεξουαλική θυματοποίηση, ιδιαίτερα κατά των νέων κοριτσιών.

Διαδίκτυο και 'Εφηβοι: Σχέσεις 24ωρης διάρκειας

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει οι γονείς να λάβουν υπόψη τους -καθώς ίσως να μην μπορούν να το συνειδητοποιήσουν- είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει πλέον τη δύναμη να αυξήσει την ένταση του πρώτου ερωτικού σκιρτίματος στον έφηβο. Κι αυτό γιατί η μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη «βοήθεια», ώστε η ζωή του εφήβου να καταληφθεί ολοκληρωτικά από αυτό το νέο ενδιαφέρον.

Τα ζευγάρια των εφήβων ξυπνούν μαζί με μηνύματα, επικοινωνούν στο δρόμο για το σχολείο, ανταλλάσσουν ερωτικά μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνουν live συνδέσεις κι αυτό μπορεί να συμβαίνει όλο το 24ωρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ισως ποτέ μέχρι σήμερα, τα νέα ζευγάρια δεν ήταν τόσο πολύ «ενωμένα».

Ετσι, είναι σημαντικό ο γονέας να μπορεί να κατανοήσει τι μπορεί να σημαίνει για έναν έφηβο, η λήξη ενός «ψηφιακού» ειδυλλίου, το οποίο είχε διαστάσεις μιας -πανταχού παρούσας- σχέσης. Εκτός από την ερωτική απογοήτευση αυτή καθαυτή, θα πρέπει ξαφνικά να ανακαλύψει και νέους τρόπους να «γεμίσει» ένα τεράστιο χρονικό κενό, που θα προκύψει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιοι έφηβοι μπορεί να ανακάμπτουν πιο γρήγορα από άλλους. ‘Ομως, οι γονείς καλό θα είναι να είναι ενήμεροι για το βραχυπρόθεσμο μέγεθος της απώλειας.

Συνοψίζοντας, η τεχνολογία έχει προσθέσει πλέον νέα δεδομένα, στο παραδοσιακό ερωτικό εφηβικό παιχνίδι. Οι έφηβοι μας μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα από εμάς για την τεχνολογία, αλλά εμείς γνωρίζουμε περισσότερα για τις σχέσεις. Ακόμη κι αν οι αγάπες τους δεν μοιάζουν με εκείνες που θυμόμαστε εμείς από την δική μας εφηβική ηλικία, οφείλουμε να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε στους εφήβους τη βοήθεια και την καθοδήγησή μας.

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 239 φορές
Κοινοποιησέ το
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

KARAMELITSA BANNER 350X466 

amvrakia hotel banner

magnitaki

ATHOS CAFE NEW

grivaswines

καρβουνα καυσοξυλα pellet βασιλακας

mpampatsikos

fit ems gym

dimitra greka

manikas

prosfigas

6p banner

kostopoulou

ekloges dytika banner

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
  • 1