Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:43 πμ
 
wm small
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 18:46

Δεν πρέπει, με κάποιο τρόπο, να έχουμε την δική μας ενέργεια;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αφήνουμε στην άκρη την παράνοια όσων να πανηγυρίζουν συγχρόνως που υπογράψαμε συμφωνία για εξορύξεις υδρογονανθράκων με κολοσσούς σαν την Exxon Mobil και(ταυτόχρονα!)να διαγωνίζονται  με το κόμμα του Βαρουφάκη για το ποιος θα πει την πιο πιασάρικη ατάκα ενάντια σε οποιασδήποτε μορφής εξόρυξη! Ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο.

Ο γράφων, αν και θιασώτης ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους , το οποίο επιτρέπει ελευθερία στην οικονομική δραστηριότητα με προϋπόθεση την προστασία του άτυχου και του αδύναμου, έχει καταλήξει να συμφωνεί σε ένα πράγμα μόνο(ευτυχώς)με τον περίφημο Γιάνη. Στην Ελλάδα καλό είναι να μην βγει ούτε σταγόνα πετρέλαιο, ούτε κυβικό χιλιοστό αερίου. Όχι μόνο γιατί θα αλλάξουμε σύνορα και σύσταση πληθυσμού χωρίς καμιά προετοιμασία  αλλά και γιατί, ξέροντας ποιος είναι «ο ελληνικός τρόπος» στις μπίζνες, το πιθανότερο είναι σε μερικά χρόνια να έχουμε μολύνει ακόμη και το νερό που πίνουμε.

Το οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα, δυστυχώς, εξαντλείται  σε «ακτιβιστικές» εκφράσεις που είναι και οι νικήτριες έννοιες της εποχής μετά την κρίση. Αυτές μπορεί να σε κάνουν να πιστέψεις πως 4,5 άτομα μπορούν να εκφράζουν ανθρώπους που ζουν σε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Και πως μπορούν, επίσης, να σε κάνουν να θεωρείς ότι τοπικοί και πανελλαδικοί δημοσιογράφοι, μπλόγκερς, ΜΜΕ, ραδιόφωνα και άλλα μέσα οφείλουν αυτοδίκαια να δημοσιεύουν ό, τι λες και μάλιστα απαράλλαχτο για να μην ξεστρατίσει το μήνυμα!

Κάτι πρέπει να χρησιμοποιούμε όμως αντί για ορυκτά καύσιμα για να παράγουμε ενέργεια, έτσι δεν είναι; Αέρα; Νερό; Ήλιο; Απόβλητα που ανανεώνονται; Πυρηνικά; (Ναι, ακόμη κι αυτό το τελευταίο είναι στην συζήτηση!) Και κάτι πρέπει να χρησιμοποιούμε ως πηγή ενέργειας κι εδώ δυτικά. Στην δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο κλπ, κλπ. Δεν μπορεί να περιμένουμε να βγάζουν κάπου αλλού καθαρή ενέργεια και εμείς να ζούμε απλά μια ζωή χαρισάμενη, χωρίς ΑΠΕ αλλά και χωρίς εξορύξεις, έτσι δεν είναι;

Ειλικρινά καταλαβαίνω απολύτως έναν κτηνοτρόφο που βλέπει στο βουνό που βόσκει εδώ και δεκαετίες τα πρόβατά του να το σκάβει  ένα μηχάνημα για να στήσει μια ανεμογεννήτρια. Τον καταλαβαίνω ακόμη και με τον ίδιο τρόπο που καταλαβαίνω κάποιον που ζει στο σπίτι του και μια ωραία ημέρα ανοίγει δίπλα του ένα κλαμπ των 120 ντεσιμπέλ! Αλλά και με τις ανησυχίες του για αυτό το θηρίο που θα σηκωθεί μπροστά του. Όμως, ο άνθρωπος αυτός πρέπει να λάβει φροντίδα ώστε να επιτραπεί το μέγιστο καλό για την κοινωνία, ΑΝ οι αρχές είναι σίγουρες ότι ο τόπος του μπορεί να είναι παραγωγός ενέργειας.

Δεν μπορεί να μην έχουμε πουθενά αντισταθμιστικά και να… απολαμβάνουμε μια πανάκριβη ενέργεια, από ένα καθαρά κρατικό τιμολόγιο με άσχετες  προς την ενέργεια χρεώσεις και με τεράστιο-τελικά-οικολογικό κόστος. Αν δεν κάνουμε κάτι, αν δεν επιτρέψουμε τίποτε, αν δεν προτείνουμε κάτι βιώσιμο, θα περάσουμε στην λήθη.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, η πολιτική Οικολογία όπως και οι διάφοροι κρατικοί επιστημονικοί φορείς-διαχειριστές των οικοσυστημάτων πρέπει να προτείνουν και κάτι στην θέση των μη βιώσιμων υδρογονανθράκων. Να πουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν υπογράψει πως σε 20 χρόνια από σήμερα θα έχει σχεδόν απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα! Ότι η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη και πιο χρεοκοπημένη εταιρία στη χώρα, καίει θανατηφόρο λιγνίτη. Ότι ακόμη και μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο ήδη έχουν βάλει πλώρη για ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιμα! Ότι σύντομα οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα έχουν στην μαζική του παραγωγή  κινητήρες που να καίνε ορυκτά καύσιμα!

Είναι ανάγκη να προτείνουμε περιοχές και να υιοθετήσουμε  μορφές ενέργειας που θα παράγουμε ώστε να έχουμε και το δικαίωμα στην ανταποδοτικότητα των πηγών ενέργειας. Να προλάβουμε τις αδηφάγες μεγάλες εταιρίες με μικρά σχήματα, τοπικά ή με ΣΔΙΤ και με την Αυτοδιοίκηση μέσα. Και να εξηγήσουμε στον κόσμο, ότι δεν μπορούμε να μην θέλουμε ούτε αιολικά πάρκα, ούτε πάνελ φωτοβολταϊκών, ούτε μικρά φράγματα νερού, ούτε διαχείριση αποβλήτων ποτέ και πουθενά! Δεν γίνεται αυτό! Κάπου, κάτι πρέπει να κάνουμε…

Γ.Σ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1730 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.