Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:44 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 18:12

Στον Εμπεσό έπεσε η αυλαία του «Φεστιβάλ Μουσικής της Κοιλάδας του Αχελώου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το διήμερο 22-23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το «Φεστιβάλ Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία και χωριά της περιοχής. Η τελετή έναρξης έγινε στο ιστορικό γεφύρι του Πετρωτού Αργιθέας παρουσία πλήθους κόσμου, θεσμικών παραγόντων καθώς και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων. Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στον Εμπεσό του ορεινού Βάλτου.

koilada axeloou giorti 12

koilada axeloou giorti 26

koilada axeloou giorti 29


Το ΑgrinioBestOf.gr βρέθηκε στον χώρο της τελετής λήξης και μίλησε με τους συντελεστές.

Σημείωση: Φωτογραφίες μας παρεχώρησε και ο κος Αποστόλης Καρακώστας

image 13
Η κα Παρθενία Χαρίτου συντονίστρια για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής της κοιλάδας του Αχελώου δήλωσε στην δημοσιογράφο κ. Χρύσα Σπαή: «Οι διήμερες αυτές δράσεις ήταν αφιερωμένες στον πολιτισμό/τουρισμό σε συνδυασμό με το περιβάλλον. Φύση και μουσική μπορούν να αποτελέσουν έναν μοχλό ανάπτυξης και να γίνει η περιοχή μας τουριστικός προορισμός. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία συμβολικά κατά μήκος του Αχελώου -  ιστορικού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος. Ξεκινήσαμε απ' το γεφύρι του Πετρωτού που είναι ένα ιστορικό γεφύρι περίπου του 1200, απαγγέλοντας ποίηση και ερμηνεύοντας έντεχνα τραγούδια απο το μουσικό σχήμα του κου Σπύρου Νικολάου και Resalto. Είναι ετοιμόρροπο και επιλέξαμε αυτό θέλοντας να αναδείξουμε όλη την περιοχή. Έπειτα πήγαμε στην Επισκοπή Βραγκιανών Αργιθέας σε μια ιστορική τοποθεσία που πήρε το όνομά της από τον άλλοτε Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκεί απαγγέλθηκε συμβολικά, ποίηση του βραβευμένου Δημοσιογράφου/Ποιητή Κωστή Τσιάκαλου με συνοδεία φλογέρας από τον Δημήτρη Ξαξίρη. Οι Αργιθεάτες αγκάλιασαν με θέρμη τις εκδηλώσεις και αυτό ανταποδοτικά ευχαρίστησε και εμάς τους διοργανωτές.

koilada axeloou giorti 34

Την ίδια μέρα μεταφερθήκαμε στην απέναντι όχθη του Αχελώου στην ορεινή Ήπειρο. Εκεί στον Άγιο Βασίλειο Πηγών Άρτας σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπου βρέθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί, απαγγέλθηκε σχετική ποίηση. Εδώ, η (Ε.Γ.Μ.) Ημέρα Μουσικής ήταν αφιερωμένη στην τοπική παραδοση δηλ. στα τραγούδια της ορεινής Άρτας και της ορεινής Αργιθέας. Καταγράψαμε και απολαύσαμε την άυλη κληρονομιά του τόπου μας.

Σταθμός της χθεσινής μας ημέρας ήταν η Μεγαλόχαρη Άρτας εκεί όπου συναντήθηκαν στην πλατεία του χωριού όλοι οι μουσικοί που τους υποδέχθηκαν οι κάτοικοι, θεσμικοί παράγοντες κι ο πρόεδρος του χωριού. Ακολούθως όλοι μαζί εκεί στήσαμε ένα πάρα πολύ όμορφο Ηπειρώτικο γλέντι.

Στο τέλος της βραδιάς ακολούθησε Αστροπαρατήρηση, καθότι στην ομάδα μας υπήρχαν και μέλη της Αστροφυσικής και Αστρονομικής Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος που έστησαν τηλεσκόπια και έδωσαν την χαρά και την δυνατότητα στα μικρά παιδάκια να παρακολουθήσουν τον έναστρο ουρανό.

koilada axeloou giorti 45

Σήμερα συνεχίσαμε στα μέρη τα δικά μας. Κάναμε κάποια γυρίσματα με παλιά λαϊκά τραγούδια με τον Γιώργο Ιωάννου, την Λιάνα, τον Γιώργο Μπαγιώργο και τον Ανδρέα Σελιμά.

Έπειτα φθάσαμε στο Περδικάκι "που κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι". Εκεί έγινε κάτι το οποίο νομίζω ότι θα γράψει την δική του ιστορία. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν στην πλατεία και μας τραγούδησαν όπως την παλιά καλή εποχή χωρίς μουσικά όργανα/αντιφωνικά. Δηλαδή να τραγουδάνε οι μισοί πρώτα και μετά να απαντάνε οι άλλοι μισοί. Πραγματικά ήταν  το κάτι άλλο, όσοι ξαναζήσαμε αυτό το αρχαίο Ελληνικό δρώμενο αισθανθήκαμε την επιστροφή στις ρίζες μας.

ekdiloseis empesos 6

Τελευταίος σταθμός μας είναι ο Εμπεσός που βρισκόμαστε τώρα και σηματοδεί την "Λήξη" των εκδηλώσεων. Εδώ απόψε κλείσαμε το μουσικό μας ταξίδι με γκρεκάνικη μουσική. Μουσική των Ελληνόφωνων χωριών της κάτω Ιταλίας στην γλώσσα Grico, που είναι μείγμα αρχαίας Ελληνικής και Ιταλικής διαλέκτου.

Το μουσικό σχήμα Armonia Greca πού ήταν απόψε εδώ αποτελείται απο τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη  κιθάρα - τραγούδι, τον Λευτέρη Δακαλάκη και Ερμίνα Ταρατσα στο τραγούδι. Επίσης απαγγέλθηκε ποίηση από διακεκριμένους ντόπιους Εμπεσιώτες ενώ στην παρέα μας συμμετείχαν και ερασιτέχνες μουσικοί. 

empesos fin 42

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η μουσική μας ενώνει! Επίσης η Μουσική και η Ευρώπη γεννήθηκαν στην Ελλάδα!. Η Μουσική είναι από τις εννέα Μούσες κι η Ευρώπη είναι η Ελληνίδα που την άρπαξε ο Δίας και την έδωσε στην Ευρώπη. Είναι λοιπόν κάτι το δικό μας. Αφορά εμάς.

AXELOOS 2

Ο κόσμος που παρακολουθεί αυτές τις εκδηλώσεις δεν μετράται σε ποσότητα αλλά σε ποιότητα. Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός και δεν τους αγγίζει όλους. Με συνεργατική προσπάθεια ως ένα κίνημα εθελοντισμού ας αλλάξουμε τον κόσμο. Να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Η μουσική μπορεί να γίνει εξαγώγιμος πλούτος, γιατί εμείς οι Έλληνες παράγουμε σπουδαίους μουσικούς και δημιουργούμε μουσική. Δεν αξίζει να αντιγράφουμε.

Είμαστε στην εποχή που πρέπει να κάνουμε συνεργασίες, αν οι άνθρωποι δεν μάθουν να συνεργάζονται πάλι δεν προχωράμε. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους να συνεργάζονται. Γιατί η μουσική μας ενώνει και η πολιτική μας διχάζει.

ekdiloseis empesos 11

Ευχαριστώ θερμά μέσα απο την καρδιά μου τους συνεργάτες μου και όλους αυτούς που βοήθησαν να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι κατά μήκος της κοιλάδας του Αχελώου!!!

ekdiloseis empesos 15

ekdiloseis empesos 21

ekdiloseis empesos 23

image 25

Δηλώσεις στην Χρύσα Σπαή έκανε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμφιλοχίας κος Γιώργος Κατσούλας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είχαμε την τύχη σήμερα να απολαύσουμε μια υπέροχη βραδιά στα πλαίσια της γιορτής λήξης της Ευρωπαϊκής Μουσικής. Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές της σημερινής βραδιάς. Είναι εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν την τοπική κουλτούρα. Στην επόμενη τετραετία έχουμε την πρόθεση να στηρίξουμε τέτοιες ενέργειες και να προάγουμε και εμείς με την σειρά μας τον τοπικό πολιτισμό.

Όσον αφορά τον Δήμο μας έχουμε να πούμε ότι είναι ένας ευλογημένος τόπος με παραλίες, ποτάμια, βουνά, τεχνητές λίμνες. Δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί από τουρίστες και επισκέπτες. Είναι παρθένος τόπος και μια από τις βασικές επιδιώξεις μας είναι να τον προβάλλουμε ώστε να έχουμε μια επισκεψιμότητα τέτοια στα πλαίσια μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης χωρίς να προσβάλλουμε το φυσικό περιβάλλον, ώστε να γνωρίσει και ο ξένος τις ομορφιές του τόπου μας και να συμβάλει στην τοπική οικονομία.

Το λιμάνι της Αμφιλοχίας δεν έχει ολοκληρωθεί με τα συνοδά έργα με αποτέλεσμα να λειτουργεί μερικώς ή και καθόλου. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενταξή του σε ένα δίκτυο υποδομών υποδοχής σκαφών εκεί και στο Μενίδι αλλά και σε συνεργασία με τους γειτονικούς νομούς όπως Ακτίου-Βόνιτσας και Πρέβεζας προκειμένου να προσελκύσουμε τον τουρισμό των σκαφών και εντός του Αμβρακικού κόλπου που είναι πανέμορφος και έχει εκπληκτικούς βιότοπους. Προγραμματίζουμε μια συνάντηση των Δήμων που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο ώστε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία και να προχωρήσουμε την ιδέα.

image 31

Δηλώσεις στην Χρύσα Σπαή έκανε και η Ερμίνα Ν. Ταράτσα απο το μουσικό συγκρότημα ARMONIA GRECA που συμμετείχε στην εκδήλωση. Ακολουθούν οι δηλώσεις της:

Μελωδίες στην κοιλάδα του Αχελώου. Πως ήταν η συμμετοχή σας στην εκδήλωση; Την αγκάλιασε το κοινό;

H συμμετοχή μου στην εκδήλωση, ήταν φορτισμένη συγκινησιακά, λόγω και της καταγωγής μου απ´τον τόπο αυτό, της παρουσίας δικών μου ανθρώπων, αλλά κι επειδή με την εμφανισή μας και την μικρή μου συμβολή, γινόμουν ενα κομμάτι της γιορτής που στήθηκε κατά μήκος της κοιλάδας του αχελώου. Μια ακόμη μελωδία η δική μας, απ´τις πάμπολλες που ξεχείλησαν τα νερά του ποταμού μας κι έγιναν ο αντίλαλος στα ψηλά κι αγέρωχα βουνά μας. Μια νότα χαράς, στις τόσες που πλημμύρισαν τ´αυτιά μας στο διήμερο των εκδηλώσεων για τη μουσική. Όμορφα συναισθήματα που έγιναν γλυκές αναμνήσεις. Η ανταπόκριση των ανθρώπων που ζουν στα χωριά της κοιλάδας, κάτι παραπάνω απο συγκινητικά. Συγκλονιστική θα τολμούσα να πω, και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι έτσι, αφού οι κάτοικοι εδώ είναι καλοσυνάτοι, αγνοί κι αυθεντικοί άνθρωποι με μουσική παράδοση.

AXELOOS 3

AXELOOS 5

Τα κοινά σημεία στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας με την περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου, γλώσσα, ηθη και έθιμα, τραγούδι ;

Οι άνθρωποι έτσι όπως τους γνώρισα στα Ελληνόφωνα της κάτω Ιταλίας, είναι πολύ ωραίοι σαν χαρακτήρες και το γεγονός πως και στην όψη μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας μεγαλύτερους σε ηλικία Ελληνες, αυτό αμέσως τους καθιστά συμπαθείς και οικείους. Εχουν κοινά χαρακτηριστικά, στον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθηματά τους, είναι πολύ εκφραστικοί, πολύ δοτικοί και φιλόξενοι, ακριβώς όπως κι οι δικές μας πατροπαράδοτες οικογένειες. Διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και θυμίζουν πολύ τα δικά μας γλέντια, τα τραπεζώματα στις γιορτές, στις θρησκευτικές εκδηλώσεις επίσης και στον τρόπο λατρείας των αγίων. Οσον αφορά στη γκρεκάνικη διάλεκτο, κάνουν τα πάντα να την διατηρήσουν και να την περάσουν και στους νεώτερους, διδάσκωντας την στα σχολεία, έχουμε αρκετές λέξεις κοινές, πχ, kalimera, kalinifta ( καλημέρα, καληνύχτα ) κι ακόμη περισσότερες που είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι σημαίνουν, π.χ. Τι εν ωρια η νυφτα ( τι ωραία είναι η νύχτα), μιας κι η ρίζα τους είναι η Αρχαία Ελληνική. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως νιώθουν πραγματικά αδέρφια μας κι έχουν μια πικρία απ´ την Ελλάδα που τους έχει ξεχάσει κατά κάποιον τρόπο.

ekdiloseis empesos 12

Η μουσική ενώνει το χθές με το σήμερα και καθορίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα, ποιά η αποψή σας;

Η μουσική ενώνει, αγκαλιάζει και βοηθά στην επικοινωνία των ανθρώπων. Ανθρωποι που μπορεί να μην γνωρίζονται καν μεταξύ τους, οταν συναντιούνται μουσικά, είναι τόσο ίδιοι σαν να γνωρίζονται χρόνια. Αυτό κάνει η μουσική. Οι νότες μπορούν και χτίζουν εκεί που δύσκολα γίνονται άλλα χτισίματα κι ενισχύουν συναισθηματικά. Ενώνει τους ανθρώπους ( η μουσική) διαχρονικά, μάλιστα δεν είναι λίγες οι στιγμές που αποτελεί κοινή γλώσσα για όλη την ανθρωπότητα. Είναι η παγκόσμια γλώσσα και οφείλουμε να τη γνωρίζουμε, αν θέλουμε να επικοινωνούμε με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. Είναι βασικό συστατικό της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ο πολιτισμός πάντοτε στέκεται μακριά απο προκαταλήψεις και στερεότυπα. Δεν γνωρίζει τι θα πει ρατσισμός, φασισμός, δεν κάνει διακρίσεις. Αντιθέτως όλος ο κόσμος μπορεί ν´απολαύσει τις εκφάνσεις του πολιτισμού απλόχερα και δη στη χώρα μας. Μια τέτοια έκφανση είναι κι η μουσική. Σπουδαία μορφή τέχνης και πρόκειται για ενα αρχέγονο μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων. Στην αρχαιότητα πίστευαν πως οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τους θεούς μέσα απο την μουσική. Κάτι αντίστοιχο με τη βυζαντινή μουσική και το χριστιανισμό. Μέσω αυτής εκφράζονται συναισθήμστα χαράς, λύπης, ζήλειας, συμφοράς. Με διαφορετικό σκοπό, με ή χωρίς στίχο, η μουσική είναι πάντα στη ζωή μας και καθορίζει την συναισθηματική υπαρξή μας

empesos fin 08

Ποιές οι δράσεις σας στον καλλιτεχνικό χώρο εντός και εκτός Ελλάδος;

Συμμετέχω στο μουσικό σχήμα "Armonia Greca" , ένα ευέλικτο καλλιτεχνικό σχήμα, που αποτελεί τμήμα του φιλοκαλλιτεχνικού συλλόγου Μεσολογγίου με παρουσία τα τελευταία χρόνια σε μουσικές βραδιές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλια, Ελβετια). Είμαι μέλος της πολυφωνικής χορωδίας Πατρών, σοπράνο του " Γ.φ.σ. Εμμέλεια" με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχω ασχοληθεί με το θέατρο και προσφάτως με το χοροθέατρο και κάνω μαθήματα φωνητικής. Διευθύντρια παραγωγής  της polis production (εταιρεία κινηματογραφικών-τηλεοπτικών παραγωγών)

Η λήξη των εκδηλώσεων έγινε μ'ενα υπέροχο δείπνο από τον πρόεδρο του Εμπεσού σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εταιρεία ΑΜΦΙΓΑΛ, τον όμιλο Αυφαντή, τα Οινοποιεία Λίτσιος, την Μελισσοκομία «ΙΝΑΧΟΣ» και άλλες. Η διασκέδαση όλων των συμμετεχόντων με τους δυο Ηπειρώτες μουσικούς κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

empesos fin 39

image 10

Η Χρύσα Σπαή με την κα Ευαγγελία Τσίντζουρα (υπύθυνη Πωλήσεων) της εταιρείας ΑΜΦΙΓΑΛ 

empesos fin 14

Ακολουθούν φωτογραφίες απο τις εκδηλώσεις και την τελετή λήξης στον Εμπεσό

(φωτο: Απόστολος Καρακώστας)

AXELOOS 1

koilada axeloou giorti 37

koilada axeloou giorti 40

perdikaki koilada axelooy 1

perdikaki koilada axelooy 2

perdikaki koilada axelooy 4

perdikaki koilada axelooy 6

image 22

image 27

image 28
empesos fin 01
empesos fin 02
empesos fin 04
empesos fin 05
empesos fin 06
empesos fin 07
empesos fin 09
empesos fin 10
empesos fin 11
empesos fin 12
empesos fin 15
empesos fin 16
empesos fin 17
empesos fin 18
empesos fin 19
empesos fin 20
empesos fin 21
empesos fin 22
empesos fin 23
empesos fin 24
empesos fin 25
empesos fin 26
empesos fin 27
empesos fin 28
empesos fin 29
empesos fin 30
empesos fin 31
empesos fin 32
empesos fin 34
empesos fin 34
empesos fin 35
empesos fin 36
empesos fin 37
empesos fin 38
empesos fin 41

Τμημα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 6117 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 03:34
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033