Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:21 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 09:20

Η εμβληματική ελιά του Αμφιλοχιώτη γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη κοσμεί το Olympic House της ΔΟΕ (www.zougla.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το γλυπτό δέντρο ελιάς του Αμφιλοχιώτη Άγγελου Παναγιωτίδη παρουσιάστηκε στο κοινό την Κυριακή 23 Ιουνίου στα εγκαίνια του νέου Olympic House, του νέου «σπιτιού» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λωζάνη και κατ’ επέκταση έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε από την ΔΟΕ καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυσή της.

Το έργο του Α. Παναγιωτίδη τοποθετήθηκε στη βάση της κεντρικής σκάλας στο κέντρο του Olympic House, σημείο όχι τυχαίο. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα «η παρουσία της ελιάς στον χώρο σηματοδοτεί τον άρρηκτο δεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων με την Ελλάδα».

Η ελιά έχει ύψος 3.5 μέτρα, πλάτος 2.5 μέτρα και αποτελείται από 11.500 φύλλα ελιάς και 2.000 καρπούς ελιάς. Απαιτήθηκαν 2 μήνες εντατικής εργασίας για την ολοκλήρωσή του, ενώ ταξίδεψε στη Λωζάνη σε κομμάτια προκειμένου να συναρμολογηθεί στο χώρο τοποθέτησής του. Αφού ολοκληρώθηκε παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach, στους Αντιπροέδρους των Ολυμπιακών Επιτροπών και στους Αθανάτους.

Στα επίσημα εγκαίνια του Olympic House παρευρέθηκαν 700 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων όλοι οι Αθάνατοι της ΔΟΕ, νέοι και παλαιοί Ολυμπιονίκες, ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος της Ελβετίας, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, Αντιπρόεδροι ΔΟΕ άλλων χωρών και σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού και αθλητικού χώρου, μεταξύ των οποίων η Nadia Comaneci, ο Sergey Bubka και πολλοί άλλοι. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δέντρο ελιάς είναι το γλυπτό στην «καρδιά» του κτιρίου».

Ο γλύπτης Άγγελος Παναγιωτίδης δήλωσε «Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης συνεργασίας από τη ΔΟΕ με έκανε να αισθανθώ εξαιρετικά περήφανος και να νιώσω μεγάλη τιμή. Η διεκπεραίωση ενός τόσο σημαντικού έργου μού δημιούργησε αίσθημα μεγάλης ευθύνης καθώς θα θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες τη γένεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κο Πάνο Τζιβανίδη, Αναπληρωτή Διευθυντή Φιλοξενίας Διοργανώσεων-Εφοδιασμού της ΔΟΕ, καθώς και τον κο Thomas Bach, Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής για την άψογη συνεργασία που είχαμε και για την προτίμησή τους στο έργο μου».

zougla.gr

Διαβάστηκε 2502 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 10:49
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία