Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 17:57

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση βεβαιώσεων από το Μ.Α.Α.Ε. και το ΟΣΔΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Μ.Α.Α.Ε.), εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση.

Σκοπός του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι η καταγραφή όλων των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες, για τη λήψη αποφάσεων και την άσκηση Αγροτικής Πολιτικής.

Η αγροτική εκμετάλλευση, επομένως, αποτελεί μία βασική προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο ΜΑΑΕ ως κάτοχοι ή επαγγελματίες αγρότες, με συνέπεια την απολαβή των αντίστοιχων ευεργετημάτων.

 «Αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων. Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η εν γένει τοποθέτηση μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους η θαλάσσια αλιεία, η αλιεία εσωτερικών υδάτων, η σπογγαλιεία, η οστρακαλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW και η λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων».

Σε διευκρινιστική εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Νίκος Αντώνογλου σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων από το Μ.Α.Α.Ε. και την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (δήλωσης ΟΣΔΕ), αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Μ.Α.Α.Ε., και ειδικότερα την υπ’ αριθμ. 360/26071/1-3-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, «Εγκύκλιος δικαιολογητικών για τη χορήγηση βεβαίωσης Μ.Α.Α.Ε.», προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά, να προσκομίζεται: «Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος».

Συμπληρωματικά διευκρινίζεται ότι:

α) Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαμβάνονται υπόψη:

αα) Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2017, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) 2017 και τη δήλωση ΟΣΔΕ 2018 προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, ή

αβ) Τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2018, σε συσχέτιση με τη δήλωση ΟΣΔΕ

β) Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε., λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΟΣΔΕ 2018 σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2018.

γ) Η δήλωση ΟΣΔΕ 2019, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2018, μόνο για τη χορήγηση βεβαιώσεων στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Μ.Α.Α.Ε. και ιδίως την υπ’ αριθμ. 909/61979/27-5-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ.

Διαβάστηκε 695 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.