Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  8:52 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 11:24

Με τη μεγαλύτερη συνάντηση στον Εμπεσό ολοκληρώθηκαν οι μουσικές εκδηλώσεις στην κοιλάδα του Αχελώου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

23η Ιουνίου, 3ος σταθμός

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Και φθάσαμε στον Εμπεσό του Δήμου Αμφιλοχίας, στον έβδομο και τελευταίο σταθμό της Μουσικής διαδρομής, που κράτησε δύο μέρες, το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Ιούνη, στα ακραία βόρεια σύνορα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και πέρα από αυτά σε απόλυτα συνεργάσιμες περιοχές-η μουσική μας ενώνει!

Περιοχές όπως της Ευρυτανίας-γέφυρα Τέμπλας- με συμμετοχές Ευρυτάνων καλλιτεχνών και εκπροσώπους και επισκέπτες από τις γύρω κοινότητες, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο της Δαφνούλας κύριο Παναγιώτη Μόκα που καλωσόρισε και συνέδραμε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας τον Δήμο Αγράφων.

Αλλά και στους όμορους της Αμφιλοχίας Δήμους Αργιθέας (Πετρωτό και Βραγκιανά)  και Γεωργίου Καραϊσκάκη (Πηγές και Μεγαλόχαρη).

Στον Εμπεσό λοιπόν φθάσαμε κουρασμένοι, αλλά με μεγάλη χαρά και με την ικανοποίηση για την ολοκλήρωσης της μουσικής αυτής διαδρομής ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, διοργανωτών και συμμετεχόντων, εκεί μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Θωμάς Μπαγιάτης.

Αλλά ας πάρομε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Η δημοσιογράφος κυρία Βασιλική Γραμματικογιάννη κόρη του Θανάση, ευγενώς παραχώρησε την πατρική της οικία για να χρησιμοποιηθεί σαν Καλλιτεχνικό εργαστήρι και φιλοξένησε τις          (πρώτες) Μουσικές εκδηλώσεις, επί ευκαιρία της Ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής.  (Ο γυιός του Θανάση ο Κώστας παραβρέθηκε σ’ αυτές, ενώ η αδελφή του Βασιλική όχι, μια και είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες).

Την όμορφη ξυλόγλυπτη πινακίδα του εργαστηρίου φιλοτέχνησε και δώρισε ο ντόπιος καλλιτέχνης Παύλος Μέρκος τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

Εκεί ψηλά λοιπόν στον παλιό Εμπεσό μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, κάτω από την ψηλή Καλάνα, απέναντι απ’ την οροσειρά του Μακρυνόρους που στην μακραίωνη ιστορία του τόπου ήταν οι Θερμοπύλες της Δυτικής Ελλάδας, και με θέα την καταπράσινη κοιλάδα του Ινάχου, οι διοργανωτές της εκδήλωσης Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου υποδέχθηκε όλους τους επισκέπτες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι τα μέλη της Αστρονομικής& Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας ήρθαν πρώτοι, από νωρίς το απόγευμα και «εντόπισαν» με την μεγάλη τους εμπειρία από παρόμοιες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, το σημείο όπου θα υπήρχε όσο το δυνατόν λιγότερη φωτορύπανση, και έστησαν τα δύο τους τηλεσκόπια και τους τρίποδες των φωτογραφικών μηχανών για νυχτερινές λήψεις του καλοκαιρινού έναστρου ουρανού.

Συγχρόνως έφθασε και το συνεργείο με τα ηχεία και τους ενισχυτές που απόψε θα έστελναν την μουσική μακριά, να «αντιλαλήσουν» οι λαγκαδιές της Καλάνας.

Ανηφορίζοντας οι καλλιτέχνες το βουνό για το καλλιτεχνικό εργαστήρι, κάνανε την πρώτη στάση στο παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα το «Σιασέϊκο» όπου ξεκίνησε η μουσική βραδυά με την νεαρή καλλιτέχνιδα Ελισσάβετ να τραγουδά με την υπέροχη φωνή της το «αθάνατο νερό».

Όταν έφθασαν «πάνω» στο χώρο της εκδήλωσης, «κούρδισαν» τα όργανά τους και έκαναν τις απαραίτητες δοκιμές, για την καλύτερη ποιότητα του ήχου.

Ο παλαίμαχος δραστήριος δάσκαλος Γεώργιος Παπάς άνοιξε το κτήριο του Μουσείου Εμπεσού, που ακόμη στεγάζεται στο παλιό πέτρινο Δημοτικό σχολείο, (κτίστηκε το 1916) (δίπλα του και σε περίοπτη θέση κτίστηκε το νέο Μουσείο και αναμένεται σύντομα η παράδοσή του) και υποδέχθηκε όλους τους επισκέπτες επ’ ευκαιρία της Μουσικής εκδήλωσης.

Ξενάγησε ακούραστος μικρούς και μεγάλους στα ποικίλα εκθέματα του μουσείου και έδωσε πολλές εξηγήσεις σε απορίες σχετικά με την χρήση κυρίως κάποιων ξεχασμένων γεωργικών εργαλείων που η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη εξαφάνισε από τις αυλές των αγροτικών κατοικιών και τα αντικατέστησε με τρακτέρ-άροτρα-και άλλα μηχανήματα.

Σχολιάζοντας τα παλιά, πάνω από αιώνα φωτογραφικάπορτραίτα κατοίκων, αλλά και ονομαστών ανθρώπων της περιοχής που για διάφορους λόγους «βγήκαν στο κλαρί», εξήγησε την ιστορία και τον βίο τους που πέρασαν κυνηγημένοι στα γύρω βουνά, κυρίως στα «καταφύγια» της αποκλείστρας στην Τουρκοκρατία Καλάνας.

Υπήρχε μία εξ’ αρχής επιθυμία να κρατηθούν τα αυτοκίνητα μακριά από τον χώρο των εκδηλώσεων, και αυτό έγινε σεβαστό από όλους, εξαιρέσεις έγιναν για άτομα που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, κόντρα σε κάποια προβλήματα υγείας τους.

Οι προσερχόμενοι περνούσαν από την «υποδοχή» στην είσοδο όπου εθελοντές κερνούσαν γλυκίσματα-προσφορά της νέας Προέδρου του Εμπεσού κυρίας Σταυρούλας Χανζάρα.

Στην «κάτω αυλή» του καλά συντηρημένου σπιτιού μπροστά στην πανέμορφη μικρή οικογενειακή εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής ο Αγρινιώτης καταξιωμένος ζωγράφος Λάμπρος Κατσαντώνης «έστησε» φορητή έκθεση πινάκων του που απευθύνονται στους μικρούς επισκέπτες, και όχι μόνο, μια και μέσα από τα έργα του, βγαίνουν ποιοτικά ηθικά και κοινωνικά διδάγματα.

Στην «πάνω αυλή» μπροστά στο φιλόξενο σπίτι, στήθηκαν τα μικρόφωνα τα ηχεία και τα αναλόγια των μουσικών.

Ξεκινώντας την εκδήλωση Της Πολιτιστικής Ομάδας Αχελώου η κυρία Παρθενία Χαρίτου (Νία για όλους) καλωσόρισε τους επισκέπτες και τους ευχαρίστησε για την προσέλευσή τους στην κορυφαία εκδήλωση της λήξης των εορτών για την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικής, που για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες κράτησε δύο ημέρες, αλλά για κείνη και τους εθελοντές συνεργάτες της κράτησε πολλούς μήνες.

Ευχαρίστησε τους επισήμους που με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις και έδωσε το μικρόφωνο για να απευθύνουν έναν χαιρετισμό.

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας κύριος Νικόλαος Χούτας συνεχάρη την Πολιτιστική ΟμάδαΑχελώου που διοργάνωσε την εκδήλωση και στην οποία ομάδα κι αυτός συμμετείχε όταν συστάθηκε το 2016, αλλά τώρα συμμετέχει ενεργά όταν  και εφόσον οι πολλαπλές υποχρεώσεών του τα τελευταία χρόνια στα καθήκοντά του στον Δήμο το επιτρέπουν,πλην όμως παρακολουθεί από κοντά και επικροτεί όλες τις πολιτιστικές διοργανώσεις της ομάδας.

Ακολούθως χαιρέτισε την εκδήλωση ο κύριος Γεώργιος Κατσούλας, νέος Δήμαρχος του Δήμου που τόνισε την αξία των εκδηλώσεων που κτίζουν γέφυρες και ενώνουν τους λαούς και διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την«αναπτυξιακή προοπτική» γιατί την πιστεύει και ότι μέσα από τις Πολιτιστικές-Αναπτυξιακές-ομάδες με προοπτική στο μέλλον ο τόπος θα πάει μπροστά.

Χαιρέτισε και συνεχάρη για τις εκδηλώσεις ο υποψήφιος για τις Βουλευτικές εκλογές κύριος Γεώργιος Βασιλείου όπου τόνισε ότι τα αποψινά στοιχεία είναι δύο, είναι το τραγούδι είναι και η φύση.

Ο υποψήφιος κύριος Λιβανός λόγω του χρονικά «σφικτού» προγράμματός του πέρασε μόνο για λίγο και απέστειλε μήνυμά του στο f/b.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Εμπεσούκύριος Θωμάς Μπαγιάτηςευχαρίστησε την Πολιτιστική Ομάδα του Αχελώου, που τίμησε την περιοχή αυτή και την συμπεριέλαβε στις εκδηλώσεις, περιοχή που κυλάει τα νερά του ο «συνεργάτης» του Ασπροπόταμου ο Ίναχος ποταμός.

Ο Κώστας Γραμματικογιάννης καλωσόρισε στο πατρικό του σπίτι τους επισκέπτες και συνεχάρη τους οργανωτές της όμορφης αυτής μουσικής βραδιάς.

Η μουσική εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση από την καλλιτέχνιδα κυρία Ερμίνα Νικολάου Ταράτσα με ρίζες από το διπλανό Χαλκιόπουλο, ενός συμβολικού παραμυθιού γραμμένο από τον καθηγητή κύριο Κώστα Μπακολίτσα.

Απήγγειλε δε ακόμη δύο ποιήματα γνωστών διαπρεπών Εμπεσιοτών, του Νίκου Τάτση και του Γεωργίου Σιάσιου.

Κάλεσε στην συνέχεια στο βήμα την Οργανώτρια κυρία Παρθενία Χαρίτου-μέλος της 5μελούς επιτροπής για την Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής.

(Η 5μελής οργανωτική επιτροπή απαρτίζεται από τους παρακάτω: ΑντώνηςΚοσσυβάκης-Νία Χαρίτου-Μενέλαος Παπαδημητρίου-Χρήστος Καπερώνης& Κώστας Τσιάκαλος).

Η κυρία Παρθενία Χαρίτου καλωσόρισε τους εθελοντές καλλιτέχνες, τους δημοσιογράφους που κάλυψαν όλες τις μουσικές μετακινήσεις σε ποτάμια-γέφυρες και βουνά κατά μήκος της κοιλάδας του Αχελώου, τους πολιτικούς που παραβρέθηκαν, τους καταξιωμένους διεθνώς επιχειρηματίες με ντόπια καταγωγή, γενικά όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή για την μουσική, και πάνω απ’ όλους ευχαρίστησε τα μικρά παιδιά που ακούραστα έφτασαν εκεί ψηλά στην πλαγιά της Καλάνας.

Κι η γιορτή ξεκίνησε με την ορχήστρα ArmoniaGrecaτου «Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου»απαρτιζόμενη από τον μαέστρο  Χρήστο Βλαχογιάννηκιθάρα, Θάνο Αρτινόβιολί, Ερμίνα Ν. Ταράτσα&Ελισσάβετ Αναστασίου στο τραγούδι.

Είπαν πολλά όμορφα τραγούδια μέχρι που κάποια στιγμή ο μαέστρος ανακοίνωσε ότι η συνέχιση του προγράμματος ήταν σε μια γλώσσα άγνωστη για τους μη μυημένους στην ιστορία και την γεωγραφία!

Τα τραγούδια που στην συνέχεια είπανε, είναι στην γλώσσα που μιλούν με περηφάνια οι απόγονοι Ελλήνων αποίκων της κάτω Ιταλίας, εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια!

Πρώτα εξηγούσαν τα λόγια των τραγουδιών και στην συνέχεια τα τραγουδούσαν σ’ αυτή την γλώσσα μίγμα αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών λέξεων.

Όλοι θαύμασαν την ευχέρεια των καλλιτεχνών στην χρήση αυτής της άγνωστης γλώσσας καθώς και την μελωδικότητα που προσθέτουν οι Λατινογενείς λέξεις.

Στην «κάτω» αυλή στήθηκε χορός που δεν άργησε να «μεταφερθεί» και στην «πάνω» αυλή!

Κόσμος που αποχωρούσε, πρώτα όσοι είχαν μαζί τους παιδιά, κάνανε την απαραίτητη στάση στην αυλή του παλιού σχολείου όπου τα γνωστά μας μέλη της «Αστρονομικής» από την προηγούμενη ημέρα στην Μεγαλόχαρη της Άρτας, Βάλης Νίκος-Καρανίκας Σωτήρης-Μπακολίτσας Κώστας και Ντέκας Γιώργος, με απλά κατανοητά λόγια, μετέφεραν τις γνώσεις τους σε μικρούς και μεγάλους, όπως κάνουν κάθε φορά που διοργανώνουν «αστροφυσικές βραδινές παρατηρήσεις» μακριά από τα φώτα των πόλεων που μας εμποδίζουν να απολαμβάνομε τον καθαρό έναστρο ουρανό της χώρας μας. Έδειξαν πλανήτες και απλανείς και τις σπείρες του γαλαξία μας στον καθαρό νυχτερινό ουρανό και απάντησαν σε ερωτήσεις. Πήραν όμορφες φωτογραφίες του γαλαξία να «ακουμπάει» στην Καλάνα και του φωτεινού Δία που ταξιδεύει δίπλα-δίπλα με τον αστερισμό του Σκορπιού ετούτη την εποχή.

Και η όμορφη βραδιά τελείωσε με τα τελευταία τραγούδια της κομπανίας ArmoniaGrecaνα αντιλαλούν σε έναν τόπο που ξεχάστηκε για πολλές δεκαετίες, αλλά που άνθρωποι όπως οι Γραμματικογιανναίοι, οι Σιασσαίοι, οι Πολιτιστική ομάδα Αχελώου, ο Δήμος Αμφιλοχίας, οι κάτοικοι της περιοχής, και οι επισκέπτες ζωντάνεψαν πάλι αυτή την βραδιά και δώσανε την υπόσχεση να ξαναγυρίσουν του χρόνου και να στήσουν ακόμη πιο μεγάλη γιορτή!

Κάτω στον «καινούργιο» Εμπεσό, που τα φώτα του μας θάμπωσαν τα μάτια κατεβαίνοντας, ο πρόεδρος του χωριού Θωμάς με την βοήθεια κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής προσέφερε ένα πλούσιο δείπνο στους συμμετέχοντες και σε επισκέπτες της εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή μουσική ημέρα.

Ευχόμαστε η Πολιτιστική ομάδα του Αχελώου (αλλά και του Ινάχου), σύντομα να αρχίσει να «εργάζεται» για την διοργάνωση της επόμενης γιορτής, ένας χρόνος περνάει τόσο γρήγορα!

Ακολουθούν φωτογραφίες της εκδήλωσης.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1090 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 18:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.