Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 17:07

2η μέρα Μουσικών Εκδηλώσεων στην κοιλάδα του Αχελώου- 2ος σταθμός: Σακαρέτσι (Περδικάκι)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Στον δεύτερο σταθμό, της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικής, στο Περδικάκι Ορεινού Βάλτου, Δήμου Αμφιλοχίας, η εκδήλωση έγινε ανεπιτήδευτη και πραγματικά ζωντανή και όμοια, σαν τις εκδηλώσεις των παλιών λησμονημένων εποχών.

Η Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου έχοντας ειδοποιήσει από καιρό τον τοπικό σύλλογο του χωριού, αλλά και όλους τους κατοίκους προσωπικά, πέτυχε αυτή η εκδήλωση να γίνει με πρωταγωνιστές τα περήφανα γηρατειά που συμμετέχοντας χθες 23 του Ιούνη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ακριβώς όπως γινότανε στον τόπο αυτό, γνωστό σαν Σακαρέτσι, για πολλούς αιώνες, μέχρι πενήντα χρόνια πριν.

Με μεγάλη τους χαρά για την συμμετοχή τους στην Μουσική εκδήλωση μαζεύτηκαν στον πλάτανο της πλατείας και κάθισαν στο πέτρινο πεζούλι.
Είπαν τραγούδια παλιακά όλοι μαζί, γυναίκες και άνδρες, όπως τραγουδιότανε σε παλιές ξεχασμένες εποχές, σε γλέντια και πανηγύρια εκεί στο Σακαρέτσι, πάνω απ’ τον Αχελώο ποταμό, που στα νερά του τα καλοκαίρια κατέβαζαν τα κοπάδια τους να ξεδιψάσουν και οι γυναίκες τα χονδρόρουχα για πλύσιμο με αλισίβα, βράζοντας νερό σε καζάνια δίπλα στο ποτάμι.

Ο Πάνος Καπούλας ο πρόεδρος, ο Νίκος Ζάγκας, ο Βασίλης Μακρυνίκας, ο Γιαννακός Μακρυνίκας, ο Κώστας Χαρίτος, ο Λάμπρος Τσακνής, ο Στάθης Ντάϊκος, ο Στέλιος Ζάγκας, ο Κώστας Κατσιούλης, η Σοφία Γρέντζελου, η Σταθούλα Μέρκου, η Μάνθα Ντάϊκου, η Βούλα Πλιάτσικα και η Βασιλική Κουτσοδήμου τραγούδησαν όλα τα παλιά τραγούδια που με αυτά μεγάλωσαν ακούγοντάς τα από μικρά παιδιά, και συνεχίζοντας να τα τραγουδούν με την ελπίδα να τα λένε και τα εγγόνια τους.

Και αυτή η ελπίδα ξαναγεννήθηκε πρόσφατα με την καταγραφή που έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης Νώντας Σαρλής, με καταγωγή απ’ το Περδικάκι, στο ντοκιμαντέρ που γύρισε και που έχει τίτλο: «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…»
(υπάρχουν λίγα dvd διαθέσιμα στον «Μορφωτικό-Εξωραΐστικό Όμιλο Περδικακίου», αν κάποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει με τον σύλλογο στον οποίο ο σκηνοθέτης δώρησε/παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα του επίπονου έργου του που τα γυρίσματα του κράτησαν δύο χρόνια…)

Τα τραγούδια των ηλικιωμένων κατοίκων από κάποιο σημείο και μετά τα συνόδευσε ο νοσταλγικός ήχος της φλογέρας του δάσκαλου Δημήτρη Ξαξίρη και το ντέφι του φίλου του Γιώργου Μακρίδη, ενώ η σύντροφος του δάσκαλου Μαρία μπήκε κι αυτή στο τραγούδι.
Εδώ να σημειώσω ότι ήρθαν άνθρωποι για να βιντεοσκοπίσουν από μακρυά, άνθρωποι που γράφουν βιβλία σχετικά και που δεν έχασαν την σπάνια αυτή ευκαιρία να καταγράψουν τα τραγούδια και τον «δυσεύρετο» μοναδικό ήχο της φλογέρας του Ηπειρώτη στην καταγωγή Δημήτρη.


Και όταν τα παραπάνω καταχειροκροτούμενα από τους παραβρισκόμενους άτομα, «συσκέπτονταν» πιο τραγούδι να πούνε, ο Ξαξίρης παίζοντας την φλογέρα του-την κατάλληλη για την κάθε περίπτωση-άρχισε να παίζει τραγούδια του χορού, όλοι σαν να τους τίναξε ηλεκτρικό ρεύμα πετάχτηκα πάνω και έστησαν χορό τρικούβερτο στο καλντερίμι της πλατείας, κάτω απ’ τον θεόρατο πλάτανο, σαν νάταν πάλι νιές και νιοι πενήντα και εξήντα χρόνια πριν!

Ακολούθησαν οι δίσκοι με τα νόστιμα τυριά παραγωγής Σακαρετσιάνικης, η κυρά Σοφία προέτρεπε όλους να ξαναδοκιμάσουν την απίθανη γεύση τους ξεχνώντας την δίαιτα, και τα ποτά που προσφέρθηκαν άφθονα στους επισκέπτες έκλεισαν το απόγευμα αυτό το μοναδικό.

Ολοι πρόθυμα δήλωσαν ότι με μεγάλη τους προθυμία θα ξαναγυρίσουν σε τούτο τον τόπο σύντομα, στις 15 του Ιούλη στην συνάντηση των Σαρακατσαναίων αλλά και λίγο μετά, της Αγίας Παρασκευής στις 26, ψηλά εκεί στον τοιχισμένο λόφο που για χιλιετίες προστάτευε τους κατοίκους από επιδρομές βαρβαρικές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζουν οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες στην γιορτή αυτή, που έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικής, που για άλλη μια φορά μας «ένωσε» κατά μήκος της κοιλάδας του Αχελώου, εκεί στο Περδικάκι.

Ακολουθούν φωτογραφίες της εκδήλωσης- Απόστολος Κων. Καρακώστας

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 981 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.