Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  5:34 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 17:57

Δύσκολη συνάρτηση η στελέχωση των νέων Τμημάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας η κατανομή των θέσεων 500 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας. Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιμέρους κατανομή που θα κάνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στα Τμήματα του Ιδρύματος και πιο συγκεκριμένα στα νεοϊδρυθέντα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής (Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής [Μεσολόγγι], Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων[Αγρίνιο]).

Στη συζήτηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας με τους καθηγήτες των Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο την περασμένη Τρίτη, εκφράστηκε από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας ανησυχία για τη στελέχωση ιδίως των νεοϊδρυθέντων τμημάτων. Για το καθένα από αυτά τα τμήματα ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπει τη δημιουργία οκτώ θέσεων μελών Δ.Ε.Π. κατ΄ελάχιστον, όμως η προκήρυξη των εθνικών εκλογών, όπως διευκρίνισε η Πρύτανις Β. Κυριαζοπούλου, άφησε τις θέσεις αυτές χωρίς εγκεκριμένες πιστώσεις…

Από την πλευρά της πάντως η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών δεσμεύτηκε πως από τις θέσεις που θα πάρει το Πανεπιστήμιο θα γίνει κάποια κατανομή στα νέα τμήματα. “Μπορεί να μην είναι οκτώ από την πρώτη μέρα, ας είμαστε ειλικρινείς, αλλά αποκλείεται να δώσω σε άλλα τμήματα να μην σταθούν στα πόδια τους τα νέα τμήματα” είπε χαρακτηριστικά η Β. Κυριαζοπούλου προσθέτοντας με νόημα πως “είναι δική μου εγγύηση αυτό, ό,τι κι αν κάνει η Σύγκλητος, όσο κι αν φωνάξει”…

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία είναι απολύτως δικαιολογημένη σχετικά με τη στελέχωση των νέων τμημάτων. Αφ΄ ενός γιατί στο παρελθόν οι επιμέρους κατανομές της Συγκλήτου “έριχναν” καταφανώς τα Τμήματα του Αγρινίου, παρόλο που αυτά είχαν μεγάλες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό και πλήττονταν από εσωτερικές μετακινήσεις, αφ΄ ετέρου γιατί η εμπειρία από τις κατανομές του Υπουργείου τις προηγούμενες χρονιές (2016,2017,2018) έδειξε πως δεκάδες θέσεις μελών ΔΕΠ παραμένουν αδιάθετες (είτε γιατί αρκετά Ιδρύματα καθυστερούν τις διαδικασίες των προκηρύξεων, είτε για οικονομικούς/κοινωνικούς λόγους, είτε και λόγω του braindrain).

Η ανησυχία για τη στελέχωση των νέων τμημάτων, ιδίως στην περίπτωση του Αγρινίου, έρχεται να προστεθεί στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η διαφαινόμενη μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και πολύ πιθανά σε δεύτερη φάση και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1747 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα