Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  10:18 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 19:00

Το Αγρίνιο ενώνει τις δυνάμεις του για τα παιδιά της Αφρικής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μαθήματα αλληλεγγύης

Η νεαρή εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη και η φαρμακοποιός Βασιλική Βίτσα, «αγκάλιασαν» τα παιδιά της Αφρικής συγκινώντας τους πολίτες και τους υποστηρικτές της ActionAid

Η Μαρία Μαχαλιώτη είναι μια νεαρή εικαστικός από το Αγρίνιο με καλλιτεχνικές ανησυχίες και πνεύμα φιλανθρωπίας, η οποία συγκινεί και ευαισθητοποιεί με το έργο της τους πολίτες του Αγρινίου.

Με γνώμονα το ρητό του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Αν έστω κι ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά» σκέφθηκε αυθόρμητα πως η ενασχόλησή της – φιλοτεχνεί βιτρίνες καταστημάτων στην πόλη μας – θα αποκτούσε άλλο νόημα, πιο ουσιαστικό και ζεστό, αν κατάφερνε να γίνει αρωγός στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας προς τα παιδιά της Αφρικής.

Με την συναίνεση και παρότρυνση της Βασιλικής Βίτσα που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου, έγινε η απαρχή ενός νέου εγχειρήματος φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Περί τα μέσα Μαΐου, η Μαρία φιλοτέχνησε τη βιτρίνα του φαρμακείου της κ. Βίτσα με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στην Αφρική «σκορπώντας» με την τέχνη της σκέψη και προβληματισμό.

Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό την παραπάνω πρωτοβουλία ενώ παράλληλα η Μαρία απευθύνθηκε στη διεθνή οργάνωση ActionAid που δραστηριοποιείται κατά της φτώχειας και της αδικίας σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας τρόπους για την ουσιαστική στήριξη -στο μέτρο που ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί- των ανθρώπων της Αφρικής και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η Αγρινιώτισσα εικαστικός Μαρία Μαχαλιώτη

Σε συνεργασία με την ActionAid οραματίστηκαν την υλοποίηση ενός έργου υδροδότησης σε κάποια κοινότητα της Αφρικής που το έχει ανάγκη. Η κοινότητα αυτή θα υποδειχθεί κατόπιν συνεννόησης με την ActionAid και το έργο θα φέρει την «υπογραφή» της πόλης του Αγρινίου.

«Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Αφρικής και το σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση μου έδωσαν το κίνητρο να απευθυνθώ σε έναν οργανισμό, όπως η Actionaid, που το έργο είναι γνωστό με σκοπό να κάνουμε κάτι πέραν του στενού πλαισίου της βιτρίνας, η οποία παραθέτει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά. Μέσα από την προσπάθεια αυτή σκοπός είναι να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό».

Οι επιχειρήσεις της πόλης μας που έχουν ήδη αγκαλιάσει με ζέση την σκέψη της Μαρίας και στηρίζουν θερμά την διεξαγωγή του ανθρωπιστικού αυτού εγχειρήματος από την ActionAid, και οι οποίες ευχόμαστε από καρδιάς να πολλαπλασιαστούν, είναι:

το Φαρμακείο της κ. Βασιλικής Βίτσα (Αναστασιάδη & Βότση)

Φαρμακείο του κ. Γεωργίου Κούτσικου (Παπαστράτου 4)

Φαρμακείο του κ. Χρήστου Φιλιππιάδη (Πλατεία Ειρήνης)

Κρεοπωλείο του κ. Δημήτρη Γιγκλά (Μαβίλη 12)

Fish bar «Ο Αστακός» του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου (Πλ. 28ης Οκτωβρίου 5, Καραπανείκα)

Lounge cafe «Κήπος» του κ. Λάμπρου Ευστρατίου (Μπουκογιάννη 3- 5)

Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του παζλ από το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Η ActionAid εμπιστεύθηκε την πόλη μας μέσω της Μαρίας και υποστηρίζει την προσπάθειά μας. Το μόνο που απομένει είναι η δική μας οικονομική αρωγή, στο μέτρο που ο καθένας μπορεί και επιθυμεί. Από τον κάθε ένα μοναδικό πολίτη της πόλης μας και κάθε έναν ΑΝΘΡΩΠΟ που η ψυχή του αγκαλιάζει με αγάπη τον συνάνθρωπο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 1792 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.