Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:37 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 09:18

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αγρινιώτη Γιώργου Κλεφτογιώργου (φωτο & video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια ακόμη συγγραφική απόπειρα του Γιώργου Κλεφτογιώργου είναι γεγονός… Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα.

Το βιβλίο «Κράτησε Κανένας για Ταξί;» του Γιώργου Κλεφτογιώργου, παρουσιάστηκε χθες σε μια εκδήλωση που έγινε στο Public του Συντάγματος, στην οποία μίλησαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γρηγόρης Βαλτινός, ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης.

Παρόντες στην εκδήλωση ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο στιχουργός Κυριάκος Ντούμος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο αντιδήμαρχος Περιστερίου, Αλέξης Σταυρούλιας και άλλοι.

Το «Κράτησε Κανένας για Ταξί;» ένα μυθιστόρημα 192 σελίδων, από τις εκδόσεις «Καστανιώτης», το οποίο αναφέρεται στην εποχή της «δανεικής» ευημερίας της Ελλάδας, την οποία περιγράφει με τρόπο άλλοτε ρεαλιστικό και άλλοτε αλληγορικό. Ένα βιβλίο το οποίο καλεί τον αναγνώστη να αποφασίσει σχετικά με το αν η μακρά περίοδος της εύθραυστης, όπως αποδείχθηκε, οικονομικής ευφορίας και ευημερίας ήταν η δικαίωση ενός λαού καταπιεσμένου από πολέμους και Χούντα ή ένα «ξεφάντωμα» μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία τώρα καλείται να πληρώσει το λογαριασμό. Τέλος, το βιβλίο θέτει και το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή μας από το «πάρτι ευημερίας» στην πραγματικότητα. «Κράτησε κανένας για ταξί» ο τίτλος του. «Ή θα γυρίσουμε με τα πόδια;» ολοκληρωμένο το ερώτημα…

Γιώργος Κλεφτογιώργος: Μέσα ήμουν και εγώ στο “γλέντι” και δεν ντρέπομαι να το πω

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο συγγραφέας είπε ότι ήθελε να γράψει ένα βιβλίο το οποίο να πραγματεύεται το τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην οικονομική κρίση και τόνισε ότι βάζει και τον εαυτό του ανάμεσα στους υπαίτιους, τονίζοντας ότι κάποιοι «γλέντησαν» περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

«Ήθελα να κάνω ένα βιβλίο εδώ και χρόνια. Ο Μάνος Ελευθερίου επέμενε πάρα πολύ για να γίνει το βιβλίο. Ήθελα στο βιβλίο να βάλω μέσα αυτή την ερώτηση που κάνουμε όλοι… “Τι έγινε, τι έφταιξε και φτάσαμε μέχρι εδώ;”. Και όταν αρχίζουμε να ομολογούμε τι έγινε, βγάζουμε τον εαυτό μας απέξω και λέμε ότι έφταιξαν κάποιοι άλλοι. Εγώ έβαλα μέσα και τον εαυτό μου σε όλο αυτό το “γλέντι” που έγινε. Μέσα ήμουν και εγώ στο “γλέντι” και δεν ντρέπομαι να το πω”. Σε όποια συζήτηση και να γίνει, όλοι λένε ότι φταίνε “αυτοί οι κερατάδες”.

Τον εαυτό του δεν τον βάζει κανένας μέσα. Εγώ λοιπόν έβαλα τον εαυτό μου μέσα. Συνέβησαν αυτά, γλεντήσαμε, φάγαμε, φορέσαμε ρούχα, γκόμενες, αυτοκίνητα ταξίδια, χοληστερίνη, τα σιχαθήκαμε όλα… Έγινε ή δεν έγινε; Έγινε. Λοιπόν; Ίσως υπήρχαν κάποιοι που δεν είχαν τον τρόπο να φτάσουν μέχρι εκεί, ήθελαν βέβαια, αλλά δεν έφτασαν μέχρι εκεί” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κλεφτογιώργος και πρόσθεσε: “Ούτε το συγγραφέα κάνω, ούτε τον ποιητή. Απλώς, είναι ορισμένα πράγματα τα οποία τα βλέπω με τα δικά μου μάτια. Ο καθένας βλέπει άλλα, από αυτά που βλέπει ο διπλανός του”.

Γρηγόρης Βαλτινός: Θα προσπαθήσω για τη μεταφορά του μυθιστορήματος είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο

Ο Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, το οποίο χαρακτήρισε “ζηλευτό”. “Το λέω ζηλευτό από τη δικιά μου την σκοπιά, γιατί θα ήθελα να είναι θεατρικό έργο, θα ήθελα να είναι ταινία” εξήγησε και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει για να μεταφερθεί το συγκεκριμένο έργο είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, γιατί “έχει όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα έργο γλαφυρό, ό,τι μορφή κι αν έχει, είτε λογοτεχνική, είτε θεατρική είτε κινηματογραφική”.

“Είναι ένα έργο που με πολύ ανάγλυφο τρόπο παρουσιάζει την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, τα πιο σημαντικά από όλη τη συμφορά που ζούμε. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα αίτια και το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν εξαιρεί τον εαυτό του από αυτά” πρόσθεσε ο γνωστός ηθοποιός και δήλωσε σίγουρος ότι και ο Γιώργος Κλεφτογιώργος, ως συγγραφέας και το βιβλίο του, θα έχουν συνέχεια.

“Παγίδευτήκαμε στη ματαιοδοξία μας ή τελικώς, μας βόλεψαν τα πράγματα όπως μας ήρθαν;”

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας, αφού ευχήθηκε “καλό ταξίδι” στο βιβλίο, είπε: Ο στιχουργός και ποιητής Γιώργος Κλεφτογιώργος έρχεται με ένα πεζό να μας εκπλήξει και με την πλάγια ματιά του να μας παρουσιάσει μια Ελλάδα η οποία δεν ήταν έτοιμη ή μπορεί και να ήταν, ή μάλλον δεν την άφησαν να είναι έτοιμη για να είναι η δική μου χώρα. Το μυθιστόρημα είναι ένα ταξίδι στο οποίο ο αναγνώστης συναντάει τον εαυτό του.

Ως αναγνώστης θεωρώ ότι άξιζε αυτό το ταξίδι, το οποίο με οδήγησε στο να κάνω και την αυτοκριτική μου. Πραγματικά, περνώντας από μια Ελλάδα ανέχειας, σε μια Ελλάδα όπου δόθηκαν όλα, σε μια Ελλάδα όπου τα μπαλωμένα μας παντελόνια έγιναν ακριβά κοστούμια, αναρωτιόμαστε “τελικά, χάσαμε ή κερδίσαμε;”.

“Παγίδευτήκαμε στη ματαιοδοξία μας ή τελικώς, μας βόλεψαν τα πράγματα όπως μας ήρθαν;” ειναι το βασικό ερώτημα του βιβλίου, το οποίο, διαβάζοντάς το, μας προκαλεί ένα μεγάλο γέλιο, όταν όμως σκεφτούμε την πραγματικότητά μας και την αλήθεια μας, εκρίνεται ένα πικρό σάλιο από το στόμα μας”.

Ο “υπουργός” του βιβλίου και ο Γιώργος Φλωρίδης

Ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις, εύκολα δάνεια, αλλοδαποί υπηρέτες, θηλυκά από τις παγωμένες λαϊκές δημοκρατίες, εξωτικά ταξίδια, χρηματιστήριο, μπουζούκια, τυχερά παιχνίδια, ένα μεγάλο φαγοπότι στο οποίο έλαβε μέρος η πλειονότητα ενός χωριού, καθώς και ένας υπουργός με την κυρία του περιγράφονται στο βιβλίο και δίνουν ερεθίσματα για προβληματισμό και αυτοκριτική.

Ως ένας από τους ομιλητές, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, άκουσε γελώντας τα αποσπάσματα του βιβλίου που διάβασε ο Γρηγόρης Βαλτινός και αναφερόντουσαν στον “υπουργό” του “χωριού” που γλεντούσε την εποχή της εύθραυστης οικονομικής ευημερίας της Ελλάδας. Διάβασε και ο ίδιος κάποια σχετικά αποσπάσματα και αναφέρθηκε και σε ένα πραγματικό περιστατικό με το οποίο κατέδειξε την “τρέλα” του κόσμου με το Χρηματιστήριο.

“Ήταν τον Ιούνιο του 1999, είχε αρχίσει το μεγάλο πάρτι με τις μετοχές, ο κόσμος είχε τρελαθεί, συνέβαιναν αυτά που περιγράφει ο Γιώργος στο βιβλίο του.. Ήταν όλοι στο Χρηματιστήριο. Μου λέει τότε ο Αλέκος Παπαδόπουλος “Γιώργο, εγώ δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος μπροστά στο έγκλημα που είναι σε εξέλιξη, εγώ θα τους προειδοποιήσω, με όποιον τρόπο μπορώ, απόψε στην ομιλία μου”.

Και λέει στον κόσμο από μικρόφωνο “ξέρω ότι πολλοί από εσάς παίρνετε το εφάπαξ από τη σύνταξη και πάτε και το παίζετε στο χρηματιστήριο, Ξέρω ότι πολλοί από σας που είστε αγρότες παίρνετε τις επιδοτήσεις και και πάτε και τις παίζετε στο χρηματιστήριο, ξέρω ότι πολλοί από σας παίρνετε δάνεια και τα παίζετε στο χρηματιστήριο”. Ξέρω… ξέρω… ξέρω… τους αράδιασε αυτά που έκαναν. Και τους είπε την εξής φράση: “Πού πάτε ορέ; Θα καταστραφείτε”.

Κατεβήκαμε κάτω, αποχώρησε ο Αλέκος, πάω με κάποιους φίλους να πιούμε μια μπύρα. Και μου λένε οι φίλοι μου, οι καθόλα σοβαροί άνθρωποι, “ρε Γιώργο, όλα καλά αυτά που είπε ο Αλέκος, αλλά αυτά για το Χρηματιστήριο τι θα ήθελε; Αφού βγάζουμε λεφτά εμείς”. Αυτοί, στη συνέχεια, ήταν οι μεγαλύτεροι πολέμιοι όλων αυτών που τους προειδοποιούσαν.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν η πιο έγκυρη φωνή της πολιτικής στα οικονομικά το 1999. Τους προειδοποίησε με τον πιο σκληρό τρόπο και αυτοί φρόνησαν ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν εκτός εποχής” είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Γιάννης Ζουγανέλης: Η ενδεχόμενη εμπάθεια στην ιδεολογία του καθένα μας, παίρνει διαστάσεις με το χιούμορ του βιβλίου
Παρόν στην εκδήλωση και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος ευχήθηκε “ καλή επιτυχία, από καρδιάς” στο συγγραφέα και χαρακτήρισε το βιβλίο “χαρούμενο”, λέγοντας ότι “η ενδεχόμενη εμπάθεια στην ιδεολογία του καθένα, παίρνει διαστάσεις με το χιούμορ του”.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης χαρακτήρισε “ιδιότυπο” και καθόλου σοβαροφανή, αλλά πολύ σοβαρό το Γιώργο Κλεφτογιώργο και πρόσθεσε ότι “η κωμικότητα είναι ό,τι πιο σοβαρό υπάρχει στη ζωή μας”.

Ποιος είναι ο Γιώργος Κλεφτογιώργος

Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος έχει γράψει στίχους για περισσότερα από 300 τραγούδια, που όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει και αγαπήσει. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Οι στίχοι του, ερωτικοί και παράλληλα δυναμικοί, τον κατατάσσουν ανάμεσα στους σπουδαιότερους στιχουργούς της Ελλάδας.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφορεί, εδώ και χρόνια το βιβλίο του με τίτλο «Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου», στο οποίο έχει συγκεντρώσει τους στίχους από 72 αγαπημένα τραγούδια του. Και πριν από λίγες μέρες ο καταξιωμένος στιχουργός μας ξάφνιασε ευχάριστα με την έκδοση ενός μυθιστορήματος, από τις ίδιες εκδόσεις.

O Γιώργος Κλεφτογιώργος γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας, το Βάλτο, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι γονείς του, καπνεργάτες, είχαν πάντα στο σπίτι τους βιβλία ποίησης και, ίσως, αυτά να ήταν η αιτία που θα τον οδηγούσε στο να γίνει, χρόνια μετά, ένας από τους πιο καταξιωμένους στιχουργούς της Ελλάδας, με πάνω από 300 τραγούδια στο ενεργητικό του.

Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν πρώτα από το Χρήστο Νικολόπουλο. Η αρχή έγινε με το «Είναι ο ντουνιάς παράλογος», που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας. Στη διαδρομή του συναντήθηκε με πάρα πολλούς και σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αντώνης Βαρδής, η Σοφία Βόσσου, ο Νίκος Κυπουργός, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λίνος Κόκκοτος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Μιχάλης Τερζής, Μάκης Γιαπράκας. Και οι μελοποιημένοι στίχοι του τραγουδήθηκαν από κορυφαίους ερμηνευτές. Από το Στράτο Διονυσίου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Μανώλης Λιδάκη, το Γιώργο Νταλάρα, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Αντώνη Βαρδή, τη Μελίνα Κανά, τη Γλυκερία, το Σταμάτη Κόκοτα, Πασχάλης Τερζής, Λίτσα Διαμάντη, Ρίτα Σακελαρίου, Γιώργος Σαρρής, Μιχάλης Βιολάρης, Γιάννης Πλούταρχος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Άγγελος Διονυσίου, Γεράσιμος Ανδρεαδάτος, Βασίλης Καρράς, Άντζελα Δημητρίου, Νάντια Καραγιάννη, Γιάννης Ζουγανέλης, Φίλιππος Πλιάτσικας.

Η λίστες είναι ατελείωτες… Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος έχει συνεργαστεί και με τον Παντελή Βούλγαρη, γράφοντας τραγούδια για τον κινηματογράφο, ενώ έχει γράψει τραγούδια και για την τηλεόραση.

Το 2008, το τραγούδι του «Να κοιμηθούμε αγκαλιά», σε μουσική Σοφίας Βόσσου και ερμηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ψηφίστηκε ως το τραγούδι της χρονιάς, από ακροατές ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών και σταθμών της Ομογένειας.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Πηγή: newsit.gr

 

Διαβάστηκε 498 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.