Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 18:32

1886: Όταν οι Δήμαρχοι Αιτωλοακαρνανίας έβαλαν…τα καλά τους για την ενηλικίωση του Βασιλιά Κωνσταντίνου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η φωτογραφία αυτή είναι σχετικά γνωστή. Πολλοί θα την έχουν δει  αναρτημένη  και σε χώρους δημοσίων υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου.Έχει όμως μια ξεχωριστή σημασιολογία. Αυτή μας αποκαλύπτεται του Α΄Συνεδρίου Λαογραφίας. Αυτό διοργανώθηκε το 1991 από το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας.  Εκεί λοιπόν την αιτία της αναμνηστικής φωτογραφίας αποκαλύπτει η λεζάντα της: «Εν Αθήνησι 1878 κατά τας εορτάς ενηλικιώσεως διαδόχου Κωνσταντίνου». Στην πίσω μέρος της εικόνας αποκαλύπτονται και μερικά ονόματα εξ αυτών: Ο Νικολίτσας του Θέρμου, ο Ιατρίδης του Καρπενησίου, ο  Γεροθανάσης του Αστακού, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Παπαδόπουλος και ο τότε Δήμαρχος Αγρινίου Μιχαήλ Μπέλλος. Στο σημείωμα της εικόνας  υπάρχουν και πρόσωπα που αναφέρονται ως άγνωστα.

Εκείνη την εποχή η πολιτική ζωή ελέγχονταν στενά από το Βασιλιά. Είχαν περάσει μόλις δύο χρόνια από το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη «Τις πταίει» και την άτυπη καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης . Σύμφωνα με το πνεύμα λοιπόν της εποχής ήταν αυτονόητη και εύλογη η άμεση εξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την τότε ανώτατη αρχή της χώρας. Από κοινωνικοπολιτισμικής άποψης εντύπωση προκαλεί η διαφορά στην αμφίεση των τότε πρώτων ανδρών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι μισοί είναι ντυμένοι με τον τότε ευρωπαϊκό τρόπο, ενώ οι άλλοι μισοί φωτογραφίστηκαν επίσημα ως φουστανελοφόροι. Το ετερόκλητο αυτό στυλ αποτυπώνει το σημείο μετάβασης της τότε ελληνικής κοινωνίας και συγκεκριμένα της Αιτωλοακαρνανίας.

Σημειώνουμε ότι ο Κωνσταντίνος Α΄ (2 Αυγούστου 1868 – 11 Ιανουαρίου 1923) ήταν βασιλέας της Ελλάδας τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του συνδέθηκε με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ( Βαλκανικοί πόλεμοι,  αντιπαράθεσή  με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, Εθνικός Διχασμός και Μικρασιατική Καταστροφή).

Υ.Γ. Για κάποιο λόγο η φωτογραφία ανέγραφε το έτος 1876. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι ο Βασιλεύας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1868. Επομένως  το 18ο έτος ενηλικίωσης του συμπλήρωσε το 1886. Επίσης ο Ηλίας Παπαδόπουλος ήταν Δήμαρχος Μεσολογγίου το 1886.  Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τον τότε Δήμαρχο Αγρινίου Μιχαήλ Μπέλλο.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1588 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.