Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 03:19

"Γνωρίζω τον τόπο μου": Ο φωτογράφος Γιώργος Καρδαράς και ο αστροφωτογράφος Αγγελος Μακρής στο AgrinioBestOf.gr

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε από 15 εως 26 Απριλίου η έκθεση φωτογραφίας «Γνωρίζω τον τόπο μου» στην Παλαιά Δημοτική Αγορά,  στην αίθουσα «Γλυπτοθήκη» με σκοπό την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου. Ομολογουμένως τόσο εμείς όσο και το κοινό που είδε την έκθεση ενθουσιάστηκε από την ιδιαίτερη ομορφιά των τοπίων της περιοχής μας. Είναι αλήθεια ότι για εμάς που ζούμε εδώ κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα και δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Κάτι όμως που δεν ισχύει στην περίπτωση που κάποιος ξένος επισκέπτεται την περιοχή μας. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας να δούμε τον τόπο μας με άλλο μάτι και ομολογουμένως αυτό μας άρεσε.

ekthesi kosmosi 01

ekthesi kosmosi 04

ekthesi kosmosi 03

ekthesi kosmosi 05

ekthesi 01

ekthesi 05

Στα εγκαίνια της έκθεσης: απο αριστερά Αγγελος Μακρής, Γιώργος Ρουβάς (Εισηγητής προγράμματος Τουριστικής Προβολής Δήμου Αγρινίου), Γιώργος Παπαναστασίου (Δήμαρχος Αγρινίου) και Γιώργος Καρδαράς

ekthesi 02

ekthesi 03

image 02

ekthesi 09

Γιώργος Καρδαράς. Ολγα Σαλακίδου και Φωτεινή Τσινιά (Αντιδήμαρχος και Προισταμένη του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης), Αγγελος Μακρής

image 03

Οι φωτογραφίες που παρουσιάσθηκαν είναι αποτέλεσμα επίπονης και χρονοβόρας εργασίας δυο ατόμων που ζούν στην πόλη μας και έχουν σαν δεύτερη ασχολία την φωτογράφηση. Φωτογραφίες τους έχουν δημοσιευθεί σε πολλά άρθρα των τοπικών ΜΜΕ συνήθως ανεβάζοντας τον πήχυ του κειμένου. Πρόκειται για τον φωτογράφο Γιώργο Καρδαρά και τον αστροφωτογραφο Αγγελο Μακρή. To AgrinioBestOf.gr θέλησε να τους γνωρίσει από κοντά και για αυτό τον λόγο τους συνάντησε και μίλησαν για εφ' ολης της ύλης.

Αξίζει να σημειωθεί οτι όλες οι φωτογραφίες έχουν λάβει ειδική έγκριση από τον ΕΟΤ ο οποίος έχει το δικαίωμα να τις προβάλλει μέσω των επίσημων ιστοσελίδων του. Οι φωτογραφίες θα προβάλλονται από την επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου που βρίσκεται υπό κατασκευή (visitagrinio.gr) αλλά και μέσω προφίλ στο Facebook που διαχειρίζεται ο Δήμος και σκοπό έχει πάλι την προβολή του τόπου μας.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χρύσα Σπαή


01 george kardaras

Γιώργος Καρδαράς

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την Φωτογραφία;

Σε ηλικία 9 ετών το 1979 αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή KODΑΚ με δώρο ένα φίλμ 12 στάσεων, η οποία στοίχιζε 600 δρχ η 1,76 ευρώ σήμερα. Αυτή ήταν η αρχή για να γίνει η φωτογραφία για μένα μέρος της ζωής μου. Στην διάρκεια αυτών των χρόνων άλλαξα πολλές μηχανές, αμέτρητα κλικ και αμέτρητα χιλιόμετρα, αυτό όμως που δεν άλλαξα ποτέ αλλά αντίθετα μεγάλωνε όλο και περισσότερο ήταν η αγάπη μου για την φωτογραφία .

Τι είναι αυτό που θέλεις να προβάλλεις μέσα από τις φωτογραφίες της παρούσας έκθεσης;

Με την παρουσίαση των φωτογραφιών επιδίωξα να προβάλλω τις ομορφιές του τόπου μας, να αναδείξω τη φυσική ομορφιά του, που είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη καθώς και τις διάφορες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων της. Σκοπός μου ήταν να γνωρίσουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται τα μέρη μας με την τεράστια φυσική ομορφιά τους. Να τους παρακινήσω να επισκεφθούν τα μέρη αυτά αλλά το κυριότερο μέσα από την επαφή τους με την φύση, να αγαπήσουν τον τόπο μας.

image 04

Οι φωτογραφίες σου έχουν ταξιδέψει εκτός Νομού;

Με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δόθηκε η ευκαιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις φωτογραφίες και κατ’ επέκταση τον τόπο μας, να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν πολλοί άνθρωποι την απαράμιλλη φυσική ομορφιά απεικονίζεται μέσα σ’ αυτή.

Τα Social Media βοηθούν στην διάδωση της φωτογραφίας και την μαζική της αποδοχή;

Είναι αυτονόητο ότι τα Social Media με τις τεράστιες δυνατότητες της γρήγορης προβολής που διαθέτουν δίνουν την ευκαιρία για την άμμεση διάδοση των φωτογηραφιών.

Τι θα πρότεινες στην Δημοτική αρχή για την περαιτέρω τουριστική προβολή και αξιοποίηση της περιοχής;

Η δημοτική αρχή έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης και γνωριμίας του τόπου μας μέσα από την διοργάνωση αυτής της έκθεσης φωτογραφίας. Αυτή η αξιόλογη προσπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο ενδοιαφέρον πρέπει να σινεχιστεί. Κύριος γνώμονας σε όλο αυτό πρέπει μα είναι η κινητοποίηση των ανθρώπων, ώστε να βγούν έξω και να απολαύσουν το τόπο τους. Κυρίως όμως μέσα από όλο αυτό να αγαπήσουν την φύση.
Θα πρέπει να διαφημιστεί με διάφορα σποτ και και διάφορες καμπάνιες. Να οργανώσει εκδρομές σχολείων, σωματείων, συλλόγων, ομάδων, με περιηγήσεις στους χώρους αυτούς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου μας. Να αξιοποιήσουμε οτιδήποτε γύρω από τους χώρους, να διοργανώσουμε δράσεις και εκδηλώσεις. Αλλωστε όταν γνωρίζεις τον τόπο σου μαθαίνεις και να τον αγαπάς.

image 05

Η φωτογραφία είναι ένα ιστορικό στοιχείο που περνάει από γενιά σε γενιά και αφήνει ανεξίτηλη την υπαρξή της μές τον χρόνο;

Η φωτογραφία αποτελεί ιστορικό στοιχέιο που αποτυπώνει τα πάντα κρατώντας καλά φυλαγμένο κάθε τι που απεικονίζει δίνοντας ετσι σε όλες τις επόμενες γενιές την μοναδικότητα του. Αλλωστε συχνά λέμε ότι μια φωογραφία αξίζει χίλιες λέξεις.

Θα ήταν σκόπιμο να γίνονται σεμινάρια στην πόλη με θέμα την φωτογραφία;

Τα σεμινάρια φωτογραφίας θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα να γίνουν προκειμένου να μπορέσουν άνθρωποι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που τους ενδιαφέρει η φωτογραφία να γνωρίσουν βασικές έννοιες και βασικούς τρόπους αποτύπωσης εικόνας με ένα κλικ.

Κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, την αντιδήμαρχο τουρισμού Όλγα Πιστιόλη-Σαλακίδου, την διευθύντρια τοπικής οικονομικής ανάπτυξης Χριστίνα Τσιχριτζή, την προϊσταμένη του Τμήματος τουρισμού Φωτεινή Τσινιά, για την επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης "Γνωρίζω τον τόπο μου" καθώς και να τους ευχαριστήσω έναν έναν προσωπικά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν προκειμένου να συμβάλλω και εγώ στην προσπάθεια αυτή.

 

image 01

ekthesi kosmosi 09

image 06

image 07

image 08

ekthesi kosmosi 12

image 09


image 24

00 aggelos makris

Άγγελος Μακρής

Τι είναι η αστροφωτογραφία για εσένα;

Είναι ο δικός μου τρόπος για να αποτυπώσω μια εικόνα του Σύμπαντος με τη δική μου οπτική!

Και φυσικά, είναι το προσωπικό μου «ημερολόγιο» από τις νύκτες που έχω περάσει στα βουνά της Ελλάδας κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό το αντικείμενο;

Με την αστροφωτογραφία τοπίων ξεκίνησα να ασχολούμαι την άνοιξη του 2014, με αφορμή την γέννηση της κόρης μου. Με την Αστρονομία εν γένει, ασχολούμαι από το 2007 λόγω των σπουδών μου στον τομέα Αστροφυσικής στο Φυσικό Αθηνών.

 image 16

Τι φωτογραφίζεις πιο πολύ από την φύση και γιατί;

Φωτογραφίζω αποκλειστικά τοπία υπό το φως των αστεριών. Τα θέματα που επιλέγω είναι είτε φυσικά τοπία όπως καταρράκτες, λίμνες κ.λ.π. είτε ιστορικά μνημεία όπως αρχαίους ναούς, πέτρινα γεφύρια, κάστρα κ.α.

Τέτοιου είδους θέματα είναι που με συγκινούν και με παρακινούν να τα αναδείξω υπό τον έναστρο ουρανό της χώρας μας. Όταν για παράδειγμα επισκέπτομαι ένα αρχαίο μνημείο μες τη νύκτα, με συγκινεί ιδιαίτερα η σκέψη ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι απολάμβαναν από το ίδιο σημείο τον υπέροχο νυχτερινό ουρανό μερικές χιλιάδες χρόνια πριν.

Θα μπορούσε να αγαπήσει το κοινό τον τόπο του μέσα από την φωτογραφία και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Βεβαίως! Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησα να μοιράζομαι και να δημοσιεύω τις αστροφωτογραφίες μου.

Από όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, αναζητώντας μέρη, γνώρισα καλύτερα και τον τόπο μου. Για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα όταν άνθρωποι που έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους στο Αγρίνιο, αγνοούσαν κάποιο τοπίο ή μνημείο και το έμαθαν μέσα από τις αστροφωτογραφίες μου.

image 15

Πέστε μας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία για τον παρατηρητή;

Τα πάντα στη φωτογραφία είναι φως. Όμως όταν απουσιάζουν τα χρώματα, ο θεατής εστιάζει περισσότερο στο θέμα καθώς το μάτι του έχει να διαχειριστεί μόνο τους τόνους του γκρι.

Μπορεί λοιπόν να απολαύσει περισσότερο το καδράρισμα, τις γωνίες και την ένταση της φωτογραφίας.

Μια φωτογραφία μας γεννά ένα συναίσθημα όταν την παρατηρούμε. Μπορεί να μας αλλάξει ακόμα και την ζωή αν την αναλύσουμε περισσότερο;

Ναι, και θα το υποστηρίξω ανακαλώντας στη μνήμη μου τον σπουδαίο Γιάννη Μπεχράκη (Πούλιτζερ 2016). Έχοντας γυρίσει τον κόσμο και φωτογραφήσει τον ανθρώπινο αγώνα και πόνο σε όλες τις σημαντικές κρίσεις στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία, αγωνίστηκε και ο ίδιος μέσα από τις φωτογραφίες του ώστε « να μην μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήξερε ».

Μπορείς να είσαι ο ίδιος αφότου δεις τις λήψεις του Μπεχράκη;

ekthesi kosmosi 20

image 10

Ευχαριστούμε και τους δυο για τα τόσο ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπατε και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο που δραστηριοποιείστε.

ekthesi 08

Οι δυο φωτογράφοι με παράγοντες του Δήμου Αγρινίου και τον Δήμαρχο

image 11

image 12

image 13

image 14

ekthesi kosmosi 15

image 18

image 20

ekthesi 06

ekthesi 07

ekthesi kosmosi 07

ekthesi kosmosi 18

ekthesi kosmosi 17

ekthesi kosmosi 20

ekthesi kosmosi 13

ekthesi kosmosi 14

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 6074 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033